Andra världskriget Flashcards

1
Q

När var vk2?

A

1939-1945

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad var Molotov-Ribbentrop-pakten?

A

En pakt mellan Sovjetunionen och Tyskland där de kom överens om att inte angripa varandra. Sedan skulle de tillsammans dela upp de östeuropeiska länderna mellan varandra. De gick in i avtalet 1939 men de bröts sedan när Tyskland anföll Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur startade VK2?

A

Efter Versaillesfreden hade Tyskland fått många begränsningar som de senare började bryta mot. Till exempel började Tyskland bygga upp en större militär än 100 000 man. Sedan så småningom började Tyskland anfalla Polen vilket var den utlösande faktorn till VK2. Då hjälper Frankrike Polen men Tyskland försöker få en fri rygg i kriget därför börjar Tyskland även anfalla Nederländerna och Belgien för att kunna ta sig in i Frankrike och Storbritannien. Tyskland använder sig av en ny taktik som kallas för blixtkrig. Det gör att Tyskland tar över Frankrike på bara 6 veckor. Tyskland tar även över Polen med blixtkrig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad var lebensraum?

A

Lebensraum eller livsrum var ställen där tyskarna kunde leva utan judar. Tyskland ville utöka sitt territorium åt öster och därför uttryckte de sig: Drag nach osten. Dra mot öster, eftersom de ville ta tillbaka landskap i öster. Det var Hitlers extrema ras tro om ett övermäktigt tyskt folk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vilka allianser fanns?

A

“De allierade” och “axelmakterna”. De allierade var Frankrike, Storbritannien, USA, Polen och Sovjetunionen (kom senare). Axelmakterna var Tyskland, Japan och Italien (några fler).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad hade det för ny krigsmetod i VK2?

A

Den nya krigsmetoden var blixtkrig. Detta var en taktik för att knäcka skyttegravarna. Man bombade i mitten av skyttegravarna och sedan tågade armeer med pansarvagnar och vapen genom skyttegravarna och omringade skyttegravarna så att folket i gravarna dog.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad hände i första akten i VK2? (1939-1941)

A

Kriget börjar 1939 och det börjar med att Nazityskland anfaller Polen. De använder sig av blixtkrig och Polen kapitulerar bara några veckor efter. Tyskland anfaller Polen för att bygga lebensraum. Därefter kapituleras Norge och Danmark av Tyskland eftersom Tyskland vill säkra sin handel med Sverige då Sverige säljer järnmalm till Tyskland. När resurserna är säkrade i Sverige går Tyskland genom Belgien och Nederländerna för att komma in i Frankrike. Tyskland anfaller Nederländerna och Belgien för att få ryggen fri. Tyskland vill undvika ett tvåfrontskrig under VK2 därför vill de undvika. Tyskland tar sig in i Frankrike och använder sig av blixtkrig och det fungerar effektivt. Tyskland lyckas ta över Frankrike på bara veckor. Det sista steget för Tyskland var att sluta fred men Storbritannien med de vägrar. Därför börjar Tyskarna rusta för en flyg strid över den engelska kanalen men det vinner Storbritannien 1941.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad var operation barbarossa?

A

Operation barbarossa var Tysklands kodnamn för invasionen på Sovjetunionen. Operation barbarossa skedde år 1941. Detta var efter att Tyskland förlorat striden mot Storbritannien, även fast de inte hade ryggen fri så anföll de även Sovjetunionen och bröt Molotov-Ribbentrop-pakten. I början gjorde Tyskland stora framsteg men sedan när Sovjetunionen byggde upp sin arme så blev det ett tuffare motstånd. Denna konflikt tog längre än väntat och Tyskarna trodde att det skulle vara klart innan vintern 1941, därför hade de ingen vinterutrustning. Därför drog Tyskland tillbaka lite under vintern men sedan på våren 1942 angrep de Sovjetunionen igen. Då fick tyskarna dock ännu starkare motstånd och i januari 1943 kapitulerar Tyskland mot Sovjetunionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Varför anföll Japan USA?

A

Japan anföll USA stillahavsflotta eftersom Japan kände sig hotade av USA. Därför gjorde dem detta i en “förebyggande åtgärd”. Japan gjorde det för att få USA att hålla sig borta från Japans handlingar i stilla havet. Därför tänkte Japan att de skulle anfalla USA för USA anföll Japan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad hände vid Pearl Harbor och hur reagerade USA?

A

Pearl Harbor var USAS stillahavsflotta och Japan gav ett försök på att förstöra USAs hangarfartyg. Detta gjorde USA upprörda och det resulterade i att USA gick med i kriget på de allierades sida.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad hände i den andra akten?

A

1943 tar de allierade över kolonier i Nordafrika vilket gör att de hotar Italien söderifrån. Italien var väldigt dåliga krigare därför måste Tyskland skicka resurser till Italien i from av militärer. Detta var samtidigt som striden vid Stalingrad men eftersom Tyskland skickade sina arméer till Tyskland var detta avgörande för Stalingrad striden. Detta gjorde att Tyskland förlorade striden. Slaget vid Stalingrad ses som det största vändpunkten i andra världskriget.

Tyskland gick in i Stalingrad på grund av ett misslyckat försök av operation barbarossa då planen var att ta över Moskva. Sedan när de misslyckades operation barbarossa så ville de fortfarande ta över Sovjetunionens resurser, därför på våren 1942 gick Tyskland in i Stalingrad och försökte ta över Sovjetunionens olja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad var avgörande för kriget?

A

Avgörande för kriget var slaget om Atlanten. Slaget om Atlanten börjar med att Tyskland och Italien förklarar krig mot USA eftersom de hade angripit Japan. Detta gör att USA importerar massvis med resurser till de allierade så att de har bättre förutsättningar till att vinna kriget. Tyskland inser att de måste bli av med USA för att kunna segra kriget därför sker ett slag på havet men det resulterar i en vinst för USA. När USA vann kriget så hindrade de all import från Atlanten till Tyskland. Detta var dock ett krigsbrott eftersom detta påverkade civilbefolkningen. Hitler vägrade dock att kapitulera det ledde till ännu fler dödsfall. Hitler försökte med sina sista resurser på både öst och västfronten men det gick väldigt dåligt eftersom Tyskland hade blivit ganska fattiga. Därför tar sedan Hitler självmord och Tyskland kapitulerar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ekonomiska konsekvenser VK2?

A

Fattigt i alla länder, brist på resurser, dyrt att bygga upp städer igen, Marshallplanen-planer om hur man skulle bygga upp Europa igen på ett ekonomiskt sätt. USA lånade ut pengar sovjet sa nej detta har påverkat Estland, Lettland, Litauen och Ukraina idag då de har lägre BNP än andra länder o Europa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kulturella konsekvenser vk2?

A

Mycket kultur förstördes efter VK2 då till exempel massvis med kultur i Japan förstördes. Efter atombomberna i Nagasaki och Hiroshima förstördes medeltida kyrkor, historiska byggnader, kulturarv osv. I samband med bombningen mördades även massor av civilbefolkning. Andra länder bombades även som till exempel Tyskland. Bombningen av alla länder gjorde att man inte kunde studera gamla historiska byggnader eller fynden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Nürnberglagarna konsekvenser VK2

A

Efter kriget hölls 13 stycken rättegångar där nazisterna dömdes för deras brott för förintelsen och antisemitismen. Flera högt uppsatta ledare inom nazismen mördades.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Konsekvenser VK2, jaltakonferensen, kalla kriget

A

Efter kriget bestämde man sig för att dela upp Tyskland i jaltakonferensen mellan öst och Västtyskland.

Stalin vill att de östeuropeiska länder ska bli kommunistiska lydstater medan de andra ville bibehålla liberala och demokratiska tankar. Därför delades Tyskland upp i väst och öst. Öst blir kommunistisk och väst blir liberalist.

Det var på grund av de skilda tankarna i öst och väst som kalla kriget uppstod. Kalla kriget var dock inget fysiskt krig eftersom det var endast en konflikt. Konflikten var mellan USA och Sovjetunionen. Dock blev det inget krig eftersom Sovjetunionen visste att USA hade kärnvapen och att de skulle kunna dra in dem ifall de skulle behöva. Det ledde till att Sovjetunionen inte ville hamna efter och bildade därför sina egna kärnvapen. Båda sidor undvek dock krig eftersom det skulle kunna förgöra hela världen.
Detta har lett till att idag har man börjat frukta krig så mycket mer än vad man gjorde förr eftersom då kunde man kriga med häst och svärd medan om man nu skulle kriga mot till exempel Ryssland hade de kunnat dra in kärnvapen i kriget. Det har alltså lett till att man verkligen försöker undvika krig i dagens samhälle så mycket som möjligt.

17
Q

viktiga gestaler

A

Hitler
Mussolini
Winston chirtchoil- storbritanniens ledare
Josef Kobels- Propagande grabb i tyskland
Franklin surely- USAs president
Heinrich Himmler- Tysk grabb som var högt uppsatt hjälpte nazisterna till makten.