tragedie Flashcards

1
Q

othello

A

Tragédia Othello sa skladá z piatich dejstiev. Celé dielo spočíva v klamstvách a v obratnej prefíkanosti.
Príbeh sa začína tým, že Othello-prezývaný Maur- sa tajne zosobáši s dcérou senátora Brabantia-Desdemonou. Potom s ňou z Talianska odíde na Cyprus. Bol tam totiž vrchným kapitánom. Samozrejme so sebou vzal i svojich sluhov, medzi nimi aj Jaga-ústrednú postavu celej tragédie. Jago totiž miloval Desdemonu a teraz ju nenávidel preto, že si zobrala Othella. Jago klamal všetkým a veril len sebe. Jeho výhodou bolo, že muži sa na ostrove medzi sebou nerozprávali, iba cez neho posielal. Vďaka tomu mal Jago vymyslený plán. Najprv rozhneval vŠetkých chlapov (okrem Othella) na ostrove a to tým, že im nahovoril, že Desdemona je koketné a vyzývavé dievča, čo, samozrejme, nebola pravda. Kvôli tomu sa pohádali najmä Cassio (námestník Othella) a Roderigo (šľachtic) a pobili sa. Cassio bol však v istej nevýhode voči Jagovi. Jago ho totiž nemal rád, pretože on sám chcel byť námestníkom Othella. Takže Othellovi nahovoril, že bitku spôsobil Cassio. Othello mu uveril a zbavil Cassia hodnosti. Jago však tušil, že Desdemona bude Cassia brániť, takže to zase využil vo svoj prospech. Povedal svojmu pánovi, že ho žena podvádza s Casiiom a ževraj čím viac ho bude chrániť, tým viac sa tá pravda utvrdí. Naivný Othello zase uveril. Pomaly začal svoju ženu podozrievať. Tu už Jago dokončieval svoj plán. Získal pomocou Desdemoninej slúžky jej šatku-prvý dar, ktorý dostala od Othella. Všetci vedeli, že ju Desdemona stále nosí pri sebe a preto ju chcel získať. Raz jej spadla na zem-tak sa jej zmocnil. Potom povedal, že videl, ako si s tou šatkou Cassio utieral bradu a narafičil to všetko tak, aby tomu Othello zase uveril. A tak sa aj stalo. Othello jeho lžiam úplne podľahol a zaškrtil svoju ženu. To uvidela Emília-chyžná Desdemony- a prisahala, že ona sama bola vždy počestná a jej pani tak isto. Vravela, že nebolo možné, aby jej pani podvádzala Othella. V tom jej Othello povedal, že to jej muž, Jago, ju o tom informoval. Othello ani nikto iný už ničmu nerozumel. Preto zvolal všetkých ľudí a Jago sa nakoniec priznal, že to on klame. Keď to počul Othello, zabil sa dýkou, lebo nemohol zniesť predstavu, že uveril skôr Jagovi, ako svojej nevinnej milujúcej žene. Jaga udali a všetci sa v tichu rozišli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

kráľ lear

A

Kráľ Lear sa rozhodne rozdeliť kráľovské dedičstvo medzi svoje tri dcéry Goneril, Cordéliu a Regan.

Každá získa podiel z kráľovstva podľa toho, akými slovami dokáže vyjadriť svoju lásku k otcovi.

Cordélia, čo vlastne znamená ,,srdečná”, odpovedá na rozdiel od svojich sestier úprimne a jednoducho, otec ju prekľaje a vyženie Cordélie sa zastal radca Kent a aj on s ňou musí opustiť krajinu. O Cordéliu sa vo vyhnanstve postará jej ctiteľ, francúzsky kráľ. Kráľovstvo Lear rozdelí medzi dcéry a ich manželov, škótskeho a cornwallského vojvodu. na dve časti.

Otec sa však stane aj so svojim dvorom pre dcéry čoskoro príťažou.

Paralelným analogickým príbehom je príbeh grófa Gloucestera. Aj ten sa ocitne v situácii, že uverí obvineniam svojho intrigánskeho nemanželského syna Edmunda, ktorý tak pri ceste za dedičstvom odstráni právoplatného dediča Edgara.

Grófa nechá cornwallský vojvoda oslepiť a ten, aby unikol pred úplným koncom, sa prezlečie za bláznivého tuláka Toma, túla sa krajinou a stretáva vyhnaného kráľa Leara, ktorého dcéry vyhnali do búrky.

Vďaka grófovi spoznáva kráľ, čo je vlastne ľudská bieda. Obaja otcovia, ktorí nerozoznali pravdu a zachovali sa zle práve, k tomu dieťaťu, ktoré sa neprevinilo, sú odsúdení na blúdenie v nečase.

Napriek starostlivosti verného šaša a radcu Kenta, ktorý sa tajne vrátil, Lear zošalie. Zachráni ho gróf Gloucester, ale ten je obvinený nemanželským synom zo zrady a spojenia s francúzskym kráľom, ktorý sa vylodil v Doveri. Gloucestera zachráni syn Edgar.

Kráľ Lear sa opäť stretáva s Cordéliou, ktorá v tábore v Doveri ako manželka francúzskeho kráľa velí manželovým vojakom v jeho neprítomnosti. Cordélia sa o otca postará a ten pookreje.

Cordélia však nedokáže zvíťaziť nad Edmundom a na jeho príkaz je vo väzení obesená. Do tábora prichádza Edgar, porazí Edmunda a odhalí jeho zločiny.

Sestry Reagan a Goneril najprv poštvú proti sebe manželov, potom sa rozhádajú aj s manželmi a nakoniec sa vzájomnou nenávisťou a závisťou zničia.

Aj kráľ Lear, ich otec, zomiera žiaľom nad telom milovanej dcéry Cordélie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly