Velferdsstaten - Yrkesutøvelse Flashcards Preview

Oda > Velferdsstaten - Yrkesutøvelse > Flashcards

Flashcards in Velferdsstaten - Yrkesutøvelse Deck (33)
Loading flashcards...
1
Q

Hva er forskjellen på private og offentlige tjenester?

A

En offentlig tjeneste er drevet av stat, fylke eller kommune. De offentlige tjenestene er finansiert av det vi betaler i skatt. Derfor er tjenestene gratis, eller vi betaler en egenandel.

En privat tjeneste gis av personer som eier og driver en egen praksis, altså ikke drevet av stat, fylke eller kommune. Dette kan være praksis som : butikker, tannleger, hudpleiere, skoler og barnehager.
Hvis du velger en privat tjeneste, må du somregel betale for hele tjenesten. Det er også noen ganger at det offentlige ansetter en privat person som utgjør en privat tjeneste, men som for oss da blir dekket av vekferdsstaten.

2
Q

Hva mener man med en stat?

A

Med staten mener vi her stortinget og regjeringen. Det er staten som styrer hvordan landet skal styres, og er dem som vedtar lover og forskrifter som alle må følge, og hvordan det skal gjøres. Det vi folket som velger hvem som skal sitte i stortinget og regjeringen.

3
Q

Hva er statens oppgaver?

A

🔸Hovedsansvaret for tjenestene som er fordelt på stat, fylke og kommune.
🔸Staten vedtar lover og forskrifter som alle må følge
🔸Staten sørger for at lover og forskrifter blir gjennomført
🔸Staten kontrollerer tjenestene (at ulike institusjoner følger opp det som er bestemt i lover og forskrifter)

4
Q

Hva er en velferdsstat ?

A

En velferdsstat er en stat der alle har krav på goder som helsetjenester, rett til skolegang, sosial og økonomisk trygghet. Det er skattepenger som alle som jobber betaler for at vi skal få velferdstjenestene. Skattepengene finansierer velferdsstaten.
Velferdstjenestene hører til i tre ulike sektorer:
🔹Oppveksektoren: eksempelvis grunnskole, videregående skole, høgskole
🔹Helsesektoren: eksempelvis lege, sykehus og tannlegetjeneste
🔹Sosialsektoren: eksempelvis sosialtjeneste, barnevernstjeneste og barne-, ungdom og familieetaten

Alle som bor i en velferdsstat har krav på alle velferdstjenestene uansett hva vi tjener, hvor vi bor i landet og livssituasjon.

5
Q

Hva er statens ansvar i oppvekstsektoren?

A

🔸Høyskole
🔸Universitet
🔸Læreplaner for grunnskole og videregående skole

6
Q

Hva er fylkeskommunens ansvar i oppvekstsektoren?

A

🔸Videregående opplæring

🔸Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

7
Q

Hva er kommunens ansvar i oppvekstsektoren?

A

🔸Barnehage
🔸Grunnskole
🔸Skolefritidsordning (SFO)
🔸Pedagogisk- psykologisk tjeneste (PPT)

8
Q

Hva er statens ansvar i helsesektoren?

A

🔹Spesialisthelsetjenesten (eks. Sykehus, ambulansetjeneste, psykisk helsevern)

9
Q

Hva er fylkeskommunens ansvar i helsesektoren?

A

🔹Tannhelsetjeneste

🔹Hjelpemiddelsentralen

10
Q

Hva er kommunens ansvar i helsesektoren?

A
🔹Allmennlegetjeneste (fastlege- og legevakttjeneste)
🔹Helsestasjons- og skolehelsetjeneste
🔹Hjemmesykepleie
🔹Sykehjem 
🔹Rehabilitering
🔹Miljørettet helsevern
11
Q

Hva er statens ansvar i sosialsektoren?

A

🔺Arbeids- og velferdsetaten

🔺Barne-, ungdoms og familieetaten (Bufetat)

12
Q

Hva er fylkeskommunen ansvar i sosialsektoren?

A

Ingen ting

13
Q

Hva er kommunens ansvar i sosialsektoren?

A

🔺Sosialtjenesten

🔺Barnevernstjenesten

14
Q

Hvilket ansvar har staten for oppvekstsektoren?

A

I oppvekstsektoren har staten ansvar for universitet og høgskoler. Den har også det overordnede ansvaret for barnehager, grunnskoler og videregående skoler. Staten lager blant annet læreplaner for grunnskole og videregående skoler.

15
Q

Hvem har ansvaret for videregående opplæring?

A

Det er fylkeskommunen som har ansvaret for videregående opplæring. Alle som har fullført grunnskolen, har krav på tre års videregående opplæring. Opplæringen skal føre frem til: generell studiekompetanse, yrkeskompetanse eller grunnkompetanse.

16
Q

Hvilke tilbud kan skolefritidsordningen (SFO) tilby, og hvem kan være på SFO?

A

SFO skal gi et trykt omsorgsfullt- og fritidstilbud før og etter skolen. Tilbudet skal være preget av lek, aktiviteter og omsorg. Barna kan selv få velge hvilke aktiviteter dem vil være med på. De voksne er tilstede for å tilrettelegge for lek og kultur- og fritidsaktiviteter.

SFO er et tilbud for elever på 1-4. årstrinn, men barn med spesielle behov kan gi i SFO fra 1-7. årstrinn.

17
Q

Hva er PPT?

A

PPT er en forkortelsen for: Pedagogisk-Psykologisk tjeneste. Fylkeskommunen og kommunen har sammen ansvaret for PPT.

Mange elever trenger tilrettelagt undervisning eks. Barn med dysleksi, lærevansker, matematikkvansker eller hørselsproblemer. Derfor skal PPT sørge for at elevene får den hjelpen de har krav på. PPT samarbeider med barnehager og skoler og vurderer om undervisningen skal tilrettelegges for eleven. PPT kan også gi veiledning og råd til foreldre og ansatte i skoler og barnehager.
For barn som ikke har begynt på skolen, kan PPT gi tilbud om psykologisk hjelp. De som jobber i PPT, er vanligvis psykologer eller spesialpedagoger.

18
Q

Hva er en spesialisthelsetjeneste?

A

Det er staten som har ansvar for spesialisthelsetjenesten.
Hvis du går til fastlegen og du trenger mer hjelp enn legen kan gi, vil hun eller han sende deg videre til en spesialist. En spesialist er en som er ekspert på sitt område og kan da være eksempelvis en hjertespesialist, fotspesialist eller øyelege. Du finner spesialister både i og utenfor institusjoner.

Staten har organisert spesialisthelsetjenesten i fire regionale helseforetak: Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Helseforetakene skal sørge for at alle som bor i helseregionen har godt tilbud om spesialisthelsetjenesten.

19
Q

Hva er regionale helseforetak, og hvilke ansvar har de?

A

Staten har organisert spesialisthelsetjenesten i fire regionale helseforetak: Helse Nord, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Sør-Øst. Helseforetakene skal sørge for at alle som bor i helseregionen har godt tilbud om spesialisthelsetjenesten. helseforetakene har blant annet ansvar for sykehus, psykisk helsevesen, rusmiddelomsorgen og ambulansetjenesten.

20
Q

Hva er hjelpemiddelsentralen?

A

Det finnes hjelpemiddelsentraler i hvert fylke. De som trenger det, kan søke kommunen om å få låne hjelpemidler og utstyr. Det kan være rullestol, rullator, elektrisk seng eller spesialutstyr til kjøkken.
På hjelpemiddelsentralen kan man også informasjon og råd om ulike typer hjelpemidler.
Arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) har ansvar for hjelpemiddelsentralen.

21
Q

Hva er Allmennlegetjeneste?

A

De som bor i en kommune, har rett til en fastlege. Det er likevel frivillig å bruke fastlegen. Du kan i stedet velge å gå til en annen lege. Men da må du betale en høyere egenandel.
Kommunen skal gi tilbud om legevakt døgnet rundt.

22
Q

Hva er miljørettet helsevern?

A

Miljørettet helsevern vil si at kommunen har ansvaret for at miljøet ikke fører til sykdom eller skade. Det betyr at kommunen blant annet sørger for rent drikkevann og ren luft. Den må også ta hånd om avfall og kloakk.

23
Q

Hva er NAV?

A

NAV er forkortelsen for arbeids- og velferdsforvaltningen.
Den statlige arbeids-og velferdsetatens har det overordnede ansvaret for sosialtjenestene. Sammen med sosialtjenestene i kommunene danner etaten det vi kaller arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV). Det finnes Nav-kontorer i hver kommune. De lokale NAV kontorene har blant annet ansvar for å utbetale trygd etter folketrygden og barnetrygd, og ytre økonomisk sosialhjelp. De hjelper også personer med å finne arbeid eller søke dagpenger.

24
Q

Forklar hva folketrygden er?

A

Folketrygden er en offentlig ordning for alle som er bosatt i Norge. De skal sikre alle en viss økonomisk trygghet. Alle i Norge er medlemmer i folketrygden. Det vi betaler i skatt, finansierer folketrygden. Det er mange ytelser vi kan få etter folketrygden. Det er for eksempel gratis å ligge på sykehus - folketrygden betaler. I Norge får vi også full lønn når vi er syke.
Folketrygden gir også andre ytelser. Det er blant annet ytelser ved arbeidsledighet, dødsfall, uførhet, svangerskap og fødsel og aleneomsorg for barn.

25
Q

Hvilke tjenester har Bufetat ansvar for?

A

Bufetat er forkortelsen for barne-, ungdom- og familieetaten.
Bufetat skal gi barn, unge og familier som trenger det, hjelp og støtte. Det finnes også Bufetat-kontor i hver helseregion. Bufetat har blant annet ansvar for å skaffe fosterhjem. Staten driver også barnevernsinstutisjoner og familievernkontorer. Bufetat- kontorer har direkte kontakt med Barnevernstjenesten i kommunene.

26
Q

Hva er sosialtjenestene?

A
I sosialsektoren har vi sosialtjenester som skal sørge for at alle som bor i kommunenen, har gode levekår. Dette er da tiltak som:
🔹Forebyggende virksomhet
🔹Sosiale tjenester 
🔹Tiltak ovenfor rusmiddelbrukere 
🔹Økonomisk søknad
27
Q

Hva er forebyggende tiltak?

A

Sosialtjenesten skal forebygge sosiale problemer å sette i gang velferds- og aktivitetstilbud for de som trenger det. Tilbudene skal særlig være rettet mot barn, eldre og funksjonshemmede. Fritidsklubber og dagsenter er eksempler på slike tilbud. Målet her er at hver enkelt skal ha et aktivt og godt liv sammen med andre. Sosialtjenesten arbeider også med forebygge misbruk av alkohol og andre rusmidler.

28
Q

Hva er sosiale tjenester?

A

Sosiale tjenester skal hjelpe mennesker som har kommet i en vanskelig situasjon. Eksempler på sosiale tjenester er:
🔸Praktisk hjelp, for eksempel hjemmehjelp og bruker personlig assistanse.
🔸Avlastning for personer og familier med et tungt omsorgsansvar.
🔸Plass i institusjon eller bolig for dem som trenger omsorg døgnet rundt.
🔸Støttekontakt
🔸Lønn til personer som har et tungt omsorgsarbeid

29
Q

Hva er tiltak for rusmisbrukere?

A

Sosialtjenesten kan gi støtte, råd og veiledning til rusmisbrukere og deres pårørende. Den kan for eksempel sørge for å personen får behandling, støttekontakt og hjelp og arbeidsplassen. Tjenesten kan også følge opp rusmisbrukerne under behandling.

30
Q

Hva er økonomisk søknad?

A

Økonomisk søknad kan gis til dem som har kommet i en vanskelig livssituasjon. Målet er at personen skal bli selvhjulpen.

31
Q

Hva er barnevernstjeneste?

A

Barnevernstjenesten skal sørge for at det trygt for barn og unge å vokse opp i Norge. Hvis barn og unge har behov for hjelp, kan tjenesten sette ulike tiltak. Det kan for eksempel være støttekontakt, plass i barnehage eller hjelp i hjemmet. Det er også noen ganger at barnevernet tar over ansvaret for barnet, og derfor plassere dem i et nytt hjem.

32
Q

Hvilken hjelp kan vi få fra sosialsektoren?

A

🔹Utdype om NAV
🔹Utdype om folketrygd og barne trygd
🔹Utdype om alle sosialtjenestene
🔹Utdype om barnevernstjenesten

33
Q

Hvordan mener du det å leve i et velferdssamfunn gir god livskvalitet?

A

Det gir oss god livskvalitet det med å vite at uansett hva som skjer har du krav på ting som skolegang (grunnskolen og videregående, høgskole og universitet) helsetjenester som tannleger, allmennlegetjeneste, helsestasjons- og skolehelsetjeneste. Det å kunne stole på at man får sykehjem plass vis man trenger eller Hjemmesykepleie. Trygget i at vi får dekket ting vi trenger av folketrygden som da er ytelser ved arbeidsledighet, dekket sykehusplass, alene omsorg for barn og mye mer. Både barn og voksne skal ikke være redd for å bli syke eller ikke få skolegang, eller få hjelp vis man har det vanskelig i hjemmet eller ikke kan bo hjemme fordi man ikke klarer seg lenger som gammel. Velferdsstaten dekker det nødvendigste uansett for alle og derfor skaper en god livskvalitet i utgangspunktet for alle.