Tentafrågor Flashcards

1
Q

Vilka 6 kulturella strategier nämner Douglas för hantering av anomalier?

A
  1. Att nöja sig med det ena eller andra - dvs att placera in anomalien i en kategori
  2. Skapa fysisk kontroll över anomalin - fysisk borttagning, t.ex. abort. Amputering av sjuk kroppsdel.
  3. En regel rörande undvikande av abnorma ting bekräftar och förstärker definitioner som dessa ting inte kan vara förenliga med. (fötterna på matbordet), tunnelbanebyxor
  4. Stämpla anomalin som en fara - stranger danger. T.ex. GRID och homosexuella
  5. Rituella hanteringar - anomali kan ses som en gränsövergång, Gandalf the grey blir Gandalf the white. Anomalier kan ses som tecken från andra existensnivåer.
  6. Orenhet som utgörs av olämplig materia - förstå orenhet genom att bedöma vad som är ordning. Orenhet och smuts är något som inte får ingå, om en viss ordning skall kunna upprätthållas. (kastrull i sovrummet)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka 4 processer nämner Beck och Beck-Gernsheim som avgörande för den moderna samhällets kärlek?

A

Industrialiseringen - Var en nödvändighet för skapandet av kärnfamiljen men också det som skapade jobbtillfällen för kvinnor som tidigare varit hemmafruar. Tydliga könsroller tidigare, men nu i och med flera arbetstillfällen - kvinnors möjlighet på marknaden.
Utbildning - Kvinnor i större utsträckning utbildade än män.
Emancipation - Kvinnors frigörelse, feminism, rösträtt m.m. Möjliggjorde indivudaliseringens innebörd även för kvinnor.
Individualiseringen - Biografi av båda könen. Väja mellan love or life.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad menar Bourdieu med begreppet omvända ekonomin?

A
Det innebär att det ekonomiska kapitalet, som generellt i samhället är dominerande för individers förutsättningar. Inte har samma avgörande roll i vissa fält - t.ex. kulturella fält såsom konstfältet, där innehav av kulturellt kapital är dominerande för fältet. Ekonomiskt kapital kan gynna en individ på det fältet men då kräver det att individen har andra tillgångar som matchar fältets för att bli erkänd på fältet. T.ex. prins Eugen, konstnärsprinsen, hade båda stora ekonomiska förutsättningar,
kungligt kapital (ish). Men de räckte inte för att han skulle bli helt erkänd som konstnär på konstfältet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ontologisk trygghet och tillit - vad har de för betydelse för det moderna samhället?

A

Ontologisk trygghet = att känna sig trygg i världen, att ha en uppfattning om sin värld. Skulle den ontologiska tryggheten rubbas, så hade din uppfattning om världen påverkats. Uppfattningen om världen innebär också att du har en tillit till en rad olika faktorer, din sociala krets, expertsystem såsom sjukvård, politiska system m.m. Där du känner dig trygg i att inte behöva veta allt för att kunna överleva. Grundläggande tillit är en förutsättning för ontologisk trygghet.
Collageeffekt - Media och nyhetskanalers utbredning, medvetenheten om världen, att nyheter sprids världen över. En faktor som också påverkar den ontologiska tryggheten.
Riskkultur - Att vi i det moderna samhället evigt jobbar för att förhindra risker, men i takt med att samhället utvecklas i hög takt så hinner vi aldrig i fatt. Men genom att förebygga och förhindra risker minskdar vi risken för existentiell ångest.
Livsplanering - också viktigt för den ontologiska tryggheten, ett sätt att förebygga existentiell ångest, att undvika risker för otrygghet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur förhåller sig Skeggs text till Giddens resonemang om livsstilsval och strategisk livsstilsplanering som en central komponent för det moderna självet?

A

Skeggs menar att det inte är så enkelt att alla individer har möjlighet att planera sina liv strategiskt. Utan att det hänger till stor del på individers mobilitet. T.ex. om det är dåliga miljöförhållanden för ett specifikt område, kanske inte alla har möjlighet att flytta därifrån.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly