Η γενετική καθοδήγηση μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης απογόνων με γενετικές ανωμαλίες Flashcards

1
Q

Τι είναι η γενετική καθοδήγηση;

A

Η γενετική καθοδήγηση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ειδικοί επιστήμονες δίνουν πληροφορίες σε μεμονωμένα άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που πάσχουν από κάποια γενετική ασθένεια ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να την εμφανίσουν. Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για τους ενδιαφερόμενους, γιατί τους βοηθούν στη λήψη αποφάσεων, κυρίως σχετικά με την απόκτηση υγιών απογόνων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Τι πρέπει να γνωρίζει ο επιστήμονας για να μπορέσει να συμβουλέψει τους ενδιαφερόμενους γονείς

A

Ο ειδικός επιστήμονας είναι σε θέση να συμβουλέψει τους ενδιαφερόμενους, μόνο όταν διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία που του επιτρέπουν να γνωρίζει τη συγκεκριμένη γενετική ασθένεια, τη συχνότητα εμφάνισης της, τον τρόπο με τον οποίο κληρονομείται, τις επιπτώσεις στα άτομα που πάσχουν από αυτή, τους τρόπους αντιμετώπισής της κ.ά. Αν, για παράδειγμα, διαπιστωθεί ότι δύο υποψήφιοι γονείς είναι ετερόζυγοι για το γονίδιο βS, τότε ο σύμβουλος τους πληροφορεί ότι υπάρχει 25% πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί που πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία (ομόζυγο για το γονίδιο βS).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Τι συμβαίνει αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από κάποια ανωμαλία

A

Αν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να πάσχει από κάποια ανωμαλία, τότε είναι απαραίτητη η διενέργεια προγεννητικού ελέγχου. Με βάση τα αποτελέσματα του προγεννητικού ελέγχου καλούνται οι γονείς να αποφασίσουν, στην περίπτωση που το έμβρυο πάσχει από σοβαρή γενετική ανωμαλία, τη διακοπή της κύησης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Από τι επηρεάζεται η διαδικασία διακοπής της κύησης

A

Η απόφαση για διακοπή ή μη της κύησης επηρεάζεται και από άλλες παραμέτρους, που διαφέρουν από κοινωνία σε κοινωνία και μπορεί να σχετίζονται με τις θρησκευτικές αντιλήψεις, ηθικές παραμέτρους κ.ά.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ποιοι πρέπει να απευθυνθούν απαραιτήτως σε ειδικούς

A

Παρ’ ότι γενετική καθοδήγηση μπορεί να ζητήσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς, υπάρχουν ομάδες ατόμων οι οποίες είναι απαραίτητο να απευθυνθούν σε ειδικούς πριν προχωρήσουν στην απόκτηση απογόνων. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται:
Ατομα-φορείς γενετικών ασθενειών.
Ατομα με οικογενειακό ιστορικό γενετικών ασθενειών.
Γυναίκες ηλικίας 35 ετών και άνω.
Γυναίκες με πολλαπλές αποβολές.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly