Kap.5 forskerens etiske og juridiske ansvar Flashcards

1
Q

Hva handler etikk om?

A

Handler om forholdet mellom mennesker, altså om hva vi kan og ikke kan gjøre mot hverandre.
Etikk er studiet av moralske prinsipper, verdier og normer som styrer menneskelig atferd og avgjørelser.

Som forskning på barn, om det er ok siden de ikke alltid forstår hva de samtykker til.

Det inngår i forskningsetiske prinsipp som er retningslinjer og verdier en forsker må følge så studien utføres på en etisk forsvarlig måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Forskningsetiske retningslinjer

A
  • Informant har lov til å trekke seg. altså informantens rett til selvbestemmelse og autonomi(Autonomi refererer til en persons evne til selvstyre og handle i samsvar med sine egne verdier, preferanser og mål. Det innebærer retten til å ta selvstendige beslutninger og handle uavhengig, uten uønsket påvirkning eller tvang fra andre.)
  • forsker må respektere informantens privatliv.
  • forskers ansvar å unngå skade.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forskningsetikk og internett?

A

Hentet noe fra internett? da må man oppgi hvor man har hentet info.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan ble informantene anonyme?

A

For å sikre deltakerens anonymitet ble de tildelt et kandidatnummer fra 1-20. Dette ble gjort for å beskytte deres identitet og opprettholde etiske standarder i studien. Det ble søkt om tillatelse fra Norske senter for forskning (NSD) før oppstart av studien og personsensitive data skulle ekskluderes.
Samtykke om deltagelse ble gitt muntlig av alle deltagerne før intervjuet, og de ble informert om alle aspektene ved studien.

I tillegg ble de informert om at de når som helst kunne trekke seg fra studien om de ønsket dette, slik at de kunne foreta en helhetlig vurdering av hvorvidt de ønsker å delta eller ikke.

Svarene vi samlet inn fra intervjuene ble formulert på en objektiv måte der relevant informasjon ble inkludert i referatet. Vi prøvde å unngå å tilpasse intervjumaterialet en bestemt konklusjon, for å unngå skjeve eller feilaktige resultater. Det ble heller ikke benyttet lydopptak av intervjuet, da det var to studenter som intervjuet per gang.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly