Nationalism, Kolonialism och imperialism - Historia :3 Flashcards

1
Q

Vad betyder Nationalism?

A

Nationalism betyder att alla människor kan delas in i olika “folk” eller “nationer”. Dessa människor som har samma språk/kultur/historia bör samarbeta och bilda ett eget land, en nationalstat. Dessutom anses ofta det egna landet som bättre än all andra länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad var konsekvenserna av Nationalismen?

A

Konsekvenserna av Nationalismen var att länder som det Osmanska riket splittrades medans länder som Tyskland samt Italien enades. Utöver detta gjorde nationalismen att rasismen ökade då man ansåg att sitt folk och kultur var bäst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad betyder Kolonialism?

A

Kolonialism betyder strävan efter att expandera och erövra utanför statens territorium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad var konsekvenserna av Kolonialismen?

A

Konsekvenserna av Kolonialismmen var att själva kaplöpningen och erövringen av många länder började. Europas länder krävde resurser och med sina tekniskt utvecklade samhällen var detta möjligt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad betyder Imperialism?

A

Imperialism betyder strävan efter världs kontroll, att ha både militär och politisk makt över främmande områden och dess människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad var konsekvenserna av Imperialismen?

A

Konsekvenserna av Imperialismen var att kapplöpningen mellan de europeiska länderna förstärktes. Varje land ville vara störst och bäst vilket gjorde att de inte kunde ta risken att någon annan stormakt hann före. Nationalismen hade definitivt också en påverkan på detta. Dessutom skapade detta mer konflikter mellan de europeiska länderna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Förutsättningar & Orsaker till imperialismen?

A

Några förutsättningar och orsaker till imperialismen var ekonomin, kapplöpningen, status/makt, kultur och rasism. På grund av nationalismen skapades en tävling om vilken stormakt som var mäktigast samt en känsla av vemod mot andra länder och dess folk. Dessutom Så gjorde den industriella revolutionen att stora mängder råvaror krävdes för ekonomin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Indien & Sepoyupproret

A

Indien blev koloniserat av britterna i mängder. De ville att indierna skulle bete sig som britterna gjorde. Det fanns företag som Ostindiska kompaniet, därför flyttade många rika britter dit. Man uppfostrade indierna och använde dem både som arbetskraft och i arméerna. Britterna använde dem för att göra egna bomull, men när de hittade en egen metod för att göra det så tog de allt bomull och gjorde om det för att bara sälja tillbaka det. Denna kolonin ansågs som en kronkoloni, drottning Victoria blir helt enkelt kejsarinna av Indien.
Landet befriades från Storbritannien först 1948. Gandhi var mannen som var anledningen till att Indien blev befriat, utan att någon våld utövades. De gjorde det genom att inte göra någonting, då kunde inte britterna slå dem utan att de skulle ses som övervåld.

Sepoyupproret 1957 var ett uppror som skedde bland de indiska soldaterna. Då ingick Indierna i brittiska militären och då insåg de att man smorde in patronerna i djurfett. Då blev de vansinniga och gjorde uppror, men britterna slog ner upproret och straffade ledaren för upproret grymt. Man fäste dem direkt framför kanonerna och blev sedan skjutna av kanoner, ingenting fanns kvar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kina & Opiumkriget

A

Kina hanterades också orättvist under denna tid. De hade varor som Europeerna verkligen ville ha. Några varor de var ute efter var siden, krut, kryddor och porslin. Tidigare hade de inte utvecklat kontakter med Europa, där fanns ingenting de ville ha. De sålde till britterna, men ville inte ha de europeiska varorna utan endast guld och silver. Detta var inte bra för att guldet och silvret snabbt tog slut.

Europeerna kom på att opium var något de kunde använda som betalningsmedel i Kina. Detta gjorde att kineserna blev drogberoende, så produktionen blev sämre. Kineserna insåg detta och kastade opiumet i vattnet eller strödde salt över det. Detta gjorde britterna arga för att de ville ha betalt vilket ledde till ett krig, opiumkriget 1839. På grund av att kineserna var nerdrogade förlorade de kriget och tvingades ha handelskontakt med Europa. En av städerna som britterna koloniserade var HongKong (fram till 1997).

Efter att Europeerna vunnit opiumkriget så koloniserade de bara delvis Kina, så olika lagar gällde i olika delar av landet. Europeernas närvaro ledde till uppror och andra problem. Detta gjorde att kejsaren behövde be utländska makter om hjälp. De europeiska trupper som då var i Kina passade på att plundra Kinesiska palats utan att Kineserna kunde göra något motstånd och det blev Kina som tvingades betala skadestånd för att europeisk egendom kommit till skada under upproren.

Så under hela 1800-talet minskade den kinesiska kejsarens makt kraftigt. Trots detta blev landet bara delvis koloniserat av europeiska staterna.. Detta var eftersom att europeerna redan fått allt de ville ha som kinesiska varor och hamnstäder. Men upproren fortsatte och stora områden inom Kina blev mer eller mindre självständiga. År 1912 tvingades till sist kejsaren att avgå vilket gjorde landet till en republik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Japan

A

I Asien fanns det ännu ett land som Europa försökte ta över, Japan. Precis som Kina var inte Japan så intresserade av de europeiska varorna. Därför kallades Japan för “stängda landet” under denna tid.. Man släppte inte ens in någon från Europa eller Amerika, men på 1850-talet hotar USA Japan med krigsskepp och tillslut ger sig Japan, det kallas “gunboat diplomacy”.

Även om Japan öppnar sitt land nöjer de sig inte med det. De reser till Europa och kopierar deras industriella utveckling, därför utvecklades Japan snabbast industriellt i historien. Japan gillade inte de massproducerade varorna från Europa som konkurrerade med deras. Helt enkelt tvingades Japan att modernisera och lära sig av européerna. Fördelen med att de lärde sig av Europa var att det gick snabbt samt att de slapp göra misstag.

De behövde mer markområden (öarna var små med lite plats med mycket berg) så de tog över bland annat Korea och Taiwan. Detta får konkurrens med Ryssland då de också vill expandera, ett krig startar 1905. Till omvärldens stora förvåning blev Ryssland besegrat av Japan då deras moderna armé och flotta var helt överlägsna. Detta och USA:s makt visade Europeerna att stormakter kunde skapas utan europeisk kontroll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Afrika & Berlinkonferensen

A

Ännu en plats som Europeerna koloniserade var Afrika. Det är en väldigt intressant plats för att där fanns mycket guld och diamanter. De som arbetade för att få fram detta ur gruvorna var såklart urbefolkningen, de var arbetskraften/slavarna. De länder som kontrollerade Afrika var bland annat Spanien, Italien, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Portugal och Belgien.

Innan 1800-talet så hade europeiska köpmän och stater inte försökt invadera inre delen av Afrika för att det där fanns kraftfulla kungariken som var omöjliga att besegra för europeerna då de var lika tekniskt utvecklade. En annan anledning var att europeer ofta drabbades av sjukdomar som malaria i det tropiska klimatet. Därför hade de ändast hållt på med slavhandel.

Men i mitten av 1800-talet så började läkemedlet kinin användas mot malaria. Detta innebar att europeerna nu hade möjlighet att erövra nya områden och hade möjligheter att ta sig allt längre in i Afrika längs floderna. Utöver detta hade de också nya vapen som kulsprutor och kanonbåtar och dessa kunde de afrikanska kungarikena inte svara sig.

När Europas stormakter skulle kolonisera Afrika så tävlade de mot varandra. De som var starkast militärt, politiskt och i sin vilja blev störst och fick mest kolonier. Storbritannien var ett av de länder som lyckades bäst på grund av sina kolonier i Asien. De utkämpade europeiska krig i Afrika. Kolonierna gav råvaror till industrin i hemlandet.

Alla dessa krigen kostade mycket pengar så stormakterna tvingade sina kolonier att betala skatt för att de “skyddade dem”. Dessa orättvisor uppstod på grund av rasism och nationalism. Enskilda företag tjänade mest, staten tjänade främst makt.Ett exempel är brisstle där de med båtar tjänade kopiöst med pengar då slavhandel var en stor marknad.

Kimble är ett ställe där man grävde upp massa diamanter, därför finns det ett gigantiskt hål där än idag. Dessutom har man bevarat hur de levde, i plåtskjul där det lätt blev över 50 grader celsius.

Berlin konferensen var en konferens 1884 mellan Europas stater där gränserna i Afrika drogs på en karta. Den pågick mellan den 15 november och den 16 februari 1885. Detta är anledningen till att gränserna är så raka i Afrika än idag, då de drogs med linjal under den konferensen. Detta har gjort att många folkgrupper hamnade i samma land vilket har lett till många inbördeskrig. Dessa linjer gjorde också att fler av kungadömen som existerat i århundraden försvann när gränserna ritades in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly