FL psykodynamiska perspektiv I Flashcards

1
Q

Vilka är mänsklighetens 3 stora kränkningar?

A
  • Copernicus - menade att vi inte var centrum i rymden. Liten pluttig planet som ingår i ett betydligt större system i rymden där vi inte är mästare över precis allting.
  • Charles Darwin - vi är inte så speciella, vi uppstod ur djurformat. Fick också kämpa en hel del med sin teori. Idag är det kanske inte så många som ifrågasätter den.
  • Slår på vår grandiositet. Vi inte är masters in our own house. Det finns ett omedvetet. Vi kan inte ha kontroll på oss själva exakt hela tiden.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur ser Freuds psykodynamiska teori på personlighet?

A

Den mänskliga personligheten resultat av vårt omedvetna. Vi har mkt inre konflikter som vi omöjligen kan ha full kontroll över. Allt detta är empiriskt. Finns ett omedvetet, kallar det ngt annat t.ex. Förmedvetna etc. Vår hjärna är såpass komplex, ingen kan i en given stund veta allt som pågår på en hjärnbaserad nivå. Mkt omedvetna processer som är igång. Vi kanske inte bara styrs av det som vi faktiskt ser och tror att vi ser och att vi har koll på läget. Mkt som händer som vårt medvetande inte kan fånga upp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad har emotionsforskningen kommit fram till?

A

Kunnat visa hur otroligt mkt vi är våra känslor. Omöjligt för den enskilde individen att förstå allt man känner, vad man känner och varför man känner det. Hur sammanblandade våra känslor är med varandra. Verifierat i forskning - de känslor vi känner här och nu är färgade av vad vi har känt och upplevt förut. Pekar på stora delar av oss människor som är omedveten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur har det psykodynamiska perspektivet utvecklats sen historien?

A

Barn drivs av sexualitet är motbevisat sen många år tillbaka. Barn är drivna av relation. Där var Freud fel ute. Freud var en man av sin tid. Viktigt att kritisera teorier, om man inte kritiserar är det ngt som inte stämmer. Inte bara penisavund och att barn styrs av sexualitet. Han var tidigt emotsagd. Han har hela tiden haft kombattanter som tycker på andra sätt. Tydliga samarbetssätt med dem, ibland sams ibland inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur tänkte man kring Freuds psykoanalys?

A

Freud psykoanalys skulle vara för folket. Inte ngt elitistiskt. Inte bara doktorer som skulle bedriva psykoanalys. Pro-bono praktiker där människor fick gå gratis/nedsatt pris → alla skulle kunna ta del av det. I stort sett alla (fick utbildning) fick bedriva psykoanalys. Inte tanken att man skulle gå många år, ibland bara veckor eller månader för att få hjälp att komma på banan igen.
Han var doktor från början. Biologi och psykologi → ville få ihop detta. Men kom ihåg detta var för 100 år sen → svårt. Kombinera medicin med flummiga psykologiska. Lade grunden för att få ihop kropp och själ. Se på människans personlighet - vem man är som person, koppla till biologiska reaktioner i hjärnan (stress, HPA-axeln etc). Började ganska tidigt gå hand i hand med neuroforskning. Försöka verifiera det som vi tänker är viktigt för människans personlighetsfungerande. Idag psykodynamiska och neuro gifta med varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka har sedan 90-talet plockat upp Freuds idéer?

A

Freuds idéer har sedan 90-talet plockats upp av bland annat Damasio (stor neuroforskare, skrivit flera populärpsykologiska neuroböcker), Schore (psykodynamisk neuroforskare, haft stor betydelse för psykodynamiska behandlingar, vrf relationen inom det psykodynamiska spelar så stor roll), Solms, Panksepp - utvecklat det som man pratar om som neuropsykoanalysen. Finns mkt skrivet om det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kan du förklara den topografiska hypotesen?

A

Det medvetna: det som är här och nu
Det förmedvetna: är inte aktuellt för stunden, men går att komma åt, t.ex. vad man lärde sig förra terminen
Det omedvetna: här huserar oacceptabla tankar och idéer, svårt att komma åt, påverkar vårt beteende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kan du berätta om dissociationer?

A

Dissociationer håller vi alla på med, spektrum av dissociationer. Alla måste dissociera någonting. Vi alla kan inte leva där alla får alla våra behov, tankar, känslor tillgodosedda och hörda, trots good enough uppväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kan du säga om Freud och drömmar?

A

Drömmar är vägen till det omedvetna. Maria skriver på helt sant. Finns mkt neuroforskning som verifierar betydelsen av drömmar. Kan arbeta med det på olika sätt. Alla känner igen - ibland har man en dröm som på ngt sätt kan pinpointa “är det såhär jag känner? Eller är det såhär jag har det just nu?” Handlar inte om att tolka symboler etc. Drömmar kan peta på en och visa såhär känner du dig i denna sociala kontexten eller i relationen med denna personen. Den känslomässiga stämningen i drömmen handlar det mkt om i terapin idag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen bortträngning?

A

Saker som händer oss, våra egna tankar och önskningar kan ibland uppfattas av jaget som icke hanterbara eller opassande vilket orsakar ångestkänslor. Dessa saker kan då förpassas till det omedvetna där vårat medvetna jag inte kommer åt det. Grundtanken är om vi inte känner till det så kan det inte heller skada oss. Exempel: en människa som får diagnosen cancer kan tränga bort det faktumet att den är sjuk för att orka fortsätta sitt liv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen sublimering?

A

Sublimering betyder att man omvandlar förbjudna driftsimpulser till mer konstruktiva beteenden och gör saker som förhöjer det civiliserade i människan. t.ex. ta ut sin ilska på gymmet genom att lyfta tungt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen förnekande?

A

Förnekande är en av de vanligaste försvarsmekanismerna hos människor, vilket innebär att man vägrar inse eller erkänna vad som faktiskt händer. Ett typiskt exempel på förnekande är ungen som råkade skjuta sönder grannens glasruta när den spelade fotboll, men inte vill erkänna handlingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen regression?

A

När vi behöver mer uppmärksamhet från omgivningen kan vi hålla ångesten ifrån oss genom att regrediera dvs. gå tillbaka i utvecklingen. När ett 4-årigt barn får ett syskon, är det vanligt att barnet regredierar och börjar med napp igen. Då får barnet den uppmärksamhet som hon/han behöver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen reaktionsbildning?

A

Reaktionsbildning är inom psykologin en form av hämning och försvarsmekanism som innebär att man förhåller sig till ett ångestskapande stimuli på ett motsatt och överdrivet sätt (hypertrofi). Detta kan innebära att någon blir sexuellt attraherad av personen som den hatar, eller lustfyllt söker sig till det skrämmande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen projektion?

A

Projicering/överföring – tillskriver andra de egenskaper/känslor man själv har. Om jag t ex anklagar någon annan för att vara snål, rädd eller svartsjuk, kan det i själva verkat vara mig själv det handlar om. Homofobi kan vara ett exempel på projicering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen intellektualisering?

A

Intellektualisering. eller isolering av känslor, är ett sätt att klara smärtsamma händelser genom att sakligt diskutera omständigheterna runt om. Ett exempel är när man lugnt redogör för sin allvarliga sjukdom, och isolerar sig från känslorna det kan väcka.

17
Q

Kan du förklara försvarsmekanismen förskjutning?

A

Förskjutning – låter sin aggression gå ut över någon/något. Om man blir utskälld av chefen, skäller man inte tillbaka. Istället tar man med sig all ilska till sina medarbetare eller hem till sin familj och skäller ut någon där.

18
Q

Vad är skillnaden på enpersons vs tvåpersonspsykologi?

A

Enpersonspsykologi beskriver ett förhållningssätt i psykoanalys och psykodynamisk psykoterapi där man utgår från att det är möjligt att ha fokus på den ena personens sätt att fungera i relationen och att man kan bortse från vad den andra personen för med sig in i detta gemensamma samspel. Den ena personen kan uttala sig om den andres sätt att fungera, eller om det sätt som man fungerar på tillsammans, utan att man behöver ta hänsyn till vem denna första person är. Hon har ett perspektiv som är allmängiltigt och inte i någon avgörande grad påverkat av hennes historia, hennes livssituation, hennes värderingar eller hennes känslor för den andre.
Ordet Tvåpersonspsykologi beskriver det faktum att i psykoterapi är det vanligen två människor som möts och att förståelse är en skapelse av dessa båda personers föreställningar. Begreppet tvåpersonspsykologi används i den psykoanalytiska och psykodynamiska teoribildningen.

19
Q

Vem var Anna Freud? Vilken kunskap bidrog hon med?

A

Anna Freud var barnpsykoanalytiker. Hon kom att utveckla den psykoanalytiska teorin framförallt med avseende på barnets utveckling med avseende på barnets utveckling och jagets funktioner i psyket. År 1936 utgav hon en bok om jaget och dess försvarsmekanismer, där hon framställde en teori om hur jagfunktionerna mobiliseras som försvar mot driftimpulser från detet. Tydligt barn- och relationsfokus Anna Freud. Snabbt övergavs barn ej drivs av sexualitet. Aggressivitet avlärs - vid 2 års ålder peakar vi vid aggressivitet (blir som mest aggressiva). Inom ramen för relationer avlär man sig det → ngn tar genuint intresse i varför man är arg/ledsen.

20
Q

Vem var Karen Horney? Vad bidrog hon med till psykologin?

A

Första feministiska personlighetsteoretikern

Neofreudian (dvs gick emot Freud)

Hårt angrepp mot Freud och penisavund, tyckte han var ute och cyklade. Livmoderavund → män avundsjuka på kvinnor p.g.a livmodern och kan bära barn. Tittade på verklighetsanpassat sätt för kvinnans utveckling. Förde in socialt mkt mer. Skillnader handlar om hur vi värderar socialt, inte biologiska faktorer. Kvinnor upplever underlägsen inte p.g.a penisavund → beroende på hur samhället behandlar kvinnor. Hennes teori anses av många som den mest fullödiga psykoanalytiska teorin om kvinnors personlighetsutveckling.

21
Q

Vem var Harry Stack Sullivan? Vad bidrog han med?

A

Lämnade driftsteorin
Känslomässiga upplevelser uppstår inte ur biologiska drifter utan i interpersonella relationer
Personligheten utvecklas utifrån de känslomässiga upplevelser som uppstår i kontakt med andra
Att känna sig värdefull och uppskattad → trygghet
Self-system: the good me - the bad me - the not me
Ansåg att latensen och adolescensen var viktig perioder
“Bästisen”
Från Sullivan går en rät linje till modern interpersonell psykoterapi
Tillsammans med Clara Thompson, Karen Horney, Erich Fromm, Otto Allen Will, Jr., Erik H. Erikson, och Frieda Fromm-Reichmann, lade Sullivan grunden för att förstå den enskilde baserat på det nätverk av relationer som han eller hon lever i. Han utvecklade en teori om psykiatrin som bygger på mellanmänskliga relationer, där kulturella krafter till stor del svarar för psykiska sjukdomar.

22
Q

Vem var Winnicott? Vad bidrog han med?

A

Barnläkare
Mamma-barnrelationen
Mammas omsorger är avgörande för psykologisk hälsa
Även Winnicott menade att barnet utvecklades i relation till en verklig förälder
Införde begreppet “good-enough mother” - nödvändigt för en hälsosam utveckling
Användas - omnipotens - frustreras
“Holding environment” - det psykiska område mellan mor och barn som barnet kan röra sig i och utvidga allt eftersom dess autonomi växer
Övergångsobjekt
Inte rimligt bunden till hemmet med spädbarn med allt vad det innebär och gå lycklig igenom det. Den förväntan lever än idag. Post-partum depression - man är ett med sitt barn från början. Det kan kännas som en chock. Gå från att vara en till två. Samhällelig förväntan att känna ngt helt annat. Beskrev hur mammorna kunde hata sina barn. Känd för att ha hjälpt mammor hitta nytt sätt att vara i relation till sitt barn. Han som införde good enough som används i många kontexter. Good enough mother - otroligt viktigt begrepp. Första som pekade på att “give moms some slack” → det räcker att de är good enough. De är inte ute efter perfekta föräldrar. Barn ska frustreras - bra om ett barn inte får precis allt eller blir bemötta i alla sina behov. Problematiskt om man tror alla sina behov kommer bli bemötta. Oidipuskomplex=sexualdriften att barn vill gifta sig med föräldrar med motsatt kön. Idag är mer relationellt perspektiv på komplexet.