Week 4: MENSENRECHTEN, MIGRATIE EN & POSTKOLONIALISME Flashcards

1
Q

Wat is het eerste kritiekpunt van Arendt betreft het onderwerp van mensenrechten?

A

Mensenrechten beschermen het individu tegen de machtsdrang van de staat, maar tegelijkertijd is het individu afhankelijk van de staat omdat die de mensenrechten waarborgt. Alleen als je onderdaan bent van een staat worden je mensenrechten gewaarborgd.

Samenvallen mens en burger bij vreemdelingenproblematiek betekent: je hebt geen staat als onbeschermd persoon die instaat voor jouw rechten, terwijl juist in die situatie mensen terug zouden moeten kunnen vallen op mensenrechten. Mensenrechten stellen dus niet veel meer voor zonder burgerrechten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welke twee vormen van verlies waar vluchtelingen mee te kampem hebben benoemt Arendt?

A

Verlies van een thuis: dus verlies van sociale gemeenschap waarin mensen zijn geboren en wat hun een plaats in de wereld bood. Je verliest een plaats in de gemeenschap. Ze hebben geen nationaliteit meer, want burgerschap van een staat verloren, dus kan je geen thuis vinden in andere natiestaten.

Verlies van bescherming door hun overheid: Op het moment dat je burgerschap bent verloren in je eigen staat, verlies je ook burgerschap waar dan ook ter wereld. Als je burgerschap verliest van je eigen land, ben je die ook kwijt in andere landen en krijg je dus geen bescherming meer van je staat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Het recht om recht te hebben bestaat uit twee elementen?

A

Ten eerste heb je de juridische betekenis, het recht om recht te hebben is de voorwaarde om afdwingbare mensenrechten te hebben. Die status wijst je toe een staat die verantwoordelijk is voor het waarborgen van je rechten en plichten.

Daarnaast heeft het een politieke betekenis: recht om te verschijnen in de publieke ruimte, te handelen en je stem te laten horen (hierbij link Aristoteles politiek wezen).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is het tweede kritiekpunt van Arendt betreft mensenrechten?

A

Mensen worden niet gelijk geboren maar worden gelijk in een politieke gemeenschap waarin ze elkaar wederzijds rechten en plichten toekennen. Je kunt geen recht om rechten te hebben claimen als je geen lid bent van de politieke gemeenschap waarvan de leden elkaar wederzijds rechten toekennen. Het gesprek wordt gevoerd over ‘ hen’, hoe kun je van buiten dan je rechten opeisen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hoe linkt Achiume migratie aan dekolonisatie?

A
  • Migratie is geen economische migratie maar ziet op dekolonisatie
  • Irreguliere migratie is niet alleen economisch van aard maar ook door en door politiek
  • Migratie is een vorm van herstel van koloniaal onrecht
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hoe beschrijft Achiume de neokoloniale context en de oplossing daarvoor?

A
  • Relatie tussen derde en eerste wereld
  • Dekolonisatie is mislukt, voormalig koloniën zijn nog steeds economisch en politiek afhankelijk kolonisator = neokoloniale machtssturcturen
  • Migratie is dan een vorm van herstelrecht (koppel Mills)
  • Soevereiniteit als interconnectie: iedereen die wordt geraakt door onze beslissingen moet mee kunnen beslissen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly