10 Flashcards

1
Q

Tryckfrihetsförordningen - Vilka viktiga principer/saker ingår i denna grundlag?

A

Trafikförordningen 1949. Grundlagen ger individen friheten till att skriva fritt i tidningar, böcker och tidskrifter, däremot gäller grundlagen enbart för alla skrifter som är tryckta. Internet gilla ej, av yttrandefrihetslagen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Två viktiga principer hos trafikförordningen är:

A

Offentlighetsprincipen
Etableringsfrihet
Meddelarfriheten

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Offentlighetsprincipen

A

=
Individen får ta del av offentliga såväl som allmänna handlingar såsom dokument från olika myndigheter och politiska dokument. Tex kan jag gå till kommunhuset och be om de senaste protokollet på deras senaste möte och mst då få de.🙏. Offentlighetsprincipen har en stor betydelse för demokratin i samhällen journalisternas främsta medel för att granska makthavare.
kunskap ger medborgarna mer makt.

Undantag = för att ge skydd till individens privatliv, exempelvis om statsministern skickar ett mail till sin fru är det inget för allmänheten då det är en privat handling.
Undantag= berör sveriges försvar, sjukvårdsjournaler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Etableringsfrihet

A

Etableringsfriheten ger individen friheten till att alla ska kunna starta en bok, tidning eller bokförlag, dessutom ska individen kunna skriva en bok eller tidning anonymt, däremot måste det alltid finnas en ansvarig utgivare. Det vill någon som står bakom publiceringen och ser till att alla regler kring tryckfriheten. Alltså om en journalist skulle skriva något diskriminerande så är det inte journalisten som står bakom anklagelsen utan det är den ansvarige utgivaren som gör det.
En annan viktigt princip är meddelarfriheten som ger alla offentlighetsanställda rätten till att ge information till massmedier om de till exempel tycker att något skumt händer på jobbet har dem rätten till att rapportera detta till massmedier. Dessutom har man rätt enligt källskydd (ingår i meddelarfriheten) vilket ger individen rätten till att förbli anonym om hen vill det, detta innefattar att tidningen inte får utelämna eller uppge individens identitet, dessutom får ingen efterforskning sker på individens identitet av ex myndigheter och polisen. Källskydd är en viktig demokratisk princip som skyddar individens utlämning av känslig information till massmedia, detta kan dessutom uppmana allt fler till att utelämna känslig information till massmedia. Däremot gäller inte meddelarfriheten, inte privatanställda, exempelvis om man jobbar för ett privat företag har man inte rätten till källskydd.

Trafikförordningen förbjuder all censur, det vill säga all granskning av tryck i böcker och tidningar bla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly