Varumärke Flashcards

1
Q

Vad är varumärke?

A

Representerar allt som en vara, tjänst, organisation, arbetsgivare, region eller person som betyder för konsumenter. Vad tänker du på när du hör Beyoncé, Gucci, Donald Trump? Dem är alla varumärken! De representerar konsumenters uppfattningar och känslor om en produkt och hur den presterar. Varumärket är företagets enda långsiktigt hållbara produkt?

Varumärke är det bärande elementet i ett företags, eller en annan organisations relation med sina kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är brand Equity?

A

Skillnad på hur produkter och marknadsföringsaktiviteter tas emot av marknaden mellan en produkt med varumärke och en generisk produkt utan varumärke. Skillnaden som varumärket gör på hur produkter och marknadsföringsinsatser tas emot .

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är varumärkets styrka i tre dimensioner i relation till hur konsumenter uppfattar dem?

A

differentiering (vad är det som gör att varumärket sticker ut?), relevans (i vilken mån svarar det mot kundbehov?), kunskap (hur mycket vet konsumenterna om varumärket?), Varumärken med stor brand equity ligger högt i dessa dimensioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är viktigt för att maximera värdet hos varumärket?

A

För att maximera värdet av varumärket behöver man fatta rätt beslut kring varumärkespositionering, varumärkets namn, sponsring och varumärkesutveckling.

Varumärkespositionering - kan ske utifrån produktattribut, fördelar och värderingar.

Varumärkets namn - välja namn, skydda namnet

Vem äger varumärket? - tillverkarens varumärke, handelns varumärke (EMV), licenstillverkning, Co-branding.

Varumärkesutveckling - Linjeutvidgningar, varumärkesutvidgningar, multibrands, nya varumärken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är viktiga egenskaper hos ett varumärke?

A
  1. bör säga något om produktens egenskaper och kvaliteter. 2. det bör vara enkelt att uttala, lägga märke till och komma ihåg. 3. varumärket bör vara distinkt. 4 det bör kunna utvidgas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är ett butiksvarumärke (EMV)?

A

ett varumärke som skapats och ägs av återförsäljarledet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär Co-branding?

A

Två etablerade varumärken används tillsammans på en produkt eller i ett erbjudande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad kännetecknar ett starkt varumärke?

A

Ett starkt varumärke är starkt både i relation till kunder och till medarbetare, återförsäljare, leverantörer och intressenter. De har på grund av sin styrka en större valfrihet när det kommer till medarbetare, marknadskanaler och samarbetspartners, då det finns ett överskott av individer och företag som vill arbeta med varumärket. Dem åtnjuter mer förtroende för långsiktig överlevnad och lönsamhet, vilket gör dem lättillgängliga för investerare, vilket inte bara gäller företaget i sin helhet utan även andra delar av värdekedjan som kan intressera. De är mer lönsamma och har större förutsättningar att tänka långsiktigt på grund av en trygg konsumentbas och en trygghet kring ett konstant levererande av kundvärde (stabil efterfrågan). Dem har dessutom resurser att fortsatt investera i kundrelationer och klarar ofta perioder av lågkonjunktur bra då dem har en hög finansiell stabilitet. Dess stabila efterfrågan gör att dem inte behöver använda sig av rabattutspel som kan ses som ett desperat försök att vinna kunder då det finns en naturlig och automatisk efterfrågan, det gör det även lätt att justera priserna då efterfrågan är säkrad. Dess höga attraktivitet gör att återförsäljare och andra företrädare är stolta över att få representera varumärket och relationer mellan aktörer i distributionssystemet är starkt. Konkurrensen är också mer konstruktiv och handlar främst och god service och nöjda kunder snarare än pris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är Brand Equity (varumärkeskapital)?

A

Skillnaden på hur produkter och marknadsföringsaktiviteter tas emot av marknaden mellan en produkt med varumärke och en generisk produkt utan varumärke. Skillnaden som varumärket gör på hur produkter och marknadsföringsinsatser tas emot. Ett starkt varumärke har stor brand equity, eftersom konsumenter reagerar mer positivt än på generiska produkter och produkter utan varumärken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är linjeutvidgning?

A

utvidgning av existerande varumärken genom t ex nya former, färger, storlekar, ingredienser och smaker. Dem flesta produkter är produktlinjeutvidgningar: exempel är hur MER gick från två smaker (apelsin och päron) till 10 smaker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Varumärkesutvidning

A

användning av existerande varumärke förnya eller modifierade produkter i en ny kategori. Vanligt att klädvarumärken utvidgas till parfym och accessoarer. Produkten blir omedelbart igenkännbar och tenderar att accepterar snabbare på marknaden. Risk: varumärkets profil blir luddigare, om utvidgningen inte lyckas är risken påtaglig för att det varumärket skadas och då kan drabba alla involverade i produkter under varumärket.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka är de viktigaste besluten för varumärkesstrategi och varumärkesutveckling?

A

Varumärkespositionering: viktigt för att bli en del av konsumenternas föreställningsvärld. Kan positioneras på tre nivåer: den lägsta nivån är produktattribut som är de specifika egenskaper eller karaktärsdrag som definierar en produkt och skiljer den från andra produkter på marknaden. Dessa attribut kan vara både fysiska och immateriella och inkluderar allt från produktens utseende, prestanda, kvalitet, funktioner och användningsområden till dess varumärke, emballage, pris och tillgänglighet. Ett bättre alternativ är att positionera varumärket genom att associera det med en fördel. Det starkaste är genom värderingar såsom kultur och emotionell. Varumärkets namn: en rimlig utgångspunkt är att inhämta information om produkten och de fördelar den erbjuder, målmarknadens karaktärsdrag och de tänkta marknadsföringsstrategierna. Viktiga egenskaper hos ett varumärkesnamn: 1. bör säga något om produktens egenskaper och kvaliteter. 2. enkelt att uttala. 3. bör vara distinkt. 4. bör kunna utvidgas. 5. Bör kunna översättas. 6. Bör kunna registreras och gå lagligt skydd. Vem äger varumärket? Man bör fråga sig om varumärket bör ägas av återförsäljarledet (butiksvarumärke) eller om man vill ingå i co-branding som innebär att två etablerade varumärken används tillsammans på en produkt eller i ett erbjudande. Fördelen m ed ett helägt varumärke är att de ses som exklusiva och inte kan köpas hos konkurrenter vilket genererar lojalitet och återbesök i butiken. Licenstillverkning: kan komma igång med försäljning eller öka den genom att mot en avgift upplåta rättigheterna. Varumärkesutveckling: linjeutvidgning innebär utvidgning av existerande varumärken genom exempelvis nya former, färger, storlekar, ingredienser och smaker. Varumärkesutvidning innebär användning av ett existerande varumärke för nya eller modifierade produkter i en ny kategori. Multibrands ett varumärke säljer och marknadsför flera varumärken i respektive produktkategori. Kan dock leda till att varje varumärke får en mindre marknadsandel och flera riskerar att vara olönsamma. Nya varumärken kan skapas då ett existerande varumärke saknar attraktionskraft: exempel som att toyota skapade varumärket Lexus för premiummarknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly