Elias & Scotson Flashcards

1
Q

Beskriv vad gruppkarisma innebär.

A

De mäktigare grupperna ser sig själva som bättre, och får därigenom en slags gruppkarisma, de får en säkerhet och en trygghet i att de anser sig vara den bättre gruppen, och det självförtroendet gör också att det blir svårare för den stigmatiserade gruppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken maktobalans finns mellan etablerade och outsiders, enligt Elias & Scotson?

A

Eftersom outsidergruppen från Zon 3 kom till Winston Parva först under 1930-talet, gentemot befolkningen i resterande zoner som kom till staden redan innan och under 1800-talet, har de inte under lika lång tid haft möjlighet att bygga upp samma starka nätverk och band som befolkningen i framförallt zon 2. Detta resulterar i att människorna i Zon 3 inte har lika stark sammanhållning som människorna i Zon 2 (hör ihop lite med en punkt ovan.) Eftersom Zon 1 & 2 har en längre historia har de även kunnat organisera sig, inte bara formellt utan även vardagligt organiserande, vilket skapar tillhörighet och makt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken effekt har skvaller för polariseringen mellan etablerade och outsiders?

A

Skvaller har en central mekanism (“vad ska folk säga om jag som etablerad umgås med någon som kan ses som en outsider?”), då kontakt med en “outsider” kan innebära att en “etablerad” hotar sin egen ställning inom den etablerade gruppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

På vilket sätt kan Elias & Scotsons beskrivning av Winston Parva användas som mönsterexempel eller modell för att analysera andra sociala relationer?

A

Winston Parvas utveckling av roller; att de som hade ett mer välbärgat familjearv (både ekonomiskt och socialt), som inte bara besatt den lojalitet som Winston Parvas boende hade, utan också hade “rätt” arv för att också kunna klättra inom positioner i samhället (detta speglas som stort i samhället - hur du klättrar socialt, inom en organisation eller ett företag, kräver olika sorters kapital).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Både Douglas och Elias & Scotson nämner de kastlösa som exempel på uppfattningar om smuts, orenhet och rädsla för besmittelse. Vad kan vi lära oss av exemplet?

A

Att det behövs “orenhet” för att ordning ska kunna upprätthållas; en outsidergrupp behövs för att den etablerade gruppen ska känna sig just etablerade. Utan en outsidergrupp finns det inget att försvara/utan en orenhet finns det ingen ordning att arbeta för att upprätthålla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly