2. semester-projekt Flashcards

Fokus på Balanced Scorecard. Måske kommer der andre spørgsmål.

1
Q

Forklar årsag-virkningssammenhængen.

A

Modellen skal forstås oppefra og ned, men årsag-virkningssammenhængen kommer nedefra og op. Der tages udgangspunkt i det finansielle perspektiv, når strategikortet udarbejdes. Årsag-virkningssammenhængen sker dog nedefra, da læring af medarbejderne fører til forbedrede processer, der kan føre til bedre produkter, som kunderne vil blive gladere for, og dette vil føre til større kundetilfredshed og dermed større indtjening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvad menes der med, at sammenhængene i BSC ikke skal ses som deterministiske relationer?

A

BSC skal ses som strategiske hypoteser, da det er implementeringen, der viser, om strategien holder. Er der en hypotese, der ikke er korrekt, så revurderes strategikortet i henhold til at finde nye sammenhænge, og derfor anses det som en iterativ proces. At strategikortet ikke skal ses som determiniske relationer betyder, at blot fordi der indføres noget, så er det ikke 100% sandsynligt, at der kommer en bestemt årsag-virkningssammenhæng.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvad er det vigtige i det finansielle perspektiv?

A

Overskuddet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke to dele består det finansielle perspektiv af, og hvad går de ud på?

A

Produktivitetsstrategien: Reducere omkostningerne og på bedste vis udnytte virksomhedens aktiver. (Kortsigtet)

Indtjeningsstrategien: Øge omsætningen ved at skabe vækst og opbygge nye forretningsområder eller ved at udbygge eksisterende kunderelationer. (Langsigtet)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke målepunkter er der i det finansielle perspektiv?

A

Overskudsgrad, omsætningsforøgelse, cash flow, forbedret produktivitet, soliditetsgrad, bedre udnyttelse af kapitalapparatet, bruttooverskud fra nye kunder osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvad betyder “værditilbud”?

A

Værditilbuddet er den differentierede værdi, som virksomheden tilbyder kunderne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvilke grundstrategier er der til at identificere virksomhedens værditilbud, og hvad går de ud på?

A

Laveste totalomkostninger fokuserer på at sælge virksomhedens varer til den laveste pris på markedet. Holder gerne sine omkostninger nede med et begrænset udvalg, der dog er stort nok til at dække den udvalgte kundegruppe. Selvom totalomkostninger er det vigtigste, så er der også fokus på kvalitet, tilgængelighed, service og levering.

Produktførerskab handler om at være first motiver (innovative og produktudviklende virksomheder). Kunderne er her villige til at betale mere. Innovationskraft, udviklingshastighed og rigtig god performance er vigtig her.

Komplette kundeløsninger har fokus på langvarige og tætte kunderelationer. Kunderne opfatter virksomheden som en, der forstår kundernes personelige behov. Der sælges her komplette pakkeløsninger. Konkurrenceparamtre for denne strategi er forståelse af kundernes situationer samt god service under og efter salget. Kundefastholdelse er vigtigt, da det er omkostningsfuldt at tiltrække nye kunder.

Lock-in strategien er en supplerende strategi. Anvender en virksomhed denne strategi, vil de typisk forsøge at fastholde kunderne ved, at det bliver dyrt eller besværligt for kunden at skifte leverandør. Ofte et standardiseret produkt med mange brugere.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvilke målepunkter er der i kundeperspektivet?

A

Kundetilfredshed, kundeloyalitet, kunderentabilitet samt evnen til at fastholde og tiltrække nye kunder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke processer er der i procesperspektivet, og hvad går de ud på?

A

Produktionsprocesserne er daglige processer, hvor virksomheden producerer deres produkter og tjenesteydelser til kunderne. Processerne består blandt andet af at skaffe råmaterialer, konvertere materialerne om til produkter, distribuere produkterne til kunder samt kontrollere risikofaktorerne. (Laveste totalomkostninger)

Kundestyringsprocesser fokuserer på at udvide og skabe tættere kunderelationer. Processerne består af at udvælge hvilket kundesegment, virksomheden vil henvende sig til, herunder karakteristika som findes i kundeperspektivet. Handler også om, hvordan virksomheden kan skaffe nye kunder samt fastholde eksisterende kunder igennem service og reaktion på kundehenvendelser. Sidste handler om at udvide salget til eksisterende kunder ved at sælge pakkeløsninger eller ved at blive anerkendt som en troværdig virksomhed. (Komplette løsninger)

Innovationsprocessen består i at udvikle nye produkter, processer og tjenesteydelser, så der skabes mulighed for at markedsudvide. Herunder at identificere uudnyttede behov samt hvilke processer, der skal foregå internt, og hvad der skal outsources. Handler dernæst om at designe og udvikle nye produkter og serviceydelser, som har den ønskede funktionalitet, er attraktiv for ens kundesegment, kan blive produceret i ensartet kvalitet og med en tilfredsstillende fortjeneste. (Produktførerskab)

Lovgivnings- og sociale processer henvender sig ikke til en bestemt kundestraegi. Fokus på miljø- og samfundsansvar, og vigtigheden af at overholde lovkravene. Omdømme kan ses som et konkurrenceparameter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvilke immaterielle aktiver er der under lærings- og vækstperspektivet, og hvad går de ud på?

A

Humankapital omhandler viden, knowhow samt de kompetencer, som medarbejderne besidder.

Informationskapital er tilgængeligheden af informationssystemer, netværk og infrastruktur-

Organisationskapital er selve organisationens evne til at mobilisere og opretholde forandringsprocesser, som er nødvendige for at gennemføre strategien. Disse er kultur, leadership, alignment og teamwork.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hvilke indsatser er der ved lærings- og vækstperspektivet, og hvad går de ud på?

A

Strategiske medarbejdergrupper er, at der typisk er enkelte grupper, der har størst indflydelse på processen, og ved at identificere disse skabes der mulighed for at nå frem til, hvilke kompetencer disse grupper har, og hvor udviklingen i kompetencer skal foregå.

Strategisk IT-portefølje er, at hver proces har behov for specifikke it-systemer og en særlig infrastruktur i forhold til implementering og udvikling, og det er derfor vigtigt, at der bliver tilført ressourcer hertil.

Organisationsforandringer: Strategi vil føre til ændringer i forhold til kultur og værdier, hvorfor organisationsforandringer handler om at nedsætte et program for forandringerne, der sker, som er med til at danne rammerne for den fremtidige kulturelle udvikling i virksomheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hvordan opnår virksomheden høj organisationsberedskab, og hvad betyder dette?

A

Organisationsberedskab er høj når:

  • Humankapital kapabiliteter i strategiske jobfamilier stemmer overens med de strategiske temaer.
  • Informationskapital giver vital infrastruktur og strategiske IT applikationer, som komplementerer humankapital for at udføre forrygende performance i de strategiske temaer.
  • Kultur, leadership, alignment, and teamwork forstærker ændringerne i organisationsklimaet, der er nødvendig for at udføre strategi.

Når alle komponenterne i lærings- og vækstperspektiver stemmer overens med strategien, har virksomheden en høj grad af organisationsberedskab. Dette betyder, at virksomheden har evnen til at mobilisere og opretholde den forandringsproces, der kræves for at gennemføre deres strategi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Forklar begrebet mission.

A

Fortæller om virksomhedens eksisterensberettigelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Forklar begrebet vision.

A

Beskriver, hvor virksomheden skal hen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Forklar begrebet strategiske temaer.

A

Beskriver grundelementer /typisk af tre til fem temaer) i den strategi, som virksomheden har valgt. De strategiske temaer danner i praksis ofte udgangspunkt for strategikortet, som sammensættes af kritiske succesfaktorer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv begrebet kritiske succesfaktorer.

A

Fortæller i hvert af de fire perspektiver, hvad virksomheden skal gøre rigtig godt. Der vil i hovedreglen være mellem tre og seks kritiske succesfaktorer i hvert af de fire perspektiver.

17
Q

Beskriv begrebet mål.

A

For hver kritisk succesfaktorer angives et (eller nogle gange flere) mål, en måling eller et nøgletal, som angiver, hvordan virksomheden konkretiserer den kritiske succesfaktor eller vil følge op på denne.

Dette er også det, vi kalder for KPI’er.

18
Q

Beskriv begrebet target.

A

Ideelt set knyttes til hver måling et “target” i form af et tal, som angiver den værdi, som virksomheden vil have indenfor det målte område. I økonomiperspektivet bliver “target” ofte bestemt af budgettet eller nøgletallene afledt heraf.

19
Q

Beskriv begrebet initiativer.

A

De projekter, handlingsplaner eller opgaver, som virksomheden vælger at sætte i gang. Initiativerne er direkte afledt af både de strategiske temaer, målinger og targets.

20
Q

Hvad er et operationelt mål?

A
  • Konkrete, dvs. at de er præcise og entydige
  • Målbare, dvs. at det kan konstateres, om de bliver nået
  • Realistiske, dvs. at de skal være mulige at nå
  • Forenelige, dvs. at de ikke må stride mod hinanden
  • Tidsbestemte, dvs. at det skal angives, hvornår de skal være nået
21
Q

Hvilke to metoder er der i TCO?

A

Den monetære metode

Den værdibaseret metode (eksempelvis kvalitet)