2 Flashcards

1
Q

Förklara hur opionsbildning fungerar utifrån modellen om opionsbildning.

A

Allt börjar med en opinionsbildare tex politiker eller influenser, sånna som oftast betecknas som makthavare eller individer i samhället med ett större inflytande.
Därefter kan åsikten nå massmedia där man kan välja till att publicera åsikten i en tidning som sedan når ut till ens läsare
Sedan så sprider opinionsförmedlare som tex vänner familj, du själv informationen eller åsikten var dem kan välja att förmedla sina mottagare som själva kan bli influerad eller bilda en egna åsikt krig det berörande ämnet. Oftast brukar man bli influerad av omgivningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad betyder opinion & opinionsbildning

A

Opinion= åsikt
Opinions bildning= person som skapar opinion, är skapandet av åsikter, det brukar man oftast göra i massmedier, man sprider sin egna åsikt och vad som är rätt och inte för att dela objektiv fakta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad kännetecknar en opinionsbildare

A

En opinionsbildare måste ha expertkunskap inom området, har medievana på det sättet att opinionsbildare aktivt söker information via medier och kan använda media för att sprida sitt budskap. Exempelvis kan en modebloggare vara en opinionsbildare då personen kan ha en stor kunskap om mode och vad som är ”inne” eller ”ute”. En opinionsbildaren sprider en opinion ibland direkt personligt till andra och ibland via ett massmedium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vem är en opinionsbildare och vad gör de

A

Opinionsbildare som kändisar, politiker debattörer osv delar sin synvinkel/opinion till massmedia. Sedan fördelar - lärare, kompisar och familj till andra mottagare som tex du.
Kan vara politisk parti eller företag men oftast enskilda personer som politiker, samhällsdebattörer, forskare och kändisar som skapar opinion om ett ämne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly