Välfärdsstaten en introduktion I Flashcards

1
Q

Vilka viktiga samhällsförändringar sker under den s.k. industrialiseringen?

A

Från bondesamhälle till produktion och lönearbete. Urbanisering, sjunkande dödlighet men ökad smittspridning av sjukdomar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka sociala reformer tillkom under den s.k. industrialiseringen?

A

Rösträtt, sjukkassor, arbetslöshetskassa och universell folkpension.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka samhälls- och/eller sociala problem är centrala under industrialiseringen?

A

Arbetsföra flyttar in till städerna vilket leder till trångboddhet, bostadsbrist och ökad smittspridning av sjukdomar. Äldre, sjuka och andra personer som inte kunde arbeta blev kvar i socknarna vars ekonomiska resurser för fattigvård minskades i och med den massiva utflyttningen till städerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka viktiga samhällsförändringar sker under den s.k. “folkhemsperioden”?

A

Världsomfattande ekonomisk depression. Sverige tog sig ur denna relativt tidigt till följd av att gruppen unga vuxna ökade. Fler personer i arbetsför ålder ledde till att den inhemska marknaden växte. Trots att depressionen ledde till en generellt minskad export hade Sverige ett antal exportprodukter som fortsatt var viktiga på marknaden, bl.a. pappersvaror, pappersmassa, fartyg, järnmalm och verkstadsprodukter. För kvinnor innebar 1930-talet början på hemmafru-epoken. Mellan 1930-1950 ökade antalet kvinnor som tog hand om det oavlönade arbetet i hemmen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka samhälls- och/eller sociala problem är centrala under folkhemsperioden?

A

Lönesänkningar till följd av depressionen, arbetslöshet, fattigdom och strejker från arbetarrörelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka sociala reformer tillkom under folkhemsperioden?

A

Under 1930-talet förändras synen på arbetslöshetens orsaker och på hur den skulle hanteras. Den började betraktas som en följd av för låg aktivitet i näringslivet kombinerat med en för svag efterfrågan på varor och tjänster. Beredskapsarbeten införs och går ifrån idéen om nödhjälpsarbete och fattigvård. Beredskapsarbeten var allmänna arbeten som syftade till att minska arbetslösheten. 30-talets syn på samhället som ansvarig för arbetslöshet skapade en ny arbetsmarknadspolitik som syftade till att skapa fler arbetstillfällen vilket skulle ske med bl.a. bidrag från staten.

Skapa det goda samhället genom en sociala ingenjörskonsten. Detta leder till att reformerna tar sig in i familjerna (mäta, väga, kontrollera).

Grundtrygghet som riktas till de mest utsatta.

Semester

Obligatorisk sjukförsäkring

Barnbidrag.

Allmänbildning

Tvångssteriliseringar.

Råd och information.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förklara begreppet “social ingenjörskonst”.

A

Ingenjörer som ska ta fram rationella lösningar på sociala problem. Det goda samhället skapas genom rationalitet. Råd och information sprids via radio och hembesök görs för att mäta och väga barnen för att säkerställa deras utveckling. Se till att med rationella lösningar kunna skapa det goda samhället. Det mest extrema exemplet är tvångssteriliseringar vilket skulle se till att “fel” personer inte förökade sig och försämrade samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Förklara socialpolitikens verksamhetsområde.

A

Subjektsdimension: Någon utför socialpolitiska åtgärder. Det kan vara politiken, marknaden, familjen eller civilsamhället.

Policydimensionen: Någon gör något. Sociala trygghetsförmåner i form av välfärdstjänst eller ekonomiska transfereringar. Detta administreras av: statliga myndigheter, kommunala myndigheter och fackförbund.

Objektsdimensionen: Åtgärden görs för någon. Personer som har ett visst behov.

Motivdimensionen: Med en viss avsikt. Stöd, hjälp, kontroll eller ekonomi som avsikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka olika styrmedel finns?

A

Administrativa (lagar och regler).

Ekonomiska (skatteplikt).

Informativa (rådgivning och information).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är expertens roll i en välfärdsstat?

A

Att omvandla deras exklusiva kunskap till normer och ideal och överföra dessa till samhället.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv hur tilliten till de professionella har förändrats i takt med nyliberalismens framfart.

A

Det har tidigare funnits en tillit till det professionella. Styrning har skett genom professionella, exempelvis socialsekreterare. Nyliberalismen förändrade denna syn på tillit och det ansågs inte längre vara rimligt att lita på socialsekreterares godtyckliga intuition. Det sker således en förskjutning av styrningen på de professionellas arena. Stat och organisation styr den professionelle genom mätningar, kalkyler och skattningsformulär istället för att den professionelle styr individen med sin kunskap. Detta ska säkerställa att alla arbetar utifrån samma medel och på så vis få en tydligare insyn i den professionelles arbete med individen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

På vilket sätt har kunskap varit centralt för välfärdsstatens framväxt?

A

Genom kunskap om individ, grupp och population, exempelvis livslängd och sjukdomar, har vi kunnat förebygga sociala problem. Kunskap har styr också vilka insatser som anses legitima. Exempelvis homosexualitet som sjukdom eller sexuell läggning, alkohol som sjukdom eller dåligt beteende. Utifrån den aktuella kunskapen kan antingen vård eller straff anses legitimt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Beskriv styrningsmentalitet.

A

Styrning handlar om att styra, att utöva makt genom styrningen. Styrningsmentalitet är en inställning till maktutövningen. Politiska visioner om vad som ska styras, vem som ska styras och hur det ska styras. Målet är att individen ska förstå sitt egna bästa och styra sig själv. Detta görs med en rädsla för att bli utvärderad av staten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara resursperspektivet.

A

Resursperspektivet utgår från människors resurser i form av bl.a. förmåga, ekonomi, utbildning och nätverk. Målet är att ta reda på om befolkningen är utrustade med det de behöver för att nå det liv de vill leva. Socialpolitik försöker att utjämna olika resursnivåer genom att t.ex. att flytta pengar från inkomsttagare till arbetslösa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vilka är de två huvudsakliga åtgärderna inom socialpolitiken?

A

Ekonomiska trygghetssystem: socialförsäkringar och bidrag.

Välfärdstjänster: skola, omsorg, sjukvård o.s.v.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur fungerar vertikal samt horisontell omfördelning av resurser?

A

Vertikal omfördelning: Mellan inkomstgrupper, tänk Robin Hood.

Horisontell omfördelning: Över livsloppet och över generationer.

17
Q

Beskriv välfärdsstatens sociala kontrakt.

A

Rättigheter och skyldigheter för stat och medborgare. Medborgaren behöver betala skatt och följa lagar och normer. I gengäld får medborgaren ta del av ekonomiska trygghetssystem och välfärdstjänster.

18
Q

Vad är nyliberalismens kritik mot den nordiska välfärdsmodellen?

A

En för omfattande välfärdsstat förslappar befolkningen. Statligt stöd ska endast ges i de mest extrema fall. Staten är för trög för att tillgodose individuella behov. Staten hänger inte med utvecklingen. Marknaden borde i stället vara en större aktör i välfärdsfrågor. Genom marknaden kan individen själv välja utförare för att på så sätt öka kvaliteten på insatserna.

19
Q

Förklara Marshalls medborgarskaps-begrepp.

A

Medborgarskapet är individens status som medlem i en nation. Marshall menade att samhällsklass var det som från början styrt vilken status man hade och därmed vilka rättigheter man hade tillgång till. Marshall menade även att medborgarskapet formats under 3 sekel som 3 olika komponenter.

1: Det civila medborgarskapet 1700-talet: gav civila rättigheter så som yttrandefrihet, rätten att äga egendom, rätten att sluta avtal och allas lika rätt inför lagen.

2: Det politiska medborgarskapet 1800-talet: gav politiska rättigheter så som rätten att rösta i allmänna val, rätten att få vara medlem i ett politiskt parti och rätten att få företräda ett politiskt parti.

3: Det sociala medborgarskapet: Gav rättigheter i form av ekonomiska trygghetssystem och välfärdstjänster. Det sociala medborgarskapet innebär skyldigheter och rättigheter för både medborgare och stat. Utan sociala rättigheter finns inte tillgång till civila och politiska och vice versa.