Kapitel 1 och 2 Larsen Flashcards

1
Q

Personlighetspsykologin innehåller nomotetiska och idografiska inslag. Vad innehåller en nomotetiskt ansats?

A

En nomotetisk ansats syftar till att beskriva lagbundenheter och formulera generella teorier. Nomotetisk forskning involverar vanligtvis statistiska jämförelser av individer eller grupper, vilket kräver urval av deltagare för att bedriva forskning. Nomotetisk forskning används vanligtvis för att identifiera universella mänskliga egenskaper och dimensioner av individuella eller gruppskillnader.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Personlighetspsykologin innehåller nomotetiska och idografiska inslag. Vad innehåller en ideografiskt ansats?

A

En idiografiskt kunskapssökande innebär att man intresserar sig för att förstå det individuella fallet. Idiografisk forskning fokuserar vanligtvis på en enskild person, som försöker observera allmänna principer som manifesteras i ett enda liv över tiden. Ofta resulterar idiografisk forskning i fallstudier eller en enskild persons psykologiska biografi

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kan du ge ett exempel på hur Freud beskrev de grundläggande psykologiska processerna och egenskaperna hos vår art?

A

Freud betonade till exempel universella instinkter av sex och aggression; en universell psykisk struktur av id, egot och superego; och universella stadier av psykosexuell utveckling (oral, anal, fallisk, latens och genital)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur ser den psykoanalytiska perspektivet på personlighet?

A

Sigmund Freuds psykoanalytiska perspektiv ser till exempel på personligheten som bestående av irrationella sexuella och aggressiva instinkter som motiverar mänsklig aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur ser det kognitiva perspektivet på personlighet?

A

Det kognitiva perspektivet på personlighet, däremot, ser människor som rationella “vetenskapsmän”, som lugnt försöker förutse, förutsäga och kontrollera de händelser som inträffar i deras världar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

I Larsens bok beskrivs fyra källor till information som personlighetspsykologer kan använda sig av för att skapa en bild av en individs personlighet. Beskriv kortfattat dessa. (4 poäng)

A
  1. S-data (self-report data) - den information en person avslöjar om sig själv. Det är uppenbart att individer inte alltid tillhandahåller korrekt information om sig själva av olika anledningar, såsom önskan att presentera sig själva i ett positivt ljus. Ändå avslöjar tidskrifterna som publicerar den senaste forskningen inom personlighet att självrapportering är den vanligaste metoden för att mäta personlighet. Kan vara intervju, frågeformulär, enkät.
  2. Observer-Report Data (O-Data) I vardagen bildar vi intryck av andra som vi kommer i kontakt med. För varje individ finns det vanligtvis dussintals observatörer som bildar intryck. Våra vänner, familjer, lärare och tillfälliga bekanta är alla potentiella källor till information om våra personligheter. Observatörsrapportdata (O-data) utnyttjar dessa källor för att samla information om en persons personlighet. Observatörsrapporter erbjuder både fördelar och nackdelar som källor till personlighetsdata. En fördel är att observatörer kan ha tillgång till information som inte kan erhållas via andra källor. Till exempel kan observatörer rapportera om de intryck människor gör på andra, deras sociala rykte, huruvida interaktioner med andra är smidiga eller konfliktfyllda och deras status inom grupphierarkin. En andra fördel med observatörsrapporter är att flera observatörer kan användas för att bedöma varje individ, medan i självrapportering endast en person tillhandahåller information.
  3. Testdata - standardiserade tester. Deltagarna placeras i en standardiserad testsituation. Tanken är att se om olika människor reagerar olika på en identisk situation. Situationen är utformad för att framkalla beteenden som fungerar som indikatorer på personlighetsvariabler (Block, 1977).
  4. Livsresultatdata (L-data) hänvisar till information som kan hämtas från händelser, aktiviteter och utfall i en persons liv som är tillgängliga för offentlig granskning. Till exempel är äktenskap och skilsmässor ett offentligt register. Personlighetspsykologer kan ibland säkra information om de klubbar en person går med i, hur många fortkörningsböter en person har fått och om han eller hon äger ett handeldvapen. Huruvida en person blir gripen för ett våldsbrott eller tjänstemannabrott är en offentlig journalfråga. Framgång på sitt jobb, oavsett om man är uppåt eller nedåt rörlig, och de kreativa produkter man producerar, såsom böcker publicerade och inspelad musik, är ofta viktiga resultat i en persons liv. Dessa kan alla fungera som viktiga informationskällor om personlighet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv triangulering

A

Triangulering innebär att använda sig av personlighetsdata från flera olika informationskällor för att minimera risken för att man utgår från data som t.ex. inte är representativt beteende för individens personlighet, data som är bias eller data som inte är sanningsenlig eller påverkad av influenser.

De informationskällor som finns är:
- Observatörsskattningar - samlar in data från familj, vänner eller professionella observatörer
- Självskattningar - individen intervjuas eller fyller i test och svarar på frågor om sin personlighet
- Testdata - man undersöker personlighet i en kliniskt utformad miljö
- Informationsdata - man samlar in offentlig information som civilstånd, nyttjande av vård, karriär, SES osv.
Ingen av dessa ger en komplett bild av individs personlighet men kan komplettera varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kan du kort förklara validitet?

A

I hur hög grad ett test mäter det det avser att mäta

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kan du kort förklara reliabilitet?

A

Samma eller liknande resultat ska uppnås vid varje mätning, då har testet/mätningsverktyget hög reliabilitet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kan du kort förklara generaliserbarhet?

A

Att generalisera innebär enligt ordboken att ge en (mer) allmän giltighet åt en regel eller utsaga som endast gällt ett fåtal fall. Alltså det gäller för olika kontexter och sammanhang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan du kort och koncist sammanfatta de 4 källorna till personlighetsdata?

A

Självrapportering
Observatörsrapport
Livshistoria-utfall
Tester i laboratorie (T-data)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly