Varemarkedet Flashcards

Storhold 3+4 | Øvelse 2 + 3

1
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ifølge denne simple model af varemarkedet i en lukket økonomi på kort sig vil efterspørgslen efter indenlandske varer falde og dermed også BNP, hvis husholdningerne beslutter at opspare en større andel af deres disponible indkomst, dvs. hvis den marginale opsparingstilbøjelighed stiger.

  1. Vis, at dette er tilfældet i eksemplet ovenover, når den marginale opsparingstilbøjelighed s_1 stiger til 0,6.
  2. Efter den marginale opsparingstilbøjelighed er steget til 0,6, hvad er der så sket med den private opsparing, den offentlige opsparing og den samlede opsparing?
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvad bestemmer et lands samlede produktion på kort sigt?

A

På kort sigt bestemmes produktionen ud fra efterspørgslen. Produktionen er lig med indkomsten og indkomsten påvirker efterspørgslen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Reflekter over og skriv ned med ord, hvad følgende betyder:

  1. Multiplikator
  2. Multiplikatorproces
  3. Den marginale forbrugstilbøjelighed
  4. Den marginale opsparingstilbøjelighed
  5. Offentlig forbrug
  6. Offentlig opsparing
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forklar betydningen af automatiske stabilisatorer

A

Når fx skatterne er indkomstafhængige, så er multiplikatoren lavere, dvs. den positive effekt på Y som følge af en stigning i en af de autonome efterspørgselskomponenter, er mindre. Dette skyldes, at husholdningerne nu skal betale mere i skat, når deres indkomst stiger, så den disponible indkomst stiger mindre og den afledte stigning i privatforbruget er mindre.

Tilsvarende vil en negative effekt på Y som følge af et fald i en af de autonome efterspørgselskomponenter være lavere.

På denne måde vil de indkomstafhængige skatter helt automatisk dæmpe udsvingene i en konjunkturcyklus. BNP vil variere mindre, da den automatiske skatterespons virker som en automatisk stabilisator.

Det er hvis vi ser på indkomstafhængige skatter, men ser vi på automatiske stabilisatorer helt generelt, så kan man lidt forenklet sige, at de automatiske stabilisatorer består af de poster i det offentlige budget, der helt automatisk – dvs. uden nogle ændringer i eksisterende love eller regler – reagerer på konjunkturudsving. Helt generelt når vi ser på de automatiske stabilisatorer, så ser vi på indtægterne fra skatter og afgifter og udgifterne til indkomstoverførsler.

I en konjunkturnedgang, hvor produktionen og indkomsten falder og ledigheden stiger vil indtægterne fra skat automatisk falde, hvorimod udgifterne til arbejdsløshedsunderstøttelse automatisk vil stige. Dette har en dæmpende effekt på konjunkturnedgangen, da de private disponible indkomster vil forøges i forhold til, hvad de ellers ville have været.

I forbindelse med et konjunkturopsving vil de automatiske stabilisatorer på tilsvarende vis stabilisere aktiviteten i økonomien, da øgede skatteindtægter og faldende udgifter til indkomstoverførsler dæmper væksten i de private disponible indkomster. Det svarer til en automatisk stramning af finanspolitikken.

(HUSK: T er de skatter vi betaler fratrukket offentlige overførsler (arbejdsløshedsunderstøttelse, offentlige pensioner osv.) som husholdningerne modtager. Når BNP og beskæftigelsen stiger, så stiger T af (mindst) to årsager: Skatterne stiger, arbejdsløshedsunderstøttelsen modtaget falder)

Det offentlige budget
I en konjunkturnedgang bliver det offentlige budget automatisk forværret, da faldende indkomster, forbrug, produktion og beskæftigelse giver faldende indtægter fra skatter og afgifter og stigende udgifter til fx arbejdsløshedsunderstøttelse. Igennem finanskrisen fra 2008 satte de automatiske stabilisatorer en dæmper på nedgangen, men af helt samme årsag medførte det også betydelige budgetunderskud og dermed gældsakkumulering.

Omvendt skete det under højkonjunkturen, der lå forud for den økonomiske krise, at de offentlige budgetter forbedredes som følge af en automatisk stigning i de offentlige indtægter og et fald i udgifterne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv med ord den alternative ligevægtsbetingelse.

A

Den alternative ligevægtsbetingelse på varemarkedet siger, at investeringerne skal være lig med den samlede opsparing i økonomien (offentlig opsparing plus privat opsparing).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly