Utvecklingspsykologi Flashcards

1
Q

Vad innebär gradvis (kvantitativ) utveckling och vad innebär stegvis (kvalitativ) utveckling?

A

Gradvis (kvantitativ) utveckling innebär att det är en gradvis förändring över tid. Skulle exempelvis kunna vara språkutveckling. Stegvis (kvalitativ) utveckling innebär istället plötsliga hopp i utvecklingen. Innebär att ett steg är kvalitativt annorlunda skulle tex kunna vara förmågan att ett barn lär sig gå efter att den har krypt omkring.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär överreglering?

A

Överreglering innebär att barnet lär sig grammatiska regler och tillämpar dessa i för stor grad. Det kan se ut såhär:
1. Barnet lär sig grammatisk regel, säger rätt, med springer- sprang
2. Barnet säger fel, springer - springde
3. Barnet säger rätt igen springer - sprang

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad finns det för olika ankytningsmönster?

A

Trygg anknytning - barnet använder föräldern som en trygg bas, och säker hamn. Skapas av att föräldern är uppmärksam på barnets behov.

otrygg undvikande anknytning - barnet minimerar kontakten den emotionella kontakten med vårdnadshavare (för att behålla kontakten med denna). På grund av att vårdnadshavares beteende är distanserat, avsaknad av tröst i kombination av irritation vid närhet.

Otrygg ambivalent anknytning - Barnet maximerar det emotionella uttrycket för att få respons. Orsakas av att vårdnadshavare är oförutsägbar, nära ibland och involverad ibland och irriterad ibland.

Desorienterad anknytning - barnet saknar en sammanhållen strategi. Eller barnets strategi kolappsar under stress. Orsakas av att vårdnadshavares uppvisar skrämt eller skrämmande beteende. Leder till en olöslig beteendeparadoxför barnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad finns det för skillnader mellan Piaget och Vygotsky?

A

Skillnaden är att Piaget menar att man lär sig i steg Vygotsky placerar individen i ett socialt sammanhang, barnet lär sig hela tiden genom andra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv Piagets utvecklingsteori

A
  1. Sensomotoriska stadiet (0-2 år) - Barn utforskar världen med sina sinnen och lär sig att skilja sig själva från sin omgivning.
  2. Preoperationella stadiet (2-7 år) - Barn lär sig använda symboler och språk, fantasin är stark men de begränsas av sitt egocentriska tänkande (de kan inte förstå andras perspektiv).
  3. Konkret-operationella stadiet (7-12 år) - Barn lär sig tänka logiskt kring konkreta begrepp, som deras massa, volym, m.m.
  4. Formell-operationella stadiet (12 år och framåt) - Barn lär sig tänka abstrakt och förstår konstrukt som moral och rättvisa.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär embodied Cognition teorier? Vad är grundkonceptet i dessa teorier?

A

Embodied cognition menar att perception, kognition och motorik är nära kopplade. De samverkar. Kognition behövs för att utföra och slutföra rörelser, och motorik används för att samla kunskap och information och utveckla kognition. Kroppen ses inte endast som ett verktyg utan är istället en del av själva tankeprocessen. Perception och motorik samverkar för att de skickar information och feedback till hjärnan. Målet är inte rörelsen i sig utan det mål rörelsen är till för är avgörande. Tex om man ska plocka ut en kloss så är det målet att plocka upp klossen som är målet inte rörelsen i sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär goodness of fit?

A

Om man har en miljö som är lämpad så fungerar man bättre, tex någon med diagnos som har tydliga rutiner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Forskare använder sig av olika förklaringsmodeller, vad finns det för olika förklaringnivåer för att förklara barn förändringsmönster i beteende och kognition över tid?

A

Det finns social förklaringsnivå. Innebär att viljan för barnet att socialisera sig och skapa band driver utveckling. Tex lär sig gå för att barnet vill ha social kontakt.

Det finns emotionell förklaringsnivå. Vilket skulle kunna vara att barnet känner stolthet och glädje när den lyckas gå vilket driver utvecklingen.

Det finns beteendemässig förklaringsnivå vilket innebär att uppmuntring när barnet lyckas gå leder till beteendet att gå.

Och så finns det slutligen biologisk vilket handlar om biologi och biologisk mognad. Att det blir förändring i barnets hjärnaktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Förklara orden berikning och deprivation. Vad kan det ha för effekter på hjärnans utveckling?

A

Deprivation är när avsaknad av stimuli hämmar hjärnans utveckling. Tex att kattungar fick ha ögonlapp för båda eller det ena ögat tidigt efter födseln. Man kunde se att kattungarna aldrig utvecklade sin förmåga att uppfatta synintryck på det öga som de hade ögonlapp på. Alltså skapade avsaknaden av synintryck hjärnans utveckling av visuell bearbetning.

Berikning innebär att det är rikt med erfarenheter som stödjer hjärnans utveckling. Tex att de delar av hjärnan som tar hand om rumslig orientering växer på de som är taxichaufförer i London.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad innebär att ett anlag kan vara dominant eller recessivt? Använd begreppen heterozygot, homozygot, genotyp, och fenotyp.

A

Att ett anlag är dominant innebär att det är ett anlag som ena föräldern har och sedan överför den till sitt barns, tex att den dominanta genen är brun ögonfärg, då är det den genen barnet får även fast den andra föräldern kan ha blå ögonfärg. Anlag som med mest sannolik för över till barnet. Att ett anlag är recessivt innebär att det är en genvariant som måste finnas i båda kromosomerna för att ge en egenskap. Inte troligt att det förs över till barnet om inte båda föräldrarna har den genen. Om ett barn får samma genvarianterna (allel) från båda föräldrarna så blir barnet homozygot för den specifika genen i detta fall egenskapen brun ögonfärg. Om genvarianterna (allelerna) är olika från mamman och pappan så blir istället barnet heterozygot för den specifika genen tex om mamman har blå ögonfärg och pappan brun. Hur egenskapen sedan uttrycker sig brukar man kalla fenotyp i detta fall skulle det vara om det blir brun eller blå ögonfärg som barnet får om barnet är heterozygot. Genotyp innebär det som finns i generna, genetiska uppsättningar eller alleler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är Vygotskys teori?

A

Sätter individen i ett större sammanhang, att individen lär sig av andra. Kulturen viktig för individens lärande. Proximala utvecklingszonen. Man stöttar barnet till lärande genom scaffolding.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad finns det för svagheter med Piagets teori?

A

Barn kan visa förmågor tidigare än Piaget menar. Också att stegen överlappar varandra, behöver inte vara steg efter steg. Kritisk tänkande kan man göra tidigare. Problematiskt att ha steg som man måste bemästra, tex ologiskt att barn som har dyslexi inte har krypt tillräckligt. Barn förstår språk vid 6 månader till skillnad från vad Piaget trodde vid 2 år.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad innebär kritiska perioden?

A

Innebär att det finns en tidsperiod då specifika erfarenheter är nödvändiga för typisk utveckling. Tex språk, syn, hormoner. Sträcker sig från spädbarns tid till puberteten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad innebär categorical speech perception?

A

Först kan man urskilja fonem/språkljud i olika språk, men sen förlorar man förmågan att särskilja olika språk.
ex. kan både amerikanska och japanska spädbarn kan urskilja L och R men sen förlorar de japanska barnen denna förmåga

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är Meios och Metos?

A

Meios är en unik process som sker i könsceller
Metos sker överallt annars i kropparna. Sker kontinuerligt i våra kroppar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är fastmapping?

A

Förmågan att relatera ett nytt ord med ett underliggande koncept, lär sig kopplingen efter bara ett fåtal sammanträffanden. Hör ihop med kognitiv utveckling, kategorisering och scheman. kan tex vara att ett barn ser en katt för första gången och ena föräldern berättar att det är en katt, då kommer associera alla djur som liknar detta med ordet katt som de lärt sig.

17
Q

Vad är markteorier?

A

Utveckling av motoriska handlingar är resultat av samverkan mellan egenskaper hos barnet och den fysiska omgivningen.

18
Q

Vad är dynamiska systemteorin?

A

Det finns en variation i uttryck tex med att gå men förr eller senare så kommer alla till samma punkt ändå. Spontant beteende utifrån förutsättningar sker ( individuella begränsningar, miljömässiga begränsningar och uppgiftsbegräsningar)

19
Q

Vad är neurokonstruktuvism?

A

Hjärnans utveckling leder till olika funktioner och när barnet är aktiv i att utforska sin omgivning så påverkar det hjärnans utveckling.

20
Q

Vad är core knowledge?

A

Förprogrammerade moduler i hjärnan, fem olika områden. Varje princip fungerar som en isolerad modul som med viss operation mentalt som vi behöver. Menar att vi har medfödda specialiserade förmågor som används som vi som vi delar med andra däggdjur.

21
Q

Vad är luftteorier?

A

Oavsett var barnet växer upp så kommer den ändå utveckla samma motoriska färdigheter för de har medfödda förprogrammerade strukturer ni nervsystemet som styr kroppens rörelser.

22
Q

Vad innebär bioecological model?

A

Man sätter individen i ett större sammanhang. Det är svårt att säga något om Indien utan att kolla på dess sammanhang. Tex barns familj, samhället