Mere exposure Flashcards

1
Q

Hva er “mere exposure effect”, hvordan er den forskjellig fra tradisjonell betingingseffekt?

A

Mere exposure effect handler om at repetert eksponering til en stimuli leder til positiv affekt mot objektet. Objektet blir kun vist, ingen form for forsterkning eller belønning er gitt. Det er et veldig stabilt fenomen, med mye forksning bak. Dette brukes balnt annet i markedsføing, og mennesker (politikk).

En mulig forklaring Zajonc gir på fenomenet er at gjentatt eksponering uten negative effekter, kan virke som et «trygghetssignal» for oss. Dermed når vi får det velkjente og noe nytt, «vet vi» allerede at det velkjente er trygt og dermed får dette en positiv valens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv Bronstein & D,Agostino sin studie om mere exposure effect

A

Visuelle stimuli (bilder/figurer) ble vist repetetivt i varierende frekvens (IV1: 0,1,5,10 eller 20 ganger) for en kort periode, eller en lengre periode (IV2: 5 millisekund eller 500 millisekund – 5ms er for kort for bevisst persepsjon).

Etter dette ble all stimulus brukt vist i en samling, og gjenkjenning + liking ble målt (gammel – ny) og (liker ikke – liker).
Resultat: økt eksponering førte til mer liking, effekten var enda sterkere om deltagerne ikke kunne se stimulien bevisst (5ms condition). Disse funnene foreslår at kognitive og affektive systemer er uavhengige av hverandre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvor kommer mere exposure effekten fra, iht. Zajonc (2001)?

A

Mere exposure effekten har en høy adaptive verdi i naturlige og sosiale settinger – da den muligens sier noe om hva som er trygt, og dermed bidrar evolusjonært til vår overlevelse. Evolusjonær greie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly