Vitreoretinale chirurgie Flashcards

1
Q

Hoe ontstaan diabetische retinopathie?

A

Bij diabetes krijg je hoge glucose waardes in het bloed, die zorgen voor het afsterven van pericyten, waardoor de bloedvaatwand minder stabiel is. Hierdoor gaan de bloedvaatwanden lekken, waardoor meer vocht en eiwitten in het netvlies komen, waardoor je slechter gaat zien. Als de bloedvaten helemaal niet meer goed zijn, collaberen ze en gaan ze volledig dicht zitten. Vervolgens komt er geen bloed meer naar het netvlies en wordt het netvlies ischemisch. Het gevolg van een netvlies dat ischemische wordt, is dat er nieuwe bloedvaatjes worden gevormd. Het oog is hier ontzettend slecht in. De bloedvaatjes gaan namelijk kriskras door elkaar heen lopen. Dit komt door de productie van VEGF, wat leidt tot het overal aanmaken van nieuwe bloedvaatjes waar het VEGF in contact komt met het epitheel. Hier komt bij dat de bloedvaatjes ontzettend zwak zijn en snel gaan bloeden. Om de nieuwe bloedvaten ontstaat vervolgens fibrose, waardoor de bloedvaatjes gaan krimpen. Hierdoor gaan ze trekken aan je netvlies, waardoor ze heel het netvlies lostrekken en je blind wordt.

Dus in het kort:
Retinale ischemie + retinale neovascularisaties…
Leiden tot:
Glasvochtbloedingen en tractionele netvliesloslating

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe worden diabeten tegen diabetische retinopathie beschermt?

A

Het is ten eerste heel belangrijk om de glucose goed onder controle te houden. Daarnaast wordt een diabeet geholpen met controles, lasertherapieën en anti-VEGF. Vaak wordt er begonnen met lasertherapieën waarbij de gebieden van het netvlies die ischemische zijn, kapot worden gelaserd. Hierdoor ontstaat er geen prikkel meer met VEGF en daarmee geen nieuwe vaatvorming. Als er vocht in het oog zit en tegen nieuwvormingen kunnen injecties (avastin) worden gegeven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is een maculagat?

A

Een maculagat is een gaatje in het netvlies in de gele vlek. Vaak functioneert het netvlies rondom het gaatje ook niet goed omdat er wat vocht onder zit. Een maculagat geeft een vermindering van het gezichtsvermogen (de visus genoemd). Men ziet centraal een wazige vlek. Bepaalde beelden kunnen ook vervormd zijn (metamorfopsie). Door veranderingen in het glasvocht, kan de gelei wat gaan schrompelen. De achterste glasvochtmembraan trekt dat aan het netvlies van de gele vlek, waardoor een gaatje in de macula kan ontstaan. Het ontstaat vaker bij vrouwen dan bij mannen en tussen een leeftijd van 60-90 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is een macula pucker?

A

Een macula pucker is een laagje littekenweefsel of een soort vliesje dat groeit over de gele vlek. Doordat het littekenweefsel in de loop van de tijd enigszins samentrekt, gaat het onderliggende netvlies wat plooien (pucker = plooiing, vouw, rimpeling). Hierdoor staan de kegeltjes in de macula niet mooi meer geordend en kan men de beelden vertekend zien. Soms vindt er vochtophoping onder de macula plaats, doordat ook bloedvaatjes samen worden getrokken door de pucker. Het vlies kan ook zo dik worden dat het minder doorzichtig wordt. Littekenvorming wordt ook wel ‘epiretinale membraan’ genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe ontstaat een netvliesloslating in 3 stappen en hoe kan je ingrijpen met behandeling bij deze verschillende stappen?

A
  1. Achterste glasvochtloslating: glasvocht verandert van samenstelling, krimpt en laat los (behandeling: vitrectomie)
  2. Netvliesscheur: als het achterste glasvochtmembraan te vast zit op bepaalde plaatsen kan een scheur ontstaan van het netvlies (behandeling: laserstralen)
  3. Netvliesloslating: wanneer er een netvliesscheur is, kan er vloeistof uit de glasvochtruimte door het gaatje onder het netvlies komen. Het losgelaten deel van het netvlies kan niet goed meer functioneren omdat het los ligt. De patiënt zal een donkere wazige vlek gaan zien (behandeling: operatie)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welke structuren zijn het eerste aangedaan bij oogtrauma?

A

Het hoornvlies, de harde oogrok en de oogleden. Het hoornvlies gaat over in de witte harde oogrok (sclera).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tussen welke vormen van oogtrauma wordt er onderscheid gemaakt?

A

De sclera is zo stevig als de buitenbal van een voetbal. Om hier doorheen te komen is eveneens een scherp voorwerp en kracht en snelheid nodig.

  1. Bij de meeste verwondingen (traumata) van het oog blijft de oogbol (hoornvlies en harde oogrok) intact en is er geen open verbinding tussen de inhoud van de oogbol en de buitenwereld = gesloten of niet-perforerend trauma.
  2. De oogbolwand kan defect raken door zowel een scherp als een stomp trauma wanneer het met grote kracht tegen het oog komt. Een doorboring van de oogbolwand met een scherp voorwerp wordt een perforatie of penetratie genoemd. Scheurt het oog open door een stomp trauma, dan spreekt men van een ruptuur.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hoe wordt vitrectomie ook wel genoemd (in Nijmegen)?

A

3-port PPV (pars plana vitrectomie)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een vitrectomie?

A

Een glasvochtoperatie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Bij een 3-port PPV worden 3 gaatjes in het oog gemaakt. Hoe worden deze gaatjes gebruikt?

A
  1. In een gaatje zit een slangetje, die water in het oog pompt, zodat het oog op spanning blijft
  2. In een gaatje zit een lichtpijpje, zodat je wat kan zien. Je kijkt zelf door de pupilopening
  3. In het derde gaatje zit een instrument, die afhankelijk is van het soort onderzoek. Het kunnen happertjes zijn, een pincetje, een laser, een schaartje…
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly