Mellankrigstiden Flashcards

1
Q

När var Mellankrigstiden)

A

1919-1939

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hände i början mellan 1919-1921?

A

Då var det spanska sjukan som ledde till att många militärer dog. Spanska sjukan spreds från USA när de gick med i kriget 1917.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad var ölkällarkuppen?

A

Det var en kupp som Hitler anordnade 1923, det var ett försök för Hitler att ta över makten. Det slutade dock i förlust för Hitler då han hamnade i fängelse för kuppen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad var mein kampf?

A

Det var boken som Hitler skrev i fängelset som kom ut 1925. Den handlade om Hitlers planer för att ta över makten och exakt vad han skulle göra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

När var börskraschen och vad hände?

A

Börskraschen var 1929 det var efter det glada 20-talet som börskraschen skedde i USA. Börsen hade gått väldigt bra i USA efter första världskriget då USA hade blivit en ekonomisk stormakt efter kriget. USA hade världens bästa industriland och det ledde till att folket började massproducera i industrierna. Dessutom började folket investera i aktier i olika företag för att senare när man tog ut pengarna gick de i plus. Men att alla började med att köpa aktier blev de lätt övervärderade som ledde till att folket började sälja sina aktier. Det var vissa som började sälja sina aktier och fick då ut mer pengar än de hade gått in med. Därför började alla sälja sina aktier vilket ledde till att allas aktier gick ner i värde eftersom om alla säljer så går börsen ner. Därför sprack aktiebubblan och det ledde sedan till det deppiga 30-talet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Konsekvenser av börskraschen?

A

Konsekvenserna av börskraschen var att det blev en ekonomisk depression i hela världen. Börskraschen började i USA men eftersom USA hade blivit en ekonomisk stormakt hade alla länder i Europa blivit beroende av USAs pengar och ekonomi. Därför spred sig den ekonomiska depression till Europa. Det ledde till att många länder började tvivla på deras regeringar eftersom de kunde inte lösa de ekonomiska kriserna. Ett land där detta förekom var Tyskland. De började tvivla på demokratin och då när nazisterna klev fram började folk lyssna på dem istället eftersom Hitler skyllde på syndabockar istället för låg konjunkturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Varför blev nazistpartiet de största partiet i Tyskland?

A

Hitler använde sig av låg konjunkturen för att komma till makten. Han lurade arbetarna med en slags socialism och de ekonomisk drabbade grupperna med syndabockar. Sedan lurade han även kommunisterna med kommunistiska tecken vilket ledde till att alla såg Hitler som en räddare i nöden. Alltså var låg konjunkturen en biljett till makten för Hitler. Det ledde till att 1933 var Hitlers nazistparti det största partiet med flest röster. Hitlers parti fick 33% i valet men då började de samarbeta med det konservativa partierna vilket gjorde dem till det största partiet med majoritet. Då avskaffade Hitler demokratin och införskaffade diktatur i Tyskland. Då började Hitler en militär strid mot Versaillesfreden eftersom han skapade en stor militär vilket de var förbjudna för efter Versaillesfreden eftersom då fick de endast ha militär på 100 000 man.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebar Nürnberglagarna?

A

Det var lagar som nazisterna införde vilket var lagar som exkluderade judar från samhället. Det hade växt en stor antisemitism i Europa därför när judarna försökte rymma från Tyskland på grund av alla diskriminering tog inga andra länder emot dem. Några Nürnberglagar var att judar inte fick gå på bio, vara ute efter en viss tid, gå i samma skola som kristna osv. Detta lagar kom 1935.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad var kristallnatten?

A

Kristallnatten var en natt mellan 9 och 10 november 1938 då judarna blev anfallna av nazisterna. En del judar blev mördade, andra blev skickade till koncentrationsläger och andra blev skadade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad gjorde Sovjetunionen och Tyskland för pakt?

A

Molotov-Ribbentrop-pakten. Det var en pakt mellan Tyskland och Sovjetunionen som skapades 1939 om att de inte skulle angripa varandra och att de skulle ta över länder i Östeuropa och sedan dela upp länderna mellan Tyskland och Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad var glada 20-talet?

A

Det glada 20-talet var i hela världen förutom Tyskland. Alla länder byggdes upp snabbt efter första världskriget och skapade nya industrier som de tjänade pengar på. Alla började investera i olika företag, det gick allra bäst för USA då de blev en ekonomisk stormakt eftersom de hade mest industrier och aktier i hela världen. Det var en hög konjunktur då alla hade jobb, det var låg ränta på lån, man hade en stark framtidstro, man var stolt över att bo i sitt land (stärkande nationalism). Det glada 20-talet ledde dock till börskraschen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara det deppiga 30-talet.

A

Efter börskraschen gick allt nedåt. Folk sålde sina aktier vilket ledde till att börsen gick nedåt. Banker gick i konkurs, folket blev arbetslösa, de började strejka och blev upprörda, deppiga 30-talet ledde till nazisterna blev störst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är totalitära stater?

A

Det är stater som är beroende av en total kontroll över allt. Till exempel religion, fortplantning, livsvanor osv. De totalitära staterna under denna tid var Kommunismen, nazismen och fascismen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Likheter mellan de totalitära staterna?

A

Alla totalitära stater vill ha total kontroll över levnadsvanor, religion osv. Alla totalitära stater har en stark ledare som diktator, till exempel hade Tyskland Hitler och Sovjetunionen hade Stalin. I alla stater har människor inga rättigheter och ledarna är våldsamma mot oliktänkande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad var dolkstötslegenden?

A

Dolkstötslegenden var en myt om att Tyskland var oslagbara men att de förlorade kriget på grund av att regeringen förråde Tyskland. Det var nazisterna som spred dolkstötslegenden för att få anhängare till det nazistiska partiet. Dolkstötslegenden står för att regeringen satte en dolk i tyskarnas rygg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ekonomiskt perspektiv mellankrigstiden punktform.

A

Hög konjunktur och ett glatt 20-tal för världen. Dock dåligt för Tyskland efter kriget p.g.a Versaillesfreden. Det gick extra dåligt för Tyskland efter börskraschen eftersom Tyskland lånade pengar av USA och då när USA fick en ekonomisk depression gick det ännu dåligare för Tyskland.

I slutet av vk1 hade Tyskland inget import eftersom USA och Storbritannien hindrade länder från att importera till Tyskland. Det påverkade civila och alla på mellankrigstiden eftersom de fick inga varor.

Deppiga 30-talet.

17
Q

Vad hände i riksdagshuset 1933?

A

Då var det en brand i riksdagshuset direkt efter Hitler hade fått makten. Hitler skyllde på att det kommunistiska paritet låg bakom branden och det ledde till att det kommunistiska partiet blev uteslutet.

18
Q

Sverige under mellankrigstiden?

A

Under denna tid stod Sverige inför ett val om demokrati eller diktatur. Sverige valde att bli demokratiska och 1921 fick Sverige allmän rösträtt. Detta har påverkat oss även idag för om de kommunistiska eller konservativa hade vunnit hade Sverige kunnat bli en annan styrelseskick än vad det är idag.

19
Q

Likheter mellan 1929-2008?

A

I båda var det en ekonomisk nedgång som man inte riktigt kunde förklara med ren fakta vilket ledde till att man skyllde på syndabockar.

Det var för mycket lånade pengar både 1929 och 2008 det ledde till katastrof.

Banker gick i konkurs av kriserna och eftersom många investerade och lånade pengar till aktier i företag 2008 och 1929 så påverkade inte bara bankerna utan även de som investerade i bankerna. Därför gick även investeringsföretag i konkurs. Det blev dåligt för alla. Alla började då söka nya jobb men alla kan ju inte bli anställda på ett och samma jobb därför blev många arbetslösa.