1. Rätt, lag och rättvisa Flashcards

1
Q

Rätt/rättvisa

A

Rätt → Lag → Brott och straff, polis och domstolar. Rätt kan anses kopplat till rättskydd. nutidens viktigaste rättskälla, lagen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Rättvisa

A

Rättvisa →Lagen följs. Rättvisa kan alltså kopplas till rättsstaten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Egalité/jämlikhet

A

Rätten är nationell, utövas av staten och är lika för alla personer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Krav för den moderna rätten

A

Kräver: 1. En stat, 2. Dess lagstiftning, 3. Domstolar, 4. Verkställighetsmyndigheter. Det finns även mellanstatliga och övernationella organ. Allt mer privat reglering (soft law) och konfliktlösning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Soft law

A

privat reglering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Allmänna rättsstatsprinciper

A

motsatts till rätts regler. Ökat genom ratificering av europakonventionen (1990) och grundlagsreformen (2000). Moderna rätten handlar mycket av avvägning mellan olika allmänna rättsstatsprinciper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Principen om ”rättvis rättegång” (fair trial)

A

förfarandet för att lösa rättstvister ska vara ändamålsenligt och t.o.m. att själva förfarandet eller processen ska vara rättvis och uppfattas som rättvis. Artikel 6 i Europakonventionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

God förvaltning och andministration/styrning (good governance, corporate governance)

A

Man eftersträvar att ett enskilt förvaltningsbeslut eller rättsligt avgörande ska vara godtagbart, eller t.o.m. att hela rättsordningen är godtagbar, genom ett förfarande som är rättvist och/eller genom att parterna deltar aktivt i att lösa konflikter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Olaus Petris domarregler (1520-talet)

A

”till den menige mans besta”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad var finlands gamla rättshistoria

A

Sveriges medeltida rättskällor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Sveriges medeltida rättskällor (s.k. landskaps och landslagarna)

A

Rättsuppfattningen från 1200-1400 → 1550-talet landsbygdskommunernas rådssammanträdena (s.k. ting) → Fram till 1809
Kanoniska rätten = den katolska kyrkans rätt, främst praxis som gällde äktenskap, arv och domstolsförfarandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

landsbygdskommunernas rådssammanträden (s.k. ting

A

käräjät, kerääntyä. Följde ett visst förfarande då man diskuterade och beslutade om vad som var rätt/riktigt i ett enskilt fall. Ärendena avgjordes av gemenskapen som samlats, därför var det viktigaste att så många som möjligt deltog i händelsen. Städerna, centraliserade makten och staten hade liten inflytande och hade sitt skilda rättsväsende. Behandlade administrativa (skatt, väghålling, osv.) och rättsliga (tviste- och brottmål, inskrivnings- och ansökningsärenden). Offentliggjordes muntligt för de deltagande vapenföra skattebetalande män.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Gamla rätten

A
  1. Varje stånd (adel, präster, borgare och bönder) sina egna rättsnormer och domstolar. Var inte objektivt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Tidiga rätten

A

gällde bara vad som ansågs rätt/riktigt vid rättegångsförfarandet. Grundade sig på samhällets och den ledande gruppens viljebildning. Starkt beroende på sedvana som spred sig muntligt, dvs. det handlade om åsikter som blev fastställda genom förfarandet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Gamla innebörden av rätt

A
  1. ett förbund/en sammanslutning av män som lydde under samma lag eller rätt. 2. den sammanslutning som fattade rättsliga beslut på de gamla tingen. Betydde förr rätt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Övernationell och transnationell rätt

A

soft law

17
Q

Mjuk lag (Soft law)

A

bygger på t.ex. olika standarder och s.k. självreglering (t.ex. tillämpning av de vägledande reglerna om god advokatsed

18
Q

Domarens roll nuförtiden

A

har en alltmer aktivare roll: vidprövningsrätt och avvägning mellan olika principer, mera principer och öppna bestämmelser

19
Q

Hur kan tvister behandlas

A
  1. Vanlig domstolsprocess, 2. Privata personers tvister kan behandlas av medlare: affärslivets tvister förs till skiljemän och brottmål kan handläggas i alternativa förfaranden, 3. Medling vid domstol
20
Q

Medling vid domstol

A

strävar efter en lösning som parterna i tvisten själva kommit fram till och som möjligaste vält tillfredsställer båda parterna, ej endast resultat av lagtillämpning

21
Q

Rättens godtagbarhet

A

Finns inte endast en rättvisa som åtnjuter allmänt godkännande, inte längre bara på ”en god beskedlig domare” (domarreglerna) har tillämpat lagen ”till den menige mans besta”. Rättens godtagbarhet förutsätter att samhället medlemmar är rättsligt jämbördiga och att det finns politiska grundrättigheter, en demokratiskt vald folkrepresentation, och ett aktivt medborgarsamhälle.

22
Q

Processuell rättvisa

A

om en skilds rätt ska vara lättare att godta, fästs uppmärksamhet vid själva förfarandet. En part måste ha möjlighet att delta i ett förfarande som gäller honom eller henne: parten måste få känslan av att ha fått medverka till avgörandet i saken, dvs. till det som uppfattas vara rätt, t.o.m. rättvist, åtminstone i det enskilda fallet.

23
Q

Juristernas monopol på rättvisan

A

Monopol på definitionen och diskussionen om rättvisa. Oftast endast jurister som har en medvetenhet som krävs för sedvanerätt och landssed. Denna medvetenhet ger upphov till de i domstolarnas, eller mera allmänt juristernas, verksamhet skapade sotra mängd rättsliga seder och principer (t.ex. internatinella soft law-normuppsättningar och den globala handelsrätten (lex mercatoria))

24
Q

Paolo Prodis verk om rättvisans historia (Una storia della giustizia, 2000)

A

det fram till början av nya tiden fanns många olika rättsliga forum (värdsliga och kyrkliga) och att det rådde en pluralism ifråga om rättsordningar, där den gudomliga och naturrättsliga tanken om ordning, liksom den värdsliga och kyrkliga rätten, verkade parallellt. Efter reformationen och efter att naturrätten förlorat sin ställning har denna pluralism enligt Prodi ändrats till den värdsliga rättens, i själva verket ”den positiva normens”, monism. Enligt Prodi styrs vi i västländerna av en endimensionell normuppsättning och således av bara en rätt, den gällande (positiva rätten), dvs. den skrivna lagen. Det kan ifrågasättas om det någons verkligen funnits något fullkomligt system för rättsetik eller rättvisa där man hittat svar på alla frågor.

25
Q

Rättvisans koppling till individen och dess problem

A

Rättviseuppfattningar beroende av individen, och då det inte finns någon allmänt erkänd rättsetik är det svårt att besluta om svåra frågor som t.ex. eutanasi eller naturskydd. Genom lagstiftnings processen kan det konstateras att den kollektiva rättviseuppfattningen inte har fullständigt försvunnit.

26
Q

Naturrättens osäkerhet

A

den tidiga naturrätten var i lika hög grad bunden vid sin egen tid och lika osäker som våra nutida uppfattningar om rättvisa, t.ex. frågan om äktenskap och slaveri på 1700-talet.

27
Q

Sedvanerätt och landssed

A

vår rättskällelära fortfarande erkänner landssed eller sedvanerätt som en källa. De förutsätter att en kollektiv rättviseuppfattning existerar; en sedvana kan bli rätt endast då den är härledd från en viss delad medvetenhet om rätt (annars kriminella vanor eller sedvanor bli rätt).

28
Q

Lex mercatoria

A

bygger endast på de deltagande parternas normativa uppfattningar och definitioner.

29
Q

Stiftade lagstiftningen och rätten

A

Stiftade lagars basis är gemensamma uppfattningar om var rätten borde vara. Lagar stiftas efter de prövats och omprövats tills man kommit fram till en lösning som är godtagbar, dvs. det har skapats ett samförstånd genom politisk kompromiss. Genom denna process har man lyckats godkänna stora rättsreformer med en stor majoritet som överskridit partigränserna.

30
Q

Det moderna samförståndet

A

dvs. samförståndet om rättvisan. Har inte minskat, utan har faktiskt ökat i och med användningen av grundläggande moraliska normer (mänskliga rättigheterna)

31
Q

Juridikens uppgift

A

börjar först i det skedet då olika värdeorienteringar orsakar konflikter mellan individer och grupper. Då fastställer olika områdens rättsprinciper sällan de individ- och gruppknutna värderingarna, utan styr hur konflikterna mellan individer och grupper ska avgöras.