Tijd van Wereldoorlogen en Holocaust Flashcards

1
Q

Omschrijf tijdvak 9

A

Tijd van Wereldoorlogen en Holocaust

1900 - 1950

Jodenvervolging

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Omschrijf de centrale mogendheden (de centralen)

A

Een bondgenootschap tussen Duitsland en Oostenrijk-Hongarije begin 20e eeuw

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Omschrijf de Geallieerden

A

Een bondgenootschap tussen Frankrijk en Rusland en later ook Engeland

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Omschrijf het canonvenster ‘De Eerste Wereldoorlog’

A

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er ruzie tussen twee partijen: de geallieerden (Engeland, Frankrijk en Rusland) en de centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Turkije). Soldaten uit verschillende landen vochten niet alleen in Europa, maar ook op andere plekken in de wereld, waardoor het een wereldoorlog werd. In Frankrijk en België werd hevig gevochten in kilometerslange loopgraven, waar soldaten weinig bescherming hadden en grote risico’s liepen. Uiteindelijk kozen de Verenigde Staten de kant van de geallieerden, wat leidde tot de overgave van de centralen in 1918. De oorlog kostte miljoenen mensenlevens, zowel soldaten als burgers, en werd gevolgd door de Spaanse griep die nog eens 50 miljoen mensen doodde. Nederland bleef neutraal tijdens de oorlog en ving meer dan een miljoen Belgische vluchtelingen op. Door de oorlog was er in Nederland hongersnood en werkloosheid. Na de oorlog veranderde er veel in buurlanden, zoals de opstand in Duitsland en de invoering van algemeen kiesrecht in Nederland

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is het gevolg van de eerst wereld op Duitsland

A

Duitsland werd na de eerste wereldoorlog gezien als hoofdschuldige en heeft de volgende vredesbepalingen moeten accepteren:
- Afstand van Grondgebieden aan Frankrijk, België, Tsjechië en Litouwen
- Herstelbetalingen aan de geallieerde (3 miljard goudmark)
- Demilitarisering: het Duitse leger mag nog maar 100.000 soldaten tellen en niet beschikken over vliegtuigen, tanks en zware wapens.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Omschrijf de Interbellum

A

Dit is de periode tussen de eerste- en de tweede wereldoorlog. In deze tijd staat het droogleggen van de Waddenzee centraal. Ook maakt het vervoer in Nederland en enorme sprong. De fiets, de auto, de autobus en de ontwikkelingen in het luchtvaart zorgen voor veel mobiliteit.

Het eerste passagiersvliegtuig vliegt dan ook van Amsterdam naar London in 1921.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Anton de kom’

A

Anton de Kom werd geboren in Suriname tijdens de Nederlandse overheersing. Hoewel de slavernij al was afgeschaft, heerste er nog steeds racisme in Suriname, waardoor Anton de Kom geen goede baan kon vinden. Hij vertrok naar Nederland, waar hij werk vond en trouwde met een blanke vrouw. Naast zijn werk was hij schrijver en dichter en hij vond dat Nederlanders te weinig wisten over de geschiedenis van Suriname en de slavernij. Hij schreef het boek “Wij slaven van Suriname” als protest tegen de slavernij en de ongelijkheid die bleef bestaan na de afschaffing ervan. Helaas overleed Anton de Kom tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Duits concentratiekamp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Omschrijf de NSB

A

Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland opgericht in 1931 door A. Mussert. Wegens onvrede over de armoede en hoe de politiek hiermee omging. Aan het begin had het veel aanhangers totdat Mussert aansluiting zoekt bij Nasi-Duitsland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Omschrijf de NSDAP

A

Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiderspartij opgericht in Duitsland. Kenmerken van het nationaal socialisme zijn:
- nationalisme
- afkeer van de democratie
- voorstander van geweld
- het principe van één dictatoriale leider, de Führer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Omschrijf antisemitisme

A

Het uitsluiten van een bepaalde groep. Zoals Hitler deed bij de Joden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Omschrijf het canonvenster ‘De Tweede Wereldoorlog’

A

Adolf Hitler kwam in 1933 aan de macht in Duitsland en wilde van Duitsland het machtigste land van Europa maken. In 1939 begon de Tweede Wereldoorlog toen Duitsland Polen aanviel. Op 10 mei 1940 vielen Duitse soldaten Nederland binnen en na het bombardement op Rotterdam gaf Nederland zich over. Tijdens de bezetting werden Joden en andere ‘andersdenkenden’ opgesloten in concentratiekampen, waar miljoenen mensen werden vermoord. Er waren voor- en tegenstanders van de Duitse bezetters, met het verzet als tegenstanders. In de herfst van 1944 werd het zuiden van Nederland bevrijd, maar het westen leed onder de hongerwinter. Op 5 mei 1945 gaf het Duitse leger zich over en was heel Nederland bevrijd, wat nog steeds wordt gevierd op Bevrijdingsdag. Op 4 mei worden alle oorlogsslachtoffers herdacht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Omschrijf de arbeitseinsatz

A

Dit een verplichting tot werken wat de Duitsers uitspraken over Nederlandse mannen. Dit was dwangarbeid. Gaf je geen gehoor, werd je opgepakt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Omschrijf collaboratie tijdens de tweede wereldoorlog

A

Nederlanders die zich vrijwillig aansloten bij Hitler-Duitsland deden aan Collaboratie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Omschrijf Radio Oranje

A

Een radiozender waar Nederlanders naar luisterden tijdens de tweede wereldoorlog, tevens de zender waar Wilhelmina haar beroemde woorden sprak. Luisteren naar deze zender was volgens de Duitser illegaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Omschrijf de Februaristaking van 1941

A

Dit is een staking die werd uitgevoerd in Amsterdam. De Duitsers hadden Joodse mannen en jongens bijeen groepen en ze vervoerd naar een concentratiekamp. Uit protest hiertegen leggen arbeiders en trampersoneel, vooral in Amsterdam, het werk neer. Dit wordt nog jaarlijks herdacht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Omschrijf razzia’s

A

Dit is een door de overheid opgezette jacht naar een groep mensen.

17
Q

Omschrijf kamp Westerbork

A

Dit is een kamp in Drenthe waar Nederlandse Joden werden geplaatst voordat ze doorgingen naar concentratiekampen.

18
Q

Omschrijf Holocaust

A

Dit is de benaming van de dood van een enorme groep mensen. Dit wordt vaak gebruikt om de tweede wereldoorlog te omschrijven.

19
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Anne Frank’

A

Anne Frank werd geboren in Duitsland in een Joods gezin, maar vluchtte met haar familie naar Amsterdam vanwege de slechte behandeling van Joden door de nazi’s. Tijdens de Duitse bezetting werden Joden apart gehouden en moesten ze een gele Jodenster dragen. De familie Frank dook onder in het Achterhuis in Amsterdam, waar Anne haar dagboek begon te schrijven. Helaas werden ze ontdekt en opgepakt. Anne stierf in een concentratiekamp, maar haar dagboek werd bewaard en later gepubliceerd als “Het Achterhuis”. Het Anne Frank-huis is nu een museum dat jaarlijks door veel mensen wordt bezocht

20
Q

Omschrijf de invloed van Japan in Nederlands-Indië tijdens de tweede wereldoorlog

A

Japan neemt Nederlands-Indië over en probeert de Europese cultuur te isoleren, ook word Maleis de eerste taal. Nederlandse krijgsgevangenen worden aan het werk moeten vooral helpen met de aanleg van een spoorlijn. Alle Nederlands worden bijeengebracht in kampen, waar mannen gescheiden worden van vrouwen en kinderen. Door de kritieke toestand (voedsel, ziektes en Japans terreur) sterven veel kampbewoners.

21
Q

Omschrijf de hongerwinter

A

Door de inval van de geallieerden in het zuiden proberen de Duitser het de geallieerde moeilijk te maken door de bruggen te sluiten. Als reactie hierop staakt het spoorwegpersoneel om zo de geallieerde te ondersteunen. Duitsland antwoord hier dan weer op door een verbod in te voelen om brandstof en voedsel naar het westen van Nederland te sturen. Hierdoor ontstaat er in de winter van 1944-1945 een hongersnood.

22
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Indonesië’

A

In Nederlands-Indië wilden steeds meer groepen onafhankelijkheid van Nederland. Soekarno was een van de leiders die een onafhankelijk land wilden. Na de Tweede Wereldoorlog verklaarde Soekarno dat Nederlands-Indië geen kolonie meer was en voortaan Indonesië zou heten. Tijdens de oorlog werd Nederlands-Indië bezet door Japan en na de oorlog probeerde Nederland de macht terug te krijgen, wat resulteerde in een onafhankelijkheidsoorlog met veel slachtoffers aan beide kanten. Uiteindelijk erkende Nederland in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië, behalve op het eiland Nieuw-Guinea. Veel mensen verlieten het land na de oorlog, waaronder Molukse soldaten die voor Nederland hadden gevochten. In 2020 bood koning Willem-Alexander namens Nederland excuses aan voor het geweld tijdens de oorlog.