Wet- en regelgeving Flashcards

1
Q

Wetten zijn:

A

afspraken waarin staat hoe oorzaak georganiseerd moet worden en wat wel en niet mag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wetten in Nederland:

A

Alles wat geregeld moet worden in ons land wordt In de wet geregeld. Er zijn bijvoorbeeld wetten voor de Gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, de bedrijven en voor alle overheids organen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Regering NL:

A

Ons land wordt geregeerd door een regering en die regering wordt gecontroleerd door de Tweede Kamer. Eigenlijk is het zo dat de Tweede Kamer de wetten maakt en dat de regering de wet uitvoert. Maar In de praktijk is het zo dat de regering werd voorgelegd aan de Tweede Kamer. Die gaat erover praten en dan stemmen ze voor of tegen de wet. Als de Tweede Kamer de wet heeft goedgekeurd, gaat de wet naar de Eerste Kamer. Ik kijk nog eens naar de wet en kan deze wet dan goedkeuren of afkeuren. De derde partij de rechters controleren of de wetten wel goed worden nageleefd én ze doen daar ook uitspraken over.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

In Nederland bestaan wetboeken die gebruikt worden bij de organisatie van ons land dat zijn:

A
  • Hetburgerlijk wetboek
  • Het wetboek van burgerlijke rechtsvordering
  • Het wetboek van strafrecht
  • Het wetboek van strafvordering

De wetten in deze wetboeken en alle andere wetten in ons land zijn gebaseerd op de grondwet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Grondwet:

A

De grondwet is de basis van onzesamenleving. Inde grondwet staat beschreven hoe ons land georganiseerd moet worden en wat we in Nederland belangrijk vinden. Grondwet kan alleen aangepast worden als de eerste én Tweede Kamer in meerderheid voor de wijziging stemmen. Daarna moeten er nieuwe verkiezingen worden gehouden en In de nieuwe Eerste en Tweede Kamer moet 2/3 van de stemmers voor de wijziging zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Burgerlijk wetboek:

A

Dit is het wetboek waar burgers het meest mee te maken hebben. Hierin wordt bijvoorbeeld het familierecht geregeld, maar ook het strafrecht en het zakelijk recht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Wetboek van burgerlijke rechtsvordering:

A

In dit wetboek staat beschreven hoe het rechtssysteem in Nederland is georganiseerd. Er staat bijvoorbeeld welke zaken bij welke rechters moet komen en hoe een rechtszaak moet verlopen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wetboek van strafrecht en wetboek van strafvordering:

A

Dit zijn de wetboeken die het meest tot de verbeelding spreekt. Hoeweleen veelvoud van de rechtszaak in Nederland gaat over zaken die horen bij het burgerlijk wetboek, komen de zaken die horen bij het wetboek van strafrecht het meeste In het nieuws.

In het wetboek van strafrecht staat zeer secuur beschreven wat wel en niet mag.

In het wetboek van strafvordering staat hoe een strafbaar feit vervolgd moet worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Overige wetten:

A

De wetboeken die net zijn beschreven vormen eigenlijk de basis van de samenleving. Maar er zijn nog veel meer wetten die niet zijn samengevoegd in boeken. Dit zijn de wetten waar bijvoorbeeld het onderwijs mee te maken heeft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Het onderwijs in Nederland is gebaseerd op artikel:

A

24 van de grondwet. Daar staat dat Iedereen een school mag beginnen. Maar die school moet wel goed onderwijs leveren. De eis die ja scholen worden gesteld, staan In de verschillende onderwijswetten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wetten voor de kinderopvang:

A

Afgelopen jaren zijn de wetten die betrekking hebben op de kinderopvang aangepast. Dit komt omdat de overheid vindt dat de kinderen op voor meer moet zijn dan een plek waar kinderen worden opgevangen als hun ouders goed werk. De kinderopvang moet een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Hoe de kinderopvang dat moet doen, is in een aantal wetten vastgelegd. Naast de wetten die gaan over de kwaliteit van de kinderopvang, hebben kinderopvangorganisaties ook te maken met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

  • AVG
  • Wet op de kinderopvang
  • De harmonisatiewet
  • De wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (IKK)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Avg:

A

Algemene verordening gegevensbescherming

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

De algemene verordening gegevensbescherming is een Europese regel. Deze regel vervangt de wet? En is van kracht sinds?

A

Bescherming persoonsgegevens en is sinds 2018 van kracht de AVG wordt ook wel de Europese privacywet genoemd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waarvoor is de AVG bedoeld?

A

Privacywet is bedoeld voor alle organisaties die werken met persoonsgegevens. Bedrijf vallen daaronder maar ook scholen, zorginstanties, stichtingen en verenigingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat staat er in de AVG Wet?

A

In de wet staat dat gegevens van bijvoorbeeld leerlingen of kinderen niet zomaar met Iedereen gedeeld kunnen worden. De gegevens mogen ook niet zomaar door Iedereen worden ingezien.

Kinderopvangorganisaties hebben een verantwoordingsplicht. Dat houdt in dat deze organisatie moet kunnen aantonen hoe ze de gegevens van kinderen beschermen

Kinderopvang organisaties werken met kinddossier spunk in dossier bestaat bijvoorbeeld uit observatielijst van het kind, maar ook uit verslagen vangesprekken met ouders en plannen die opgesteld zijn voor het kind.

Kinderopvangorganisaties mogen onder andere Alleen gegevens verzamelen die nut hebben voor de ontwikkeling van het kind. Kinderopvangorganisaties moeten kunnen aantonen dat Niemand bij het kinddossier kan. Als het kind naar de basisschool gaat maakt de kinderopvangorganisatie een overgangsrapport op. Het kind dossier wordt dus niet naar de nieuwe basisschool gestuurd.

Kinderopvangorganisatie moest toestemming vragen voor het plaatsen van beelden van leerlingen op de website In de schoolkrant of de schoolgids.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wet kinderopvang:

A

In de wet kinderopvang van staat hoe de kinderopvang georganiseerd moet worden.

De wet bestaat uit 3 hoofdstukken:

  1. In het eerste hoofdstuk staat beschreven aan welke eisen kinderdagverblijven moeten voldoen.
  2. Het tweede hoofdstuk is in de nieuwe wet komen te vervalen door de harmonisatiewet.
  3. Hoofdstuk 3 is een klein hoofdstuk en gaat over praktische zaken zoals de wijze waarop de wet ingevoerd wordt.
17
Q

Hoofdstuk 1 is dus het belangrijkste hoofdstuk van deze wet. Dit hoofdstuk bestaat uit 6onderdelen inde wet worden deze onderdelen afdelingen genoemd:

Afdeling 1:

A

Hier worden de begrippen uitgelegd. Alle vormen van kinderopvang worden beschreven, zoals gastouder en reguliere kinderopvang.

Kinderopvang heet dus alleen kinderopvang als ouders ervoor betalen. In de wet staat ook dat toezichthouder tijdens de school pauze niet valt onder de kinderopvang.

18
Q

!!!!!!! Kinderenopvang:

A

het bedrijfsmatig of anders dan om niet verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs door de kinderen begint.

19
Q

Afdeling 2:

A

Gaat over de kinderenopvangtoeslag. Indit deel van de wet staat beschreven wanneer een ouder recht heeft op kinderopvangtoeslag. Een belangrijke eis is dat de kinderopvangorganisatie ingeschreven moet staan In het landelijk register kinderopvang. Als dat niet het geval is kom maar krijgen ouders ook geen toeslag.

Verder wordt een groot aantal eisen genoemd waaraan de ouder moet voldoen om kinderopvangtoeslag te krijgen.

20
Q

Afdeling 3:

A

Dit deel van de wet gaat over de kwaliteit en de voorzieningen van kinderopvangorganisaties.

In het eerste deel van deze afdeling staat zeer uitgebreid beschreven wat iemand moet doen die kinderopvangorganisatie wil beginnen. Er staat In de wet niet hoe de organisatie dat moet doen

21
Q

Afdeling 4:

A

Deze afdeling gaat over handhaving. Hier staat dat gemeente toezicht houdt op de kwaliteit van kinderopvang locatie én de gemeente de GGD aanwijst om de controles uit te oefenen. Gemeente is dus de toezichthouder. In dit deel van de wet staat hoe er toezicht moet worden georganiseerd en wat de gemeente mag doen als blijkt dat de kwaliteit onvoldoende is.

22
Q

Afdeling 5:

A

Dit deel van de wet gaat over opsporing en sancties. Als de toezichthouder ziet dat de kwaliteit van de kinderopvang niet goed is kon maken of als er regels overtreden worden, dan kan de gemeente verschillende maatregelen nemen.

Een bestuurlijke sanctie: deze kan bestaan uit een boete of uit een uitspraak waarin staat wat er verbeterd moet worden. Het lijkt een beetje op een aanwijzing.

Een aanwijzing: Dit is eigenlijk een bevel. Er is geconstateerd dat de kwaliteit van de opvang tekortschiet en de gemeente geeft duidelijk aan op welke punten er per wanneer de kwaliteit op orde moet zijn.

Een verbod of exploitatie: eigenaar/het bestuur van kinderopvang organisatie moet stoppen.

Een bestuurlijke boete: de gemeente kan een boete tot vijfenveertigduizend euro opleggen aan een kinderopvangorganisatie.

23
Q

Afdeling 6:

A

Het laatste deel van hoofdstuk een gaat over experimenteren. Onder voorwaarden mogen eigenaren van kinderen op van organisaties experimenteren met nieuwe vormen van opvang. In dit deel van de wet wordt geregeld en welke regels de eigenaar zich moet houden.

24
Q

Harmonisatiewet:

A

Harmonisatiewet is ingegaan op 1 januari 2018. Voordat deze wet in werking trad waren er verschillende regelingen voor verschillende soorten opvangpunten. Dat is kwaliteit van de kinderopvang steeds meer aandacht kreeg was het ook nodig om alle soorten kinderopvang voor de wet gelijk te stellen. Dat heeft de harmonisatiewet gedaan. Na 1 januari 2018 gelden dezelfde regels voor alle vormen van kinderopvang en dus ook voor de peuterspeelzalen.

Een andere reden om de peuterspeelzalen gelijk te stellen aan de kinderopvang was de kinderen opvang toeslag.

25
Q

IKK betekenis:

A

Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang

26
Q

IKK wat is het?

A

Eerste eisen die in de wet kinderopvang worden gesteld aan de kwaliteit van de opvang zijn kort beschreven. Er wordt bijvoorbeeld aangegeven dat kinderopvangorganisaties eisenmoeten stellen aan het personeel, de ruimtes, het pedagogisch beleid enzovoort.

27
Q

Onderdelen van de IKK wet:

A
  • 4 pedagogische basisdoelen
  • Ontwikkeling van het kind
  • Voor ieder kind een mentor
  • Aantal pedagogisch medewerkers per kind
  • Coaching pedagogisch medewerker
  • Opleiding en ontwikkeling pedagogisch medewerkers
  • Veiligheid