Ulrich Beck Flashcards

1
Q

Vad pratar Ulrich Beck om?

A

Skriver om konsekvenserna av globalisering i form av risk och relationer mellan nationer intresserar sig för övergångsperioden från industri samhälle till risk samhälle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Apokalyptiskt perspektiv

A

Apokalyptiskt perspektiv – Riskerna som finns kan förstöra mänskligheten och andra levande varelser.
Han menar att sociala och kulturella processer påverkar hur risker uppfattas. Social konstruktivism eller ett kritiskt realistiskt förhållningssätt.

Beck studerar risk i tre olika eran:
–>förmoderna samhället,
–>tidig moderna samhället
–> och samtida/senmoderna samhället.

Risker skiljer sig från era till era.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Olika aspekter på samhällsformen –> risksamhället

A

Beck tar upp olika aspekter av den nya samhällsformen som han kallar risksamhället i sin bok. Det moderna samhället har gått från en industriell modernitet där produktion av rikedom var det dominerande målet – till en reflexiv riskmodernitet där det dominerande målet är att hantera risker och uppnå säkerhet.

Konsekvenserna av denna nya reflexiva modernitet belyses ur tre olika aspekter:

1.Samhällets ökade organisering mot att hantera risker.

2.individualiseringen av sociala ojämlikheter som en följd av förändring av arbete, familj och genus.

3.Samt det minskade förtroendet för det politiska och vetenskapliga systemet och behovet av en omorganisering av dessa system

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Olika sätt att tolka risk

A

Enligt Beck finns det två sätt att tolka risker på:

  1. Naturvetenskaplig objektivism om faror.

o Identifierar risk genom teknikens observationskraft, mätning och uträkning –> detta är styrkan med detta perspektiv.

o Dess sökan efter neutral objektivitet misslyckas med att förstå sättet som vetenskaplig fakta uppfattas inom kulturell och politisk kontext –> svagheten med perspektivet.

  1. Kulturell relativism om faror.
    o Kontextuella aspekten av riskresponser. Risk kalkylatorer ses ut detta perspektiv inte som medlare/skiljemän men som huvudpersoner i konfrontationen vilket visas i termer av procent, experiment —> kan ses som både positivt och negativt. Detta perspektiv blir för realistisk.

Han integrerar båda dessa perspektiv i vad han kallar för ”ett sociologiskt perspektiv”. För att förstå riskerna behöver man en blandning av både natur vetenskaplig objektivism och kulturell relativism om faror.
o Anledningen till det här säger Beck är för att vissa händelser ”touch a cultural nerve”. Medan andra inte gör det inte ses som lika viktiga.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

The contemporary era

A

Den moderna eran, risker idag skiljer sig från tidigare. Omfattningen och riskers globala natur gör att risker börjar bli mer och mer svåra att kvantifiera, förhindra och ducka. Faror i dagens era är mycket mer apokalyptiska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Risker i samtiden

A

1.Faror i dagens era är mycket mer apokalyptiska. Risker och faror sågs förr som oberäkneliga men under tidiga moderna eran har de förvandlats till beräkneliga risker i och med utvecklingen av instrumental rationell kontroll. Idag kan man inte heller räkna på risker för att risker är så stora att man inte kan räkna ut vilka konsekvenser riskera kommer att få (kärnkraftverk, vapen). Samtida faror kan inte tas bort helt, utan bara minimeras av tekniska medel.

2.Vetenskapsmän har förlorat deras auktoritet i relation till risk bedömningar, vetenskapliga beräkningar utmanas mer och mer av politiska grupper och aktivister.

3.Risker idag och deras oberäkneliga natur liknar hur man såg på risker i för-moderna tiden, men man betraktar inte risk på skaka sätt idag dock. Förr trodde man inte att risker kunde kontrolleras av människor, eller var inte inom människors räckvidd, vi kunde inte påverka dem. Men idag ser man risker som något människor har skapat och ses då som människans ansvar att undvika eller ändra.

4.Många faror kopplas till människan, även extrema väder kopplas till klimatförändring som kopplats till människan ( inte övernaturliga krafter eller naturliga orsaker)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Risk enligt beck

A

Risk – ”Hazard” eller ”danger” (fara). Riskerna av moderniseringen är oomvändbara hot mot växters, djurs, människors liv. Risk är kopplat till reflexivitet.

o Becks definition av risk: “A systematic way of dealing with hazards and insecurities induced and introduced by modernization itself. Risks, as opposed to older dangers, are consequences which relate to the threatening force of modernization and to its globalization of doubt. They are politically reflexive.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Reflexivitet

A

Risksamhälle - Ett begrepp som åsyftar ett samhälle som i allt högre grad sysselsätter sig med att organisera sig efter riskhantering. Begreppet vill fånga den transformering som samhället gör från en industriell modernitet där samhällets primära mål är att skapa rikedom genom att bemästra naturen till en reflexiv modernitet som måste hantera de negativa följderna av industriella moderniteten.

Ett samhälle i ett risksamhälle blir reflexivt på 3 sätt.

  1. Samhället blir ett problem, för sig och på ett globalt nivå.
  2. Medvetenhet om den globala naturen av risk triggar nya impulser mot utvecklingen av Internationella samarbetsorganisationer.
  3. De politiska gränserna togs bort —> ledde till globala allianser.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är subpolitik?

A
  • Subpolitik innebär politikens frikoppling från staten och den representativa demokratin (politik skapas av företag, organisationer, forskningslaboratorier, media, etc). All den politik som sker utanför regeringen, partier osv.

Subpolitik är ett begrepp som beskriver denya former av politik och politikens engagemang. Subpolitiska handlingar kan hjälpa poltiska handlingar på traven. Men det finns en effekt med subpoltik och det är att politiker lämna över ansvar till ickepolitiker/demonstrationer att lösa problemet och inte tar ansvaret själv.
* Risk har blivit en hög politisk fråga

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Reflexiv modernisering

A

Reflexiv modernisering har 2 faser:

Reflexsteget —> innebär att den del av den automatiska övergången från industriell till risksamhälle

Reflektionssteget —>handlar om att det industriella samhället ser sig själv som ett risksamhälle.

I ett reflexivt samhälle förekommer det en starkare betoning på individen, då människor inser möjligheten i att vara aktiva och inte passiva i förhållande till samhällsresurser. Enligt Giddens måste experter anpassa sig till ett reflexivt samhälle i takt med att individer blir mer smartare och kreativa.

Becks definition av reflexiv modernisering: “The combination of reflex and reflections which, as long as the catastrophe itself fails to materialize, can set industrial modernity on the path to self- criticism and self transformation. Reflexive modernization contains both elements: the reflex-like threat to industrial society ́s own foundations through a successful further modernization which is blind to dangers, and the growth of awareness, the reflection on this situation.”

o Skillnaden mellan det industriella samhället och risksamhället är den kritiska reflektionen kring farorna med modernitet.

o Det finns en kontinuerlig definierande kamp över risk, mellan dem som producerar risk definitioner (experter) och dem som konsumerar dem –> risk har därför blivit en hög politisk fråga.

o Risk påverkar människor olika mycket då man har olika mycket resurser och möjligheter att skydda sig från dem. Men det finns risker som påverkar alla samtidigt, även dem som har socio-ekonomiska fördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Individualisering enligt Beck

A

Individualisering enligt Beck

Begreppet individualisering är också central för Becks syn på risksamhälle och reflexiv modernisering. Individualisering syftar inte till alienation eller ensamhet. Istället menar man det kravet som ställs på individer i sen moderniteten där individer måste producera deras egna biografi i frånvaro från av fixerande, obligatoriska och traditionella normer och självklarheter och nya emergenta sätt att leva som är kontinuerligt utsatta för förändring.

Beck ser individualiseringen som en outcome av modernitetsprocessen.

° Kärnan av reflexiv modernitet är en transformation och frigöring av sociala roller så som kön och social klass. Det är beroenden av beslutsfattande , förmågan att forma ens framtid genom självdetermininsm och identifikation.

°I samtiden är livsförloppet konceptualiserad
(begreppslig) som mer flexibel och öppen. Beck refererar till detta som reflexiv biografi eller biografi som är själv producerad snarare än socialt producerat.

°Traditionella sätten att hantera ångest och osäkerheter misslyckas och individer måste vända sig till sig själva, vilket skapar en efterfrågan för sociala institutioner som utbildning, terapi, rådgivning och politik.

°När man i dag planerar inför framtiden krävs det en hög och kontinuerlig ansträngning av reflektion på naturen ens framtida liv. Man kan inte längre förlita sig på traditionella förväntningar eller sociala strukturer (inom arbete eller utbildning).

°Inom personliga förhållanden skapar individualisation en konflikt mellan individens rätt till autonomi (självständighet) and själv-förbättring samtidigt som man ska upprätthålla en relation.

°Människor måste alltså balansera mellan autonomi (självständighet) och självuttryck med deras behov av beroende och emotionell stabilitet i förhållande.

°Ojämlikheter har primärt börjat ses som personliga brister, skuldkänslor, ångest, konflikter och neuroser.

°Om man har misslyckandes i livet så anses det vara ett resultat av individens bristfälliga planering eller beslutsfattande än resultatet av en bredare social process. —> Det är uppenbart att individualisering som betonar personligt ansvar för livets resultat är dominerande i senmoderna samhället, många tänker på risk när de väljer val i olika aspekter i personligalivet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kosmopolitism

A

-Världsmedborgare.

=Innebär att hela mänskligheten bör betraktas som ett samfund av lika berättigade medborgare, utan hänsyn till skiljaktigheter i ras, nationalitet och religion. Beck argumenterar för att kosmopolitisk är en del av second modernitet, likt modernisering och globalisering är kosmopolitisk en social process som framkommer över världen. Det innefattar gränser mellan nationalstater och påverkan av globala processer på nationalstaternas politik. Kosmopolitism innehåller att föra samman nationer då de inser deras gemensamma delaktighet i världsrisk samhälle men även den spänning som stärker det lokala motståndet mot globalisering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Giddens och Beck om begreppet risk

A

Både Giddens och Beck ser begreppet risk som ett bekymmer i den samtida, som framgår av moderniseringsprocesserna. De utpekar reflexsivitet som ett primärt svar på osäkerhet i senmoderniteten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly