5. Rättens källor Flashcards

1
Q

Rättskällor

A

lagarna och vissa andra texter som kommer till i de rättsliga praktikerna. Genom källorna får vi information om de rättsliga normerna. Fastslår vilket rättsligt material som ska vara och vilket material som kan vara grund för ett rättsligt avgörande, samt hur inbördes tyngdpunkten mellan olika rättskällor bestäms, dvs. vilken betydelse källorna har i den rättsliga processen. I Finland delas rättskällorna in i starkt och svagt förpliktande rättskällor och tillåtna rättskällor. Dock har indelningen försvårat i och med EU-rätten och andra internationella rättskällors ställning eller betydelsen av den s.k. mjuka rätten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

En lag är uttrycket för en norm i språklig form. För att få reda på vad normen är behövs tolkning.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Starkt förpliktande rättskällor

A
  1. den skrivna lagen,
  2. Landsseden,
  3. EU-förordningar, som är direkt tillämpliga,
  4. Implementerade direktiv,
  5. Ratificerade internationella överenskommelser,
  6. I vissa fall landsseden/sedvanerätten (t.ex. allemansrätten, vissa principer i domarreglerna),
  7. EU grundfördrag,
  8. EU-domstolens förhandsavgörande är förpliktande vid tolkningen i ett fall, i övrigt är det okänt vilken tyngd EU-domstolens avgöranden har
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Skrivna lagen/författningar

A

Grundlagen och de lagar som stiftats med stöd av den, samt förordningar av lägre rang

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Grundlagen

A

högst upp i författnings hierarkin. Ändringar är endast möjliga genom att följa ett särskilt förfarande och särskilda former, förutsätter behandlande av två riksdagar och att den fått minst två tredjedelar av rösterna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Konstitution

A

framgår i regel ur dess grundlag. I Finland är konstitutions synonymt med grundlagen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

GL 1 §

A

”Finlands konstitution är fastslagen i denna grundlag”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

”lag”

A

en författning som godkänts av riksdagen, men också hela lagstiftningen och ibland hela den gällande rätten. T.ex. GL 2 § 3 moment

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

GL 2 § 3 moment

A

man ska i all offentlig verksamhet noggrant iaktta lag. Det har tolkats att detta syftar på lagstiftningen i allmänhet, oberoende av på vilken nivå den utfärdatas. Däremot avses med bestämmelsen i samma moment ”All utövning av offentlig makt skall bygga på lag” uttryckligen lagar som riksdagen har godkänt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Författningar på lägre nivå en riksdagslagar

A

statsrådets förordningar samt republikens presidents och ministeriernas förordningar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Landsseden eller sedvanerätten

A

anses numera vara en tillåten rättskälla, endast en del rättsvetare anser nuförtiden att den skulle vara en starkt förpliktande rättskälla. Undantag är allemansrätten som baseras på landsseden (Finns nuförtiden även i lagar t.ex. naturskyddslagen och strafflagen), och vissa principer i domarreglerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rättsprinciper

A

rättsnormer och rättskällor. Principernas natur är ofta töjbar och man kan bli tvungen att väga flera principer mot varandra och bedöma vilken tyngd de har i det rättsliga problem som för tillfället ska lösas. För att en princip skall vara en del av rättsordningen förutsätts det enligt Hannu Tolonen, i tillägg till principens betydelse och värde, att man kan påvisa att den har stöd i lagstiftningen, förarbeten, rättspraxis mm. Också enligt Kaarlo Tuori är det karakteristiskt för principerna att det s.k. institutionella stöd de behöver ofta finns i andra rättskällor, såsom i lagstiftningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

EU:s förordningarna och EU grundfördrag

A

då de trätt i kraft är de direkt tillämplig rätt i medlemsstaterna. Behöver inte nationellt stiftas, utan blir tillämpliga som sådana på sin ikraftträdelsedag förutsatt att de publicerats på alla officiella språk i EU:s offentliga tidning. Fysiska och juridiska personer kan åberopa EU-författning med direkt effekt om de har rätt för det för att skydda sina rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

EU-rättens tolkning

A

EU-rätten har dess egna tolkningsprinciper som har företräde över de nationella, såsom företrädes principen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

EU direktiv

A

Binder endast i fråga om sitt uttryckliga lagstiftningsändamål. Förutsätter nationell tillämpning, varefter de blir starkt förpliktande. Direktivets förpliktelse ska genomföras med en bestämmelse som är bindande i den nationella rätten. De rättigheter som fås ur direktivet ska vara tillräckligt tydliga och precisa så att de kan åberopas vid de nationella domstolarna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Implementerande av direktiv (Tuomas Ojanen)

A
  1. Referens- eller hänvisningsmetoden, man i finsk lag införlivar en bestämmelse enligt vilket en viss EU-författning eller någon enskild punkt i den ska tillämpas på vissa ärenden.
  2. Inkorporering, direktivet implementeras med en till sitt sakinnehåll ”tom” inhemsk författning, där man endast konstaterar att de bestämmelser i direktivet som hör till lagstiftningens område gäller som finsk
  3. Transkription, dvs. återgivning/upprepning, ett direktiv eller ett enskilt kapitel eller en bestämmelse i det, överförs som sådant till den inhemska lagen. (kan leda till problem med den inhemska lagen).
  4. Transformation (anpassning), man ändrar den inhemska lagstiftningen så att innehållet motsvarar EU-författningen, men genom att tillämpa inhemsk regleringsteknik. Metoden kan leda till problem och osäkerhet kring huruvida direktivet har genomförts till alla delar. Kräver även mera tid, lagstiftningsarbete och lagstiftningskunnande än de andra implementeringsmetoderna. 4.2. Nonharmoni mellan EU-rätten och den inhemska lagstiftningen, är en ”underart” av transformation. Det handlar om att den nationella lagstiftningen redan motsvarar EU-rätten.lag.
17
Q

Fördragen

A

är internationella åtaganden. Fördragen kan nuförtiden bestå av avtal mellan både andra stater och internationella organisationer. Kan beroende på dess parter vara bilateralt, multilateralt eller allmänt, dvs. en konvention. Regleras Wienkonventionen om traktaträtten. Deras ställning i den nationella rättsordningen definieras antingen på basis av monism eller dualism.

18
Q

Wienkonventionen om traktaträtten

A

innehåller mycket detaljerade bestämmelser om hur fördrag/traktat ingås, ändras, tolkas osv.

19
Q

Monism i traktaträtten

A

fördragen som sådana är en del av et nationella rättssystemet

20
Q

Dualism i traktaträtten

A

Fördraget träder inte i kraft genom att staten förbundit sig till det, det krävs en särskild åtgärd dvs. ett ikraftträdelsestadgande. Denna metod använd i Finland och ikraftträdelsestadgande kan ske genom en s.k. blankettlag som endast konstaterar att bestämmelserna i ett visst fördrag hör till lagstiftningen eller genom att anpassa den nationella lagstiftningen så att den motsvarar materiella innehållet det ifrågavarande åtagandets krav.

21
Q

Europeiska människorättskonventionen

A

Har kompletterats med flera tilläggsprotokoll som har utökat förteckningen på skyddade mänskliga rättigheter och utvecklat konventionens övervakningssystem. Viktiga artiklar är rätten till liv (artikel 2), rätten till frihet och säkerhet (artikel 5), rätten till en rättvis rättegång (artikel 6), samt rätten till skydd för privatliv och familjeliv (artikel 8). Innehåller även förbud mot dödsstraff, tortyr, slaveri och tvångsarbete. Anses vara det allmänt mest effektiva internationella övervakningssystemet för mänskliga rättigheter, eftersom klagomål kan riktas mot staten av individuella personer och domen av Europeiska människorättsdomstolen anses rättsligt bindande för den berörda staten.

22
Q

Istanbulkonventionen (2015 ikraftträdande i Finland)

A

Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet. Konventionen uppmuntrar parterna att tillämpa den på våld i hemmet, speciellt då det kommer till kvinnor och flickor som utsätts för könsrelaterat våld. Betonar åtgärder som förebygger våld, innehåller många förpliktelser om skydd och stöd för våldsoffren och om att de som begått våld ska underkastas straffrättsligt ansvar för sina gärningar.

23
Q

Svagt förpliktande rättskällor

A
  1. Förarbetena till lagarna, 2. Prejudikat av de högsta domstolarna, 3. I bland soft law
24
Q

Förarbeten till lagarna

A

Hjälper utreda lagstiftarens vilja, alltså utgångspunkterna och ändamålet för lagstiftningen. Regeringens propositioner till riksdagen och de betänkanden och utlåtanden som ges av riksdagens utskott (framför allt grundlagsutskottet) är de viktigaste.

25
Q

Prejudikat

A

Avgöranden ändrar inte rättsordningen på ett bindande sätt eller skapar ny rätt. Domstolarna avgör endast enskilda mål, obs besvärstillståndet. Blir oftast endast tillämplig då t.ex. lagstiftning lämnar rum för tolkning, eller för att åstadkomma en enhetlig rättstillämpning.

26
Q

Tillåtna rättskällor

A

Sådana källor som lagtillämparen utöver de starkt och svagt förpliktande rättskällorna kan tillämpa, t.ex. juridiska litteraturen och de ställningstagande i anslutning till tillämpningen av lagarna som ingå i den, ministeriernas anvisningar och handböcker, avgörande i andra instanser än de högsta rättsinstanserna, etablerad förvaltningspraxis, i vissa fall soft law, de allmänna lärorna (begrepp och rättsprinciper som är utmärkande för vart och ett rättsområde).

27
Q

Mjuka rätten/soft law

A

t.ex. fråga om anvisningar som myndigheter eller privata organisationer har fattat beslut om, olika standarder eller s.k. goda praktiker. Många uppstått genom EU eller andra internationella organisationer. Vanlig i bl.a. miljörättsliga regleringen och regleringen av finansmarknaden, vid privata tvistlösningsförfaranden hänvisas ofta till handelsseder och avtalsrättsliga principer. Är formellt icke-förpliktande, inga bemyndigande i lag men är medvetet producerad och s.k. ”fast slagen rätt”. Antingen svagt förpliktande eller tillåten rättskälla, men kan i allmänhet inte användas som den enda grunden för ett avgörande. EU:s resolutioner, meddelanden, uppförandekoder, anvisningar, riktlinjer och ramprogram. Har även hänvistats till av EU-domstolen vilket gjort dess placering i rättskälleläran både nationellt och i EU osäkert.

28
Q

Rättsbegreppen

A
  1. deras innehåll kan presenteras som rättsnormer (uppsåt, oaktsamhet), med hjälp av dem kan en helhet skapas som består av rättsliga normer och samhälleliga fakta, t.ex. äktenskap,
  2. Strukturera regleringsobjektet för de rättsliga normerna, t.ex. ett arbetsförhållande.
29
Q

Rättsprincip

A

Principer som finns på ytnivån ( som hittas i lagen och som domstolarna tillämpar) eller till normativa företeelser på rättskulturens nivå.

30
Q

Tolkning

A

ställningstagande till vad författaren eller talaren avser med sitt språklig uttryck. Rättsvetare kan ha flera tolkningsrekommendationer, medans en domare har beslutstvång och måste därmed välja en juridiskt/rättsligt avgörande tolkning.

31
Q

Tolkningsteorier

A
  1. Semantiska, dvs. språkliga tolkningar, ansetts tillåtna för domare.
  2. De historiska argumenten, hänför sig till den s.k. lagstiftarens vilja (kan utredas genom förarbeten).
  3. Rättsystematiska argument, den aktuella rättsliga frågans plats i den rättsliga systematiken, t.ex. vilken avtalstyp bestämmer hur det kan tolkas.
  4. Teologiska argument, dvs. syftet, t.ex. främja inre marknad.
  5. Etablerad tolkning, en enhetlig och förutsägbar rättskipning och principen om likabehandling för berörda parter
32
Q

Normkonflikt lösningar

A

lex posterior-principen, lex superior-principen, lex specialis-principen

33
Q

Lex posterior-principen

A

Allmänna utgångspunkten. Senare stiftad lag åsidosätter den tidigare lagen.

34
Q

Lex superior-principen

A

laghierarkin, dvs. en författning på högre nivå överskrider en på lägre nivå. Grundlagen är författningen på högsta nivån. Obs den grundlagsenliga förhandskontrollen och efterhandskontrollen. Principen om EU-rättens företräde och principen om enhetlig tolkning

35
Q

Principen om EU-rättens företräde

A

EU-rätten åsidosätter en nationell norm som strider mot den, oberoende av vilken nivå den nationella normen har och när författningen antagits, uppkommit genom EU-domstolens avgörandepraxis (Costa vs Enel, 1964)

36
Q

Principen om enhetlig tolkning (tolkningseffekten)

A

påverkar de nationella domstolarna och myndigheterna. Nationell rätt som baseras på direktiv ska ges betydelsemässigt innehåll som är förenligt med EU-rätten och integrationsmålen. Används ofta för att ge EU-rätten betydelse i de nationella rättsliga praktikerna.

37
Q

Thomas Wilhelmson/osäkerheten om EU-rättens inverkan

A

”gubben i lådan är en skämt artike vars effekt grundar sig på förutsägbarhet – gubben dyker upp ur en till synes vanlig låda och överraskar den som öppnar lådan. På samma sätt kan EG-rätten hoppa fram inför våra rättsliga ögon som gubben i lådan när vi minst väntar oss det. När vi öppnar rättsordningens nationella lådor vet vi aldrig säkert i vilka lådor rättens stora skämtare EG har gömt sin gubben i lådan.”