Verotus Flashcards
(43 cards)
Mitä on osatuloutusmenettely?
Verotuksessa käytettävä tapa, jolla tulojen verotusta jaetaan osiin, kun tuloa saadaan useassa vaiheessa tai uselta tilikaudelta.
- Kun yritys saa tuloa tai voittoa, joka liittyy pitkän aikavälin omaisuuteen, menttely auttaa jakamaan sen tulot eri ajankohtiin, jolloin ne ansaitaan
–> estää suurten tulojen verotuksen kerralla - Verotus jaetaan siis usealle vuodelle
- Koskee yleensä pitkäaikaisia projekteja
Mitä tarkoittaa, että vain realisoituneet tulot ovat veronalaisia? Mikä tähän on poikkeus?
esimerkiksi omaisuuden arvonnousua ei yleensä veroteta ennen kuin se on myyty tai muuten realisoitu. Poikkeuksena tähän realisointiperiaatteeseen on osatuloutusmenettely, jossa tuloja voidaan jakaa useille tilikausille.
Mitkä tulot ovat elinkeinotoiminnassa verovapaita EVL mukaan?
- Pääomansijoitukset, kun joku sijoittaa rahaa yritykseen
- Verkkoon littymismaksu, kun asiakas liittyy yrityksen esim. sähköverkkoon ja jos maksu palautetaan asiakkaalle tai asiakkaalla on oikeus siirtää maksun tuoma etu toiselle henkilölle
- Kuolinpesän tulot, kun ne jaetaan perillisille, verotettu jo kuolinpesän tulona
- Käyttöomaisuusosakkeiden myyntivoitot: jos yritys myy omistmansa osakkeet, joista se on omistanut väh 10 prosenttia ja jotka se on omistanut vähintään vuoden ajan, voi voitto olla verovapaa. Ei koske asunto- tai kiinteistöyhtiöiden osakkeiden myyntiä.
- Osingot, riippuen minkälaisesta yrityksestä osinko on saatu.
Kerro verovapauden perusedellytyksistä yrityksen omistuksista
Osakeyhtiöt ja tietyt muut yhteisöt voivat myydä omistamiaan käyttöomaisuusosakkeita verovapaasti, kun tietyt ehdot täyttyvät. Verovapaus koskee vain osakkeita, jotka liittyvät yhtiön varsinaiseen liiketoimintaan. Myös osakkeiden omistusaika ja omistusosuus ovat keskeisiä tekijöitä:
Omistusosuus: Myyjän tulee omistaa vähintään 10 % myytävän yhtiön osakepääomasta. Tämä tarkoittaa, että pelkkä äänivaltaosuus ei riitä, vaan omistuksen on oltava riittävän suuri.
Omistusaika: Osakkeita on pitänyt omistaa yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan ennen myyntiä. Jos omistus on kestänyt alle vuoden, myyntivoitto on veronalainen.
Mitkä ovat poikkeukset käyttöomaisuusosakkeuden luvoutusvoittojen verovapauteen?
On tiettyjä tilanteita ja yhtiötyyppejä, joihin verovapaus ei sovellu:
Pääomasijoitusyhtiöt: Yhtiöt, jotka harjoittavat pääomasijoitustoimintaa, eivät voi hyödyntää verovapautta. Pääomasijoitustoiminnassa yhtiö sijoittaa varoja yrityksiin, joilla on kasvumahdollisuuksia. Näiden yhtiöiden osakkeiden myyntivoitot ovat aina veronalaisia.
Kiinteistöyhtiöt ja asunto-osakeyhtiöt: Osakkeet yhtiöissä, joiden toiminta keskittyy kiinteistöjen omistamiseen ja hallintaan, ovat verovapauden ulkopuolella. Tällaisissa tapauksissa myyntivoitot ovat veronalaisia, mutta vastaavasti tappiot ovat vähennyskelpoisia.
Vaikka luovutusvoitto olisi pääosin verovapaa, tietyt vähennykset ja poikkeukset voivat tehdä osasta voittoa veronalaista, mitä ne ovat?
Vaikka luovutusvoitto olisi pääosin verovapaa, tietyt vähennykset ja poikkeukset voivat tehdä osasta voittoa veronalaista:
Arvonalennuspoistot: Jos osakkeiden hankintahintaa on aikaisemmin alennettu esimerkiksi arvonalennuspoistolla, tämä vähennysosa on veronalaista, kun osakkeet myydään.
Varausten ja avustusten vaikutus: Jos hankintahintaa on katettu verovaikutteisilla varauksilla tai avustuksilla, tämä osuus voitosta on myös veronalaista.
Mitkä ovat vähennyskelpoisuuden perusperiaatteet elinkeinotoiminnassa?
Elinkeinotoiminnassa vähennyskelpoisia ovat kaikki menot, jotka liittyvät tulon hankkimiseen tai säilyttämiseen (EVL 7 §). Tämä tarkoittaa, että jos meno on suoritettu aidossa tarkoituksessa tulojen hankkimiseksi tai säilyttämiseksi, se on yleensä vähennyskelpoinen, vaikka se ei olisi johtanut konkreettiseen tulonmuodostukseen.
Mitkä ovat keskeiset vähennyskelpoiset menot elinkeinotoiminnassa?
Vaihto- ja käyttöomaisuuden hankintamenot: Näitä ovat esimerkiksi raaka-aineiden, tuotteiden tai pitkäaikaisiin tuotantovälineisiin liittyvät hankinnat.
Palkat ja sivukulut: Työntekijöiden palkat, eläkkeet, vakuutusmaksut ja muut työsuhteeseen liittyvät kulut ovat vähennyskelpoisia.
Vuokrat: Elinkeinotoimintaan liittyvien maa- ja vesialueiden sekä huonetilojen vuokrat ovat vähennyskelpoisia.
Mitä ovat vähennyskelvottomat menot elinkeinoitoiminnassa?
Yksityismenot: Omistajien henkilökohtaiset elantomenot eivät ole vähennyskelpoisia.
Verovapaan tulon hankintaan liittyvät menot: Näitä ei voi vähentää, mutta jos menot ylittävät verovapaan tulon määrän, ylimenevä osa voi olla vähennyskelpoinen.
Sakot ja sanktiomaksut: Pysäköintivirhemaksut, sakot ja vastaavat maksut eivät ole vähennyskelpoisia.
Pääomansijoitukset: Liittymismaksut, jotka voidaan palauttaa tai siirtää, ovat pääomansijoitusluonteisia ja siksi vähennyskelvottomia.
Kerro erityistilanteista vähennyskelposien tulojen osalta elinkeinotoiminnassa
Vastikkeettomat saannot: EVL 15 §
mukaisesti tällaiset tapaukset voivat olla poikkeus siihen, että menon tulisi olla todellinen, eikä vain laskennallinen.
Tutkimusmenot: Tuotannon ja markkinoinnin kehittämiseen liittyvät tutkimuskulut ovat vähennyskelpoisia (EVL 8 §).
Mainoslahjat: Tavanomaiset, arvoltaan vähäiset mainoslahjat ovat vähennyskelpoisia, mutta yksilölliset lahjat ovat usein edustusmenoja ja näin ollen rajoitetusti vähennyskelpoisia.
Kerro pääkohdat tapauksesta KHO 2012:129
KHO
päätös 2012:129 käsittelee A Oyj
tilannetta, jossa yhtiö myi omistamansa B Oy
osakkeet yhden euron kauppahinnalla. Osakkeiden alkuperäinen hankintameno oli 1 000 262,37 euroa, ja myyntiin liittyvät asiantuntija- ja tilintarkastuspalkkiot olivat 536 823,17 euroa. Osakkeiden luovutushinta oli verovapaata tuloa, ja siten osakkeiden hankintameno oli vähennyskelvoton. Kysymys kuului, voiko A Oyj vähentää osakkeiden myyntiin liittyvät asiantuntijakulut.
Kun osakkeiden myyntihinta on verovapaata tuloa, osakkeiden hankintameno ei ole vähennyskelpoinen, koska se liittyy verovapaan tulon hankintaan. Tämä perustuu siihen, että verovapaan tulon hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuvat menot eivät ole vähennyskelpoisia elinkeinoverotuksessa (EVL 7 §).
KHO kuitenkin katsoi, että osakkeiden myyntiin liittyneet asiantuntijakulut olivat vähennyskelpoisia siltä osin, kuin ne ylittivät verovapaan luovutushinnan. Tämä johtuu siitä, että asiantuntijakulut katsottiin liittyvän osittain sellaiseen tulon hankintaan, joka ei ollut verovapaata, ja näin ollen kyseinen osa kuluista oli vähennyskelpoinen.
Mitä vähennyskelpoisia menetyksiä elinkeinotoiminnassa on?
Vähennyskelpoisia menetyksiä ovat esimerkiksi rahoitusomaisuuteen kohdistuvat kavallukset, varkaudet tai muut rikokset (EVL 17 §). Menetys on kuitenkin vähennyskelpoinen vain, jos se on syntynyt verovelvollisen tahtomattaan, eli menon suorittamisen tarkoituksena on ollut tulon hankinta, mutta menetys on tullut odottamatta ja vastoin hänen tahtoaan.
Rahoitusomaisuuteen kohdistuvat lopulliset arvonalenemiset, kuten myyntisaamisten tai muun rahoitusomaisuuden arvon alenemiset, ovat vähennyskelpoisia, mutta vain tietyin rajoituksin (EVL 16 §). Esimerkiksi omistajille annettuihin liiketoimintaan liittymättömiin lainoihin liittyvät luottotappiot eivät ole vähennyskelpoisia. Jos poistettu saaminen myöhemmin palautuu tai arvopaperin arvo nousee, nämä kulut muuttuvat veronalaiseksi tuloksi (EVL 5a §).
Kerro korkojen vähennyskelposuudesta elinkeinotoiminnassa
Elinkeinotoiminnasta johtuneiden velkojen korot ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia (EVL 18 §), mutta tähän liittyy rajoituksia. Esimerkiksi, jos yksityisliikkeen tai henkilöyhtiön oma pääoma on negatiivinen yksityisottojen vuoksi, korot eivät ole täysimääräisesti vähennyskelpoisia. Tällaisessa tilanteessa negatiivisen pääoman perusteella lasketut korkomenot eivät ole vähennyskelpoisia.
Lisäksi elinkeinotoiminnasta johtuvat velkojen indeksi- ja kurssitappiot ovat vähennyskelpoisia, samoin kuin pääomalainojen korot, jos laina on otettu elinkeinotoimintaa varten. Korkojen vähennyskelpoisuutta on kuitenkin rajoitettu erityisesti silloin, kun kyseessä ovat yhteisöjen, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden velat (EVL 18 a §).
Kerro luovutustappioiden vähennyskelpoisuudesta
Verovapaasti luovutettavien osakkeiden hankintamenot eivät ole vähennyskelpoisia (EVL 6b §). Tämä rajoitus koskee kuitenkin vain tiettyjä tilanteita. Esimerkiksi sijoitus- ja käyttöomaisuuden luovutustappiot voivat olla vähennyskelpoisia, jos osakkeet on omistettu alle vuoden ajan. Tällaisissa tapauksissa vähennyskelpoista luovutustappiota voidaan pienentää luovutetulta yhtiöltä saaduilla osingoilla tai muilla varallisuutta pienentävillä erillä.
Tietyissä tapauksissa luovutustappiot voivat olla vähennyskelpoisia rajoituksetta, kuten kiinteistöyhtiöiden osakkeiden myynnissä. Samoin pääomasijoitustoimintaa harjoittavat yhtiöt voivat vähentää luovutustappiot ilman rajoituksia.
Kerro konsernituesta ja sen verotuksesta
Konsernituella tarkoitetaan yritysten välisiä rahasiirtoja, joiden tarkoituksena on tukea tytäryhtiötä tai muuta konserniin kuuluvaa yritystä. Tämä tuki voi olla rahallista tai muunlaista taloudellista avustusta, ja sen tavoitteena on parantaa konserniin kuuluvan yrityksen taloudellista asemaa. Konsernituen verokohtelu on tiukasti säänneltyä, jotta yritykset eivät voisi käyttää sitä veronkiertoon tai verotuksen kiertämiseen.
Konsernituki ei ole elinkeinoverolain (EVL) mukaan lähtökohtaisesti vähennyskelpoinen meno. Tämä tarkoittaa, että kun konserniyhtiö tukee taloudellisesti toista konserniin kuuluvaa yritystä, tästä aiheutuneita kustannuksia ei voi vähentää verotuksessa. Tämä sääntö on säädetty erityisesti estämään mahdollisuutta, että yritykset voisivat siirtää voittojaan konsernin sisällä vähentääkseen verotettavaa tuloaan.
Ovatko verovapaasti luovutettavat osakkeet vähennyskelpoisia?
Eivät EVL 6b§
–> luovutustappioita tai kuluja ei voi vähentää verotuksessa
–> koskee myös kansainvälisiä tilanteita
Voiko käyttöomaisuusosakkeiden luovutustappiot vähentää verotuksessa?
Muiden kuin verovapaasti luovutettavien osakkeiden tappiot voi vähentää vain niiden osakkeiden myynnistä saaduista voitoista saman verovuoden aikana tai viiden seuraavan vuoden aikana.
Jos osakkeita on omistettu alle vuoden, luovutustappiot ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia, mutta vähennystä pienentää osakkeista saadut osingot ja muut vastaavat tulot.
Mitkä luovutustappiot ovat pääasiallisesti vähennyskelpoisia ilman rajoituksia?
Kiinteistö- ja asunto-osakeyhtiöiden osakkeiden sekä pääasiallisesti kiinteistöjä omistavien yhtiöiden osakkeiden luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia ilman rajoituksia.
Vastaavasti, pääomasijoitustoimintaa harjoittavien yhtiöiden luovutustappiot ovat vähennyskelpoisia.
Mitä on rahoitusomaisuus?
Rahoitusomaisuus: Käteinen, pankkitalletukset, lainasaamiset ja muut rahoitusvarat (EVL 10 §). Esimerkiksi yrityksen kassassa olevat rahat tai lyhytaikaiset sijoitukset.
Mitä on sijoitusomaisuus?
Sijoitusomaisuus: Rahoituslaitosten kuten pankkien ja vakuutusyhtiöiden omistamat arvopaperit, kiinteistöt ja vastaava omaisuus, jotka on hankittu sijoitustarkoituksessa. Saamiset eivät kuulu sijoitusomaisuuteen, vaan rahoitusomaisuuteen (EVL 11 §).
Mitä on vaihto-omaisuus?
Vaihto-omaisuus: Yrityksen liiketoiminnassa myytäväksi tai käytettäväksi tarkoitetut hyödykkeet, kuten raaka-aineet, kauppatavarat ja muut tuotannossa käytettävät tarvikkeet (EVL 10 §). Esimerkkejä ovat kauppiaan varastossa olevat tuotteet tai tehtaan tarvitsemat polttoaineet.
Mitä on käyttöomaisuus?
Käyttöomaisuus: Pysyvässä käytössä olevat hyödykkeet, kuten kiinteistöt, koneet, kalusto, patentit ja muut oikeudet (EVL 12 §). Nämä hyödykkeet ovat yleensä yrityksen pitkäaikaisia investointeja, kuten tuotantokoneet tai toimistorakennukset.
Mitä on käyttöomaisuus?
Käyttöomaisuus: Pysyvässä käytössä olevat hyödykkeet, kuten kiinteistöt, koneet, kalusto, patentit ja muut oikeudet (EVL 12 §). Nämä hyödykkeet ovat yleensä yrityksen pitkäaikaisia investointeja, kuten tuotantokoneet tai toimistorakennukset.
Mikä on omaisuuslajien merkitys?
Verotuksellinen käsittely: Omaisuuslajit vaikuttavat siihen, miten hankintamenot, poistot ja verovähennykset lasketaan. Esimerkiksi käyttöomaisuudesta voi tehdä vuosittaisia poistoja, mutta kulumattomasta käyttöomaisuudesta, kuten maa-alueista tai taide-esineistä, ei voi.
Siirrot ja luovutukset: Omaisuuslajin määrittely on tärkeää, kun omaisuutta siirretään tai myydään, koska eri omaisuuslajeihin liittyvät erilaiset verosäännökset (EVL 51 §, EVL 5.1 §).
Pääomatulo-osuus: Omaisuuslaji vaikuttaa myös siihen, miten pääomatulot lasketaan verotuksessa (TVL 38 §, 40 §).