Χαρακτηριστικές Ερωτήσεις- Καρδιά Flashcards

1
Q

Αν θεωρήσουμε π.χ. ότι η αριστερή κοιλία είναι ελαστική σφαίρα ακτίνας r, ποιό είναι το φυσικό έργο το οποίο παράγεται από την καρδιά

A

volume = 4/3 x π r3

ΣΕΛ 195

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Σχεδιάστε σε άξονες “ρυθμός ροής -πίεση” την μεταβολή του ρυθμού ροή για φυσιολογική και φραγμένη αρτηρία. Αν απαιτείται από την καρδιά να αυξήσει τον ρυθμό ροής από VAσε VΒτι συμβαίνει με την πίεση στις δύο περιπτώσεις;. Ποια επιβαρύνεται περισσότερο και γιατί;

A

Η ροή του αίματος μπορέι να είναι στρωτή ή τυρβώδης

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της στρωτής ροής είναι ότι είναι αθόρυβη.

Εάν η ροή του αίματος ήταν πάντα στρωτή, δεν θα μπορούσαν να ληφθούν πληροφορίες από την καρδιά με το στηθοσκόπιο.Οι καρδιακοί ήχοι που ακούγονται με το στηθοσκόπιο, προέρχονται κυρίως από την τυρβώδη ροήΚατά τη διάρκεια της μέτρησης της πίεσης του αίματος το περιβραγχιόνιο ασκώντας πίεση στο βραχίονα συσφίγγει με αποτέλεσμα τη μετατροπή της ροής σε τυρβώδη και τη παραγωγή ήχων που ακούγονται με ένα στηθοσκόπιο τοποθετημένο πάνω από τη βραχιόνιο αρτηρία.

Κατά τη στρώτη ρόη το αίμα που βρίσκεται σε επαφή με το τοιχώμα των αγγείων, είναι σχεδόν στάσιμο, το στρώμα του αίματος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εξωτερικό στρώμα ρέει αργά και τα κεντρικά στρώματα ρέουν πιο γρήγορα, ακριβώς όπως το νερό ρέει πιο γρήγορα στο κέντρο ενός ποταμιού από εκείνο που ρέει κατά μήκος της όχθης του. Η συμπεριφορά αυτή επηρεάζει την κατανομή των ερυθροκυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η στρωτή ροή είναι περισσότερο αποδοτική από την τυρβώδη. Το γεγονός αυτό παριστάνεται γραφικα΄ΣΕΛ 210. Η κλίση της καμπύλης στην περιοχή της στρωτής ροής είναι μεγαλύτερη από τη κλίση στην περιοχή της τυρβώδους ροής. Αυτό σημαίνει ότι μια δεδομένη άυξηση της πίεσης προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στο ρυθμό της στρωτής ροής από την αύξηση που προκαλέι στο ρυθμό της τυρβώδους ροής. Σε αρτηρία με στένωση η πίεση P2 που απαιτείται για την επίτευξη ρυθμού ροής VA είναι μεγαλύτερη από τη πίεση P1 που απαιτείται για την επίτευξη του ίδιου ρυθμού ροής σε φυσιολογική αρτηρία. Επιπλέον, αν απαιτείται από τη καρδιά να αυξήσει το ρυθμό ροής από VA σε VB, η τυρβώδης ροή που δημιουργείται στη στενωμένη αρτηρία απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των αγγείων είναι η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών . Οι πλάκες μπορεί να προκαλέσουν τυρ΄βδη ροή και να παράγουν ακουστό ψίθυρο. Η σ΄τενωση της αρτηρίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας του αίματος σε αυτή τη περιοχή με ταυτόχρονη μείωση της πίεσης στο τοίχωμα λόγω του φαινομένου Bernoulli. Η πλάκα μπορεί να αποκολληθεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος, μέχρι να αποφράξει κάποια μικρότερη αρτηρία. Η απόφραξη αυτή προκαλεί διακοπή της παροχής του αίματος στο προσβεβλημένο τμήμα. Αν συμβεί στον εγκέφαλο θα προκαλέσει έμφρακτο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Σχεδιάστε αδρά και περιγράψτε το μηχανικό ισοδύναμο της καρδιάς

A

Σε΄187

Ο όγκος αίματος δεν ισοκατανέμεται μεταξύ μικρής και μεγάλης κυκλοφορίας. Κάθε χρονική στιγμή περίπου το 80% του αίματος κατανέμεται στη μεγάλη κυκλοφορία και το 20% στη μικρή κυκλοφορία.

Το 15% του αίματος της μεγάλης κυκλοφορίας κατανέμεεται στις αρτηρίες, το 10% στα τριχοειδή και το 75% στις φλέβες. Στη μικρή κυκλοφορία το 7% του αίματος κατανέμεται στα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων και το υπόλοιπον 93% είναι σχεδον ισοκατανεμημένο μεταξύ των πνευμονικών αρτηριών και των πνευμονικών φλεβών.

  1. Το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύστημα κυκλοφορίας κλειστού κυκλώματος με 2 αντλίες.
  2. Οι μονοκατευθυντήριες βαλβίδες διατηρούν τη ροή προς τα κάτω μέσω των αντλιών.
  3. Βασικά η καρδιά είναι μια διπλή αντλία που παρέχει τη δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί στο αίμα γι ανα κυκλοφορήσει μέσω 2 κύριων κυκλοφορικών συστημάτων: τη μικρή κυκλοφορία στους πνεύμονές και τη μεγάλη κυκλοφορία στο υπόλοιπο σώμα.
  4. Θεωρώντας ότι το αίμα βρίσκεται στο αριστερό τμήμα της καρδιάς, το αίμα διοχετέυεται λόγω της συστολής των καρδιακών μυών, από την αριστερή κοιλία όπου η πίεση είναι περίπου 17 kPa(125mmHg) σε ένα σύστημα αρτηριών οι οποίες διακλαδώνονται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες (αρτηρίδια) και τελικά σε ένα πολύ λεπτό δίκτυο αγγείων το οποίο καλείται τριχοειδικό σύστημα.
  5. Κατά τη διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων που το αίμα βρίσκεται στο τριχοειδικό σύστημα, παρέχει Ο2 στα κύτταρα και απομακρύνει από αυτά CO2.
  6. Αφού διέλθει από το τριοχειδικό σύστημα, το αίμα συλλέγεται από μικρές φλέβες φλεβίδια) τα οποία σταδιακά ενώνονται και σχηματίζουν τις μεγαλύτερες φλέβες, πριν εισέλθει στο φεξί τμήμα της καρδιάς μέσω 2 κύριων φλεβών, της άνω κοίλης φλέβας και της κάτω κοίλης φλέβας
  7. Το αίμα που επιστρέφει, στιγμιαία αποθηκεύεται στο δεξ΄ιό κόλπο και κατά τη διάρκεια ασθενούς συστολής, με πίεση περίπου 3,3kPa (ή 5-6 mmHg), το αίμα ρέει προς τα δεξιά κοιλία.
  8. Στην επόμενη κοιλιακή συστολή, το αίμα διοχετεύεται υπο περίπου 3,3kPa (25mmHg) μέσω των πνευμονικών αρτηριών στο τριχοειδικό σύστημα των πνευμόνων.
  9. Στους πνεύμονες το αίμα προσλαμβάνει περισσότερο O2 και μέρος του CO2 διαχέεται στον αέρα που βρίσκεται μέσα στους πνεύμονες και που πρόκειται να εκππνευστεί.
  10. Το οξυγονωμένο αίμα άγεται μέσω των κύριων φλεβών από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο.

Η καρδιά έχει ένα σύστημα βαλβίδων το οποίο εάν λειτουργεί σωστά, επιτρέπει τη ροή του αίματος μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εφόσον η μάζα του αίματος του μέσου ενηλίκου είναι περίπου 4,5Lt και κάθε τμήμα της κάρδιάς αντλεί περίπου 80ml σε κάθε σύστολή κάθε ερυθροκύτταρο χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα λεπτό ώστε να κάνει έναν πλήρη κύκλο

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ήχοι της καρδιάς: περιγράψτε που οφείλονται, πως εκμεταλλευόμαστε για διαγνωστικούς λόγους τα διάφορα φαινόμενα τα οποία εμπλέκονται;

A
  1. Σε εξετάσεις ρουτίνας, μετράμε την αρτηριακή πίεση με έμμεσο τρόπο.
  2. Το όργανο που χρησιμοποιείται ονομάζεται σφυγμομανόμετρο και αποτελείται από
  3. Τη περιβραχιόνιο αρτηρία στο ύψος του αγκώνα
  • Το στηθοσκόπιο
  • Το περιβραχιόνιο διογκώνεται γρήγορα και η πίεση που ασκείται είναι ικανή να διακόψη τη κυκλοφορία.
  1. Στη συνέχεια ο αέρας αποβάλλεται από το περιβραχιόνιο σταδιακά
  2. Καθώς η τιμή της πίεσης στο περιβραχιόνιο πέφτει κάτω από την τιμή της συστολικής πίεσης, η τυρβώδης ροή του αίματος στην αρτηρία προκαλεί δονήσεις οι οποίες παράγουν ήχο
  3. Η ακρόαση του ήχου γίνεται με το στηθοσκόπιο
  4. Οι ήχοι αυτοί ονομάζονται Korotkoff ή Κ ήχοι.
  5. Η πίεση στην οποία ακούγονται αρχικά οι Κ ήχοι είναι η συστολική πίεση
  6. Καθώς η πίεση συνεχίζει να μειώνεται, οι ήχοι ακούγονται πιο δυνατά και στη συνέχεια αρχίζουν να εξασθενούν
  7. Οι ήχοι σταματούν να ακούγονται ( ή μεταβάλλονται δραστικά) όταν η τιμή της πίεσης φτάσει την τιμή της πίεσης διαστολής.
  8. Η μονάδα που χρησιμοποιείται είανι το mmHg
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ποιά είναι η φυσική συνιστώσα των καρδιακών παθήσεων (ταχυκαρδία και υπέρταση) σχετικά με το έργο το οποίο παράγεται από την καρδιά

A

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Επειδή το καρδιαγγειακό σύστημα σχετίζεται σε μεγάλ βαθμό με φυσικά φαινόμενα, οι καρδιακές παθήσεις συχνά έχουν μια φυσική συνιστώσα.

  1. Αδρά, το έργο που παράγεται από την καρδιά ισούται με το γινόμενο της τάσης συστολής των καρδιακών μυών επί το χρόνο που αυτή διαρκεί. Οτιδήποτε αυξάνει τη μυική τάση ή τη διάρκεια της, προκαλεί αύξηση του φόρτου εργασίας της καρδιάς.
  2. Για παράδειγμα ψηλή πίεση του αίματος (υπερταση) προκαλεί την αύξηση της μυικής τάσης με τρόπο ανάλογο προς τη πίεση.
  3. Ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία) αυξάνει το φόρτο εργασίας καθώς η καρδιά διοχετεύει μεγαλύτερη ποσότητα αίματος ανα λεπτό.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Σχεδιάστε το κυκλοφορικό σύστημα ως σύστημα κυκλοφορίας κλειστού κυκλώματος με δύο αντλίες

A

Σε΄187

Ο όγκος αίματος δεν ισοκατανέμεται μεταξύ μικρής και μεγάλης κυκλοφορίας. Κάθε χρονική στιγμή περίπου το 80% του αίματος κατανέμεται στη μεγάλη κυκλοφορία και το 20% στη μικρή κυκλοφορία.

Το 15% του αίματος της μεγάλης κυκλοφορίας κατανέμεεται στις αρτηρίες, το 10% στα τριχοειδή και το 75% στις φλέβες. Στη μικρή κυκλοφορία το 7% του αίματος κατανέμεται στα τριχοειδή αγγεία των πνευμόνων και το υπόλοιπον 93% είναι σχεδον ισοκατανεμημένο μεταξύ των πνευμονικών αρτηριών και των πνευμονικών φλεβών.

Το κυκλοφορικό σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σύστημα κυκλοφορίας κλειστού κυκλώματος με 2 αντλίες.

Οι μονοκατευθυντήριες βαλβίδες διατηρούν τη ροή προς τα κάτω μέσω των αντλιών.

Βασικά η καρδιά είναι μια διπλή αντλία που παρέχει τη δύναμη που χρειάζεται να ασκηθεί στο αίμα γι ανα κυκλοφορήσει μέσω 2 κύριων κυκλοφορικών συστημάτων: τη μικρή κυκλοφορία στους πνεύμονές και τη μεγάλη κυκλοφορία στο υπόλοιπο σώμα.

Θεωρώντας ότι το αίμα βρίσκεται στο αριστερό τμήμα της καρδιάς, το αίμα διοχετέυεται λόγω της συστολής των καρδιακών μυών, από την αριστερή κοιλία όπου η πίεση είναι περίπου 17 kPa(125mmHg) σε ένα σύστημα αρτηριών οι οποίες διακλαδώνονται σε όλο και μικρότερες αρτηρίες (αρτηρίδια) και τελικά σε ένα πολύ λεπτό δίκτυο αγγείων το οποίο καλείται τριχοειδικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια των λίγων δευτερολέπτων που το αίμα βρίσκεται στο τριχοειδικό σύστημα, παρέχει Ο2 στα κύτταρα και απομακρύνει από αυτά CO2.

Αφού διέλθει από το τριοχειδικό σύστημα, το αίμα συλλέγεται από μικρές φλέβες φλεβίδια) τα οποία σταδιακά ενώνονται και σχηματίζουν τις μεγαλύτερες φλέβες, πριν εισέλθει στο φεξί τμήμα της καρδιάς μέσω 2 κύριων φλεβών, της άνω κοίλης φλέβας και της κάτω κοίλης φλέβας

Το αίμα που επιστρέφει, στιγμιαία αποθηκεύεται στο δεξ΄ιό κόλπο και κατά τη διάρκεια ασθενούς συστολής, με πίεση περίπου 3,3kPa (ή 5-6 mmHg), το αίμα ρέει προς τα δεξιά κοιλία.

Στην επόμενη κοιλιακή συστολή, το αίμα διοχετεύεται υπο περίπου 3,3kPa (25mmHg) μέσω των πνευμονικών αρτηριών στο τριχοειδικό σύστημα των πνευμόνων.

Στους πνεύμονες το αίμα προσλαμβάνει περισσότερο O2 και μέρος του CO2 διαχέεται στον αέρα που βρίσκεται μέσα στους πνεύμονες και που πρόκειται να εκππνευστεί.

Το οξυγονωμένο αίμα άγεται μέσω των κύριων φλεβών από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο.

Η καρδιά έχει ένα σύστημα βαλβίδων το οποίο εάν λειτουργεί σωστά, επιτρέπει τη ροή του αίματος μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εφόσον η μάζα του αίματος του μέσου ενηλίκου είναι περίπου 4,5Lt και κάθε τμήμα της κάρδιάς αντλεί περίπου 80ml σε κάθε σύστολή κάθε ερυθροκύτταρο χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα λεπτό ώστε να κάνει έναν πλήρη κύκλο

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ευρήματα του Poiseuille. Συγκρίνατε τον ρυθμό ροής σε δύο αγγεία όταν (με όλες τις άλλες παραμέτρους ίδιες) διαφέρουν α) στην ακτίνα, β) στο ιξώδες, γ) στην διάφορα πίεσης στα δύο άκρα του αγγείου, δ) στο μήκος του αγγείου

A

Προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι νόμοι που ελέγχουν τη ροή τυ αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα, ο Poiseuille, το 19 αιώνα, μελέτησε τη ροή του νερού σε σωλήνες διαφορετικού μεγέθους

Σύμφωνα με το νόμο του Poiseuille, η ροή σε δεδομένο σωλήνα εξαρτάται από

  1. τη διαφορά πίεσης που παρουσιάζεται μεταξύ των άκρων του (PA - PB),
  2. το μήκος του σωλήνα L
  3. την ακτίνα του σωλήνα R
  4. το συντελεστή γλοιότητας του ρευστού.

Εάν η πίεση διπλασιασθεί, ο ρυθμός ροής επίσης διπλασιάζεται.

Η ροή μεταβάλλεται αντιστρόφως ανάλογα με το μήκος και το συντελεστή γλοιότητας: εάν κάποια από τις 2 παραμέτρους διπλασιασθεί, ο ρυθμός ροής μειώνεται στο μισό.

Η ανακάλυψη του Poiseuille που προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ο τρόπος με τον οποίο εξαρτάται ο ρυθμός ροής από την ακτίνα του σωλήνα. Ο ρυθμός ροής αυξανόταν καθώς η ακτίνα μεγάλωνε. Για παράδειγμα , αν η ακτίνα διπλασιαστεί, ο ρυθμός ροής αυξάνεται κατά 24 αλλιώς κατά ένα παράγοντα ίσο με 16

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Στο σημείο στένωσης ενός αγγείου, η δυναμική πίεση πως μεταβάλλεται σε σχέση με την δυναμική πίεση στο αγγείο σε σημείο μετά την στένωση; Ποιά είναι η εξίσωση συνέχειας, πριν, κατά και μετά την στένωση;

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Ένα αγγείο διατομής 5 cm2 διακλαδίζεται σε α) 10 αγγεία διατομής 1 cm2 έκαστο, β) 10 αγγεία διατομής 0,5 cm2 έκαστο και γ) 2 αγγεία διατομής 1 cm2 έκαστο. Η ταχύτητα σε κάθε διακλαδιζόμενο αγγείο πως αλλάζει σε σχέση με την ταχύτητα του αρχικού αγγείου. Εντάξτε τα τριχοειδή σε μία από τις άνω κατηγορίες και συγκρίνετε την ταχύτητα σε αυτά σε σχέση με την

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Στενωμένη αρτηρία: εξηγείστε τι συμβαίνει με την πίεση του αίματος και την ταχύτητά του στο στενωμένο και στο μη στενωμένο τμήμα της αρτηρίας.

A

Η ροή του αίματος μπορέι να είναι στρωτή ή τυρβώδης

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της στρωτής ροής είναι ότι είναι αθόρυβη.

Εάν η ροή του αίματος ήταν πάντα στρωτή, δεν θα μπορούσαν να ληφθούν πληροφορίες από την καρδιά με το στηθοσκόπιο.Οι καρδιακοί ήχοι που ακούγονται με το στηθοσκόπιο, προέρχονται κυρίως από την τυρβώδη ροήΚατά τη διάρκεια της μέτρησης της πίεσης του αίματος το περιβραγχιόνιο ασκώντας πίεση στο βραχίονα συσφίγγει με αποτέλεσμα τη μετατροπή της ροής σε τυρβώδη και τη παραγωγή ήχων που ακούγονται με ένα στηθοσκόπιο τοποθετημένο πάνω από τη βραχιόνιο αρτηρία.

Κατά τη στρώτη ρόη το αίμα που βρίσκεται σε επαφή με το τοιχώμα των αγγείων, είναι σχεδόν στάσιμο, το στρώμα του αίματος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο εξωτερικό στρώμα ρέει αργά και τα κεντρικά στρώματα ρέουν πιο γρήγορα, ακριβώς όπως το νερό ρέει πιο γρήγορα στο κέντρο ενός ποταμιού από εκείνο που ρέει κατά μήκος της όχθης του. Η συμπεριφορά αυτή επηρεάζει την κατανομή των ερυθροκυττάρων στο κυκλοφορικό σύστημα.

Η στρωτή ροή είναι περισσότερο αποδοτική από την τυρβώδη. Το γεγονός αυτό παριστάνεται γραφικα΄ΣΕΛ 210. Η κλίση της καμπύλης στην περιοχή της στρωτής ροής είναι μεγαλύτερη από τη κλίση στην περιοχή της τυρβώδους ροής. Αυτό σημαίνει ότι μια δεδομένη άυξηση της πίεσης προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση στο ρυθμό της στρωτής ροής από την αύξηση που προκαλέι στο ρυθμό της τυρβώδους ροής. Σε αρτηρία με στένωση η πίεση P2 που απαιτείται για την επίτευξη ρυθμού ροής VA είναι μεγαλύτερη από τη πίεση P1 που απαιτείται για την επίτευξη του ίδιου ρυθμού ροής σε φυσιολογική αρτηρία. Επιπλέον, αν απαιτείται από τη καρδιά να αυξήσει το ρυθμό ροής από VA σε VB, η τυρβώδης ροή που δημιουργείται στη στενωμένη αρτηρία απαιτεί πολύ μεγαλύτερη αύξηση της πίεσης

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα των αγγείων είναι η αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών . Οι πλάκες μπορεί να προκαλέσουν τυρ΄βδη ροή και να παράγουν ακουστό ψίθυρο. Η σ΄τενωση της αρτηρίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας του αίματος σε αυτή τη περιοχή με ταυτόχρονη μείωση της πίεσης στο τοίχωμα λόγω του φαινομένου Bernoulli. Η πλάκα μπορεί να αποκολληθεί και να μεταφερθεί μέσω του αίματος, μέχρι να αποφράξει κάποια μικρότερη αρτηρία. Η απόφραξη αυτή προκαλεί διακοπή της παροχής του αίματος στο προσβεβλημένο τμήμα. Αν συμβεί στον εγκέφαλο θα προκαλέσει έμφρακτο.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Νομος του Starlingγια τα τριχοειδή αγγεία

A
  1. Ο νόμος του Starling για τα τριχοειδή περιγράφει τη ροή των υγρών εντός και εκτός των τριχοειδών.
  2. Η μετακίνηση του υγρού μέσω του τοιχώματος του τριχωειδούς είναι το αποτέλεσμα 2 πιέσεων: της υδροστατικής πίεσης P εκατέρωθεν του τοιχώματος του τριχοειδούς και της οσμωτικής πίεσης “π”.
  3. Η πίεση των τριχοειδών αγγείων κυμαίνεται μεταξύ 3,3kPa (25mmHg), στα σημεία όπου το αίμα ρέει από το τέλος της αρτηρίας προς το τριχοειδές και 1,3kPa (10mm Hg), στα σημεία όπου το αίμα απομακρύνεται από τα τριχοειδή προς το φλεβικό άκρο.
  4. Η καθαρή οσμωτική πίεση στο εσωτερικό του τριχοειδούς αγγείου εκτιμάται ότι είναι περίπου ίση με π=3kPa (20mm Hg)
  5. Τα υγρά ρέουν από τα τριχοειδή προς τα έξω στα άκρα τους που ενώνονται με τις φλέβες συμβαίνει το αντίθετο φαινόμενο δηλαδή τα υγρά ρέουν από έξω προς τα τριχοειδή
  6. Εάν η πίεση του τριχοειδούς αυξηθεί λόγω τραυματισμού για παράδειγμα, περισσότερα υγρά θα ωθήθούν από τα τριχοειδή αγγεία προς τους ιστούς προκαλώντας οίδημα των ιστών.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Περιγράψτε την αρχή λειτουργίας του μετρητή Coulter (μέτρηση ερυθρών αιμοσφαιρίων)

A

Στο παρελθόν, η μέτρηση των κυττάρων του αίματος συνήθως γινόταν με την αραίωση του αίματος σε γνωστη ποσότητα, την τοποθέτηση μιας σταγόνας σε αντικειμενοφόρο πλάκα κάτω από το μικροσκόπιο και μέτρηση κυττάρων. Επειδή η μέθοδος αυτή είναι πολύ κοπιαστική και η ακρίβεια της είναι μόνο 15% αναπτύχθηκε ευκολότερη μέθοδος.

  1. Το όργανο το οποίο χρησιμοποιείται στην πράξη στα μεγάλα κλινικά εργαστήριο για τη μέτρηση ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι ο μετρητής Coulter
  2. Ανακαλύφθηκε από τον Wallace H.Coulter τη δεκαετία 50.
  3. Το αραιωμένο αίμα διέρχεται μέσω τριχοειδούς οπής. Τα κύτταρα περνούν μέσα από αυτήν ένα - ένα και διέρχονται ανάμεσα από δύο ηλετρόδια τα οποία μετρούν την ηλεκτρική αντίσταση της οπής.
  4. Κάθε ερυθρό αιμοσφαίριο καθώς διέρχεται προκαλεί στιγμιαία μεταβολή της αντίστασης.
  5. Η μεταβολή της αντίστασης εμφανίζεται ως ηλεκτρικός παλμός και μετράται με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος
  6. Ο μετρητής δεν είναι κουραστικός και αυξάνει την ακρίβεια αλλά δε μπορεί να ξεχωρίσει διαφορετικούς τύπους λευκών.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly