Week 26&27 Warming-Up Flashcards

1
Q

Noem wat voorbeelden hoe opwarmen ervoor kan zorgen dat de kans op blessures daalt en je prestatie kan bevorderen?

A

Warme spieren zijn minder ‘visceus’ Minder visceuze spieren zijn elastischer en bieden minder passieve weerstand bij veranderingen van spierlengte. Dit kan de power en mate van krachtontwikkeling verbeteren, met daarbij ook de totale krachtoutput.

Zoals de meeste chemische reacties wordt glycolyse, de afbraak van spierglycogeen om energie voor je spiercontracties je te vormen, versneld door temperatuur. Warme spieren kunnen dus meer energie produceren.

Gedurende inactiviteit nemen de hoeveelheid verbindingen tussen actine- en myosinefilamenten in spierweefsel toe. Als resultaat hiervan verstijft de spier.
Training middels volledige ROM verbreekt deze verbindingen en verlaagt dus de passieve weerstand van een spier op veranderingen in lengte, wat mogelijk de power en kracht verhoogt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waarom is dynamisch rekken voordeliger voor sporten dan krachttraining?

A

De meeste sporten zijn véél meer afhankelijk van de snelheid van krachtontwikkeling (springen, gooien, sprinten, etc), glycolyse en zuurstofoverdracht dan pure krachttraining.

Dynamisch rekken doe je al als je warm-up setjes doet voor je begint aan je werk setjes zodat je al warmer wordt, het doel hiervan is het verhogen van je lichaamstemperatuur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is het mogelijke nadeel van spieractivatie oefeningen?

A

De biomechanica kan veranderen terwijl de totale krachtproductie hetzelfde blijft. Het is niet noodzakelijk
gewenst om de natuurlijke beweging van het lichaam te ‘verstoren’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly