Universum Flashcards

1
Q

R1 - universum

vad är fusion

A

I stjärnorna pågår fusionsprocesser. Lätta atomkärnor slås samman och bildar tyngre atomkärnor samtidigt som enorma mängder energi frigörs.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

R2 - universum

förklara solens fussionsprocess. samt detaljer gällande solen?

A

I solen består fusionsprocessen av väte som slås samman och bildar helium. Inne i solen är temperaturen 10-20 miljoner grader Celsius, på ytan är temperaturen ca 6000 grader Celsius.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

R3 - universum

förklara vilka olika stjärnor det finns

A

Färgen avslöjar stjärnans temperatur.
Vit, blåvitt -> varm stjärna
Gul -> medelvarm
Röd -> kall stjärna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

R4 - universum

förklara avstånd i rymden

A

Stora avstånd i rymden mäts med enheten ljusår. Det är den sträcka ljuset färdas under ett år i vakuum. Ljusets fart är 300000 km/s. Ett ljusår är 9460 miljarder km.

Avståndet från jorden till solen är 8 ljusminuter (ca 150 miljoner km), detta kallas en AE (astronomisk enhet)

Närmsta stjärnan efter solen (Proxima Centauri) finns 4,3 ljusår från solen.

Vintergatans diameter är 100000 ljusår.

Den närmaste stora galaxen (Andromeda) ligger 2,2 miljoner ljusår bort.

Universums storlek är troligtvis större än 100 miljarder ljusår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

R5 - universum

förklara hur mankan mäta avståndi rymden?
vem kom på det osv?

A

MÄTA AVSTÅND

Stora avstånd kan mätas med triangelmetoden.

Ett visst datum mäter man vinkeln till den stjärna man vill mäta avståndet till. Ett halvår senare mäts vinkeln igen. Nu har man basen på en likbent triangel. Då kan man räkna ut avståndet.
Fungerar på avstånd upp till 600 ljusår.

Henrietta Leavitt upptäckte att så kallade cephid-variabler (stjärnor som varierade i ljusstyrka) hade en ljusstyrka som var kopplad till hur snabbt stjärnan ”blinkade”. Då kunde man avgöra hur långt bort stjärnan var genom att se hur starkt stjärnan lyste. Detta använde Edwin Hubble när han visade att Andromedagalaxen faktiskt var en egen galax utanför Vintergatan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

R& - universum

förklara vad teleskop används till?
hur det används?
vad det är?
vem skapade iden?

A

TELESKOP

Används för att studera objekt på stora avstånd. Tillverkades ursprungligen av glas. Glaslinser blir för tunga när de blir riktigt stora och tappar då formen. När linserna ändrar form blir bilden otydlig. För stora teleskop används istället speglar (spegelteleskopen utvecklades ursprungligen av William Herschel, 1738-1822) som kan göras mycket lättare än glaslinser och därför inte ändrar form på samma sätt. När teleskop används på jorden förvrängs bilden på grund av atmosfären. Nu finns Hubbleteleskopet (sändes upp 1990), en satellit i bana runt jorden (utanför atmosfären) som kan ta mycket högupplösta bilder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

R7 - universum

vad är en galax?
vilka olika typer av galaxer det finns?

A

En galax är en oerhört stor samling av stjärnor. En galax kan innehålla hundratals miljarder stjärnor.

Det finns olika typer av galaxer: Elliptiska galaxer, Klotformade galaxer, Spiralgalaxer, Ringgalaxer, Irreguljära galaxer mm…

I centrum av en galax finns oftast ett supermassivt svart hål.

Vår galax heter Vintergatan och är en spiralgalax. Vårt solsystem ligger ca 30000 ljusår från centrum av galaxen.

Vintergatan har en diameter på ca.100 000 ljusår.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

R8 - universum

vad är geocentrisk världsbild?

A

GEOCENTRISK VÄRLDSBILD

Uppfattningen att jorden är i centrum av världsalltet. Denna idé väcktes av greken Ptolemaios för nästan 2000 år sedan. Man trodde att solen och stjärnorna var fästa i skal som kretsade kring jorden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

R9 - universum

vad är HELIOCENTRISK VÄRLDSBILD

A

HELIOCENTRISK VÄRLDSBILD

Uppfattningen att solen är i centrum och att planeterna kretsar runt solen. Idén framlades av polacken Nikolaus Kopernikus under 1500-talet. Galileo Galilei i Italien hittade bevis för att detta var sant men blev fängslad av kyrkan som var stark emot denna världsbild.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

R10 - universum

förklara hur dagens världsbild är

A

DAGENS VÄRLDSBILD

Innebär att vårt solsystem inte längre är centrum av universum. Vi är bara ett solsystem av miljardtals solsystem i Vintergatan som bara är en galax av hundratals miljarder galaxer i universum. Det går inte att bestämma en speciell punkt som är centrum av universum eftersom universum hela tiden expanderar. (tänk dig en ballong som du har ritat prickar på. När du blåser upp ballongen kommer alla prickar att hamna längre och längre ifrån alla andra prickar. Själva ballongen skulle då representera universum).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

R11 - universum

vad händer när en stjärna dör

A

NÄR EN STJÄRNA DÖR

I slutet av sitt liv blir stjärnor större och kallare. De blir så kallade röda jättar. Sedan kastas de yttre delarna av stjärnan ut i rymden (och bildar en nebulosa) medan de inre delarna dras samman.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

R12 - universum

vad är mindre stjärnor

A

Mindre stjärnor

De inre delarna packas tätt och stjärnan lyser med ett vitt sken. Det har bildats en vit dvärgstjärna. Så småningom svalnar stjärnan och bildar en mörk kall himlakropp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

R13 - universum

vad är större stjärnor

A

Större stjärnor

De inre delarna packas så tätt att en neutronstjärna bildas. Den har oerhört stor gravitation och sänder främst ut strålning i form av röntgenstrålning. Detta gör att neutronstjärnor upplevs som mörka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

R14 - universum

vad är mycketstora stjärnor

A

Mycket stora stjärnor

De yttre delarna sprängs bort i en supernovaexplosion som kan pågå i allt från några veckor till 1,5 år. Skenet är så starkt att stjärnan är klart synlig även i dagsljus. En supernova som exploderar inom 200 ljusår från solen kan hota livet på jorden (man har inte sett någon stjärna som riskerar att bli supernova inom detta avstånd). De inre delarna av stjärnan kollapsar och bildar ett svart hål. Detta har så stark gravitation att inte ens ljuset kan lämna det svarta hålet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

R15 - universum

förklara vår sol

A

Vår sol

Kommer att lysa i ungefär 5 miljarder år till. Sedan övergår solen till att bli en röd jätte. Några miljoner år senare blir solen en vit dvärgstjärna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

R16 - universum

vad är big bang

A

BIG BANG

För ungefär 13,7 miljarder år sedan fanns ingenting, inte ens tiden. Plötsligt startade en ofattbart stor explosion Big bang. Egentligen var det inte en explosion så som vi tänker en explosion utan det var själva rymden som expanderade (vilket den gör än idag). I början hade rymden oändligt hög täthet och temperatur. Efter ca: 0,0001 s hade temperaturen sjunkit så att protoner, elektroner och neutroner kunde bildas. Efter ungefär 1 s bildades atomkärnor av väte, helium och litium. Sedan gick det ca 350000 år innan medeltemperaturen i universum var nere på ca 3000 ̊C så att atomkärnorna kunde fånga in elektroner och atomer bildas. Idag är medeltemperaturen i universum ungefär -270 ̊C och universum expanderar i allt snabbare takt.

17
Q

R17 - universum

vad är MÖRK ENERGI OCH MÖRK MATERIA

A

MÖRK ENERGI OCH MÖRK MATERIA

När man tittar på den materia som finns idag borde den bara stå för ca 5 % av all materia i universum.
För att kunna förklara att universum expanderar allt snabbare har man infört begreppen mörk energi och mörk materia. Man har aldrig sett någon av dem men de behövs för att matematiken ska stämma.