2. Wet- en regelgeving Flashcards
(67 cards)
Wat is de FDA en wanneer is het opgericht?
FDA is een agentschap dat zich right op (de controle van) de kwaliteit van het voedsel en de geneesmiddelen.
Dodelijke incidenten als gevolg van vervuild sulfanilmaide elixer en andere zaken leidde waartoe?
Aanname van de Federal Food, Drug and Cosmetic Act in 1938.
In de Tweede Wereldoorlog werden wrede onderzoeken uitgevoerd door onder anderen Mengele. Na de oorlog leidde een debat over de voorwaarden van medische experimenten op mensen tot …..
De code van Neurenberg.
Waar leidde de code van Neurenberg uiteindelijk toe? En wanneer?
Verklaring van Helsinki in 1964
Wat is de verklaring van helsinki?
een set ethische principes met betrekking tot experimenten met mensen, opgesteld door de World Medical Association (WMA). Wereldwijd wordt deze verklaring gezien als de ethische hoeksteen van onderzoek met mensen. De Code van Neurenberg is een belangrijke basis voor de inhoud van de Verklaring van Helsinki. Een belangrijk uitgangspunt hiervan is dat de arts de verantwoordelijkheid heeft om het welzijn van de proefpersoon te waarborgen.
Als gevolg van een aantal gebeurtenissen met betrekking tot klinische onderzoeken ontstond de behoefte om standaarden op te stellen die de bescherming van de rechten van de proefpersonen zouden waarborgen.
Wat is toen opgezet?
Wanneer?
Good clinical practice in 1991
Wat is de good clinical practice?
Een internationale ethische kwaliteitsstandaard. Ook biedt GCP procedures en kaders aan, die een uitstekende basis vormen voor andere soorten onderzoek.
Harmonisatie van Good Clinical Practice
Overheden in Europa, de Verenigde Staten en Japan buigen zich samen met experts uit de farmaceutische industrie over standaarden die moeten bijdragen aan een veiligere, effectievere en efficiëntere ontwikkeling en registratie van geneesmiddelen. De standaarden worden beheerd door het International Council for Harmonisation (ICH).
Waar heeft dit toe geleid? En wanneer?
Wat gebeurde er in 1999?
GCP vormt het 6e onderdeel van de standaarden, ofwel ICH GCP en gaat verder door het leven als ICH GCP E6(R2) Richtsnoer.
1997
Het volgen van GCP is vanaf 1999 verankerd in de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) voor geneesmiddelenonderzoek.
Wanneer is de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) opgezet?
Wat is het doel?
1999
met als primair doel om proefpersonen in medisch-wetenschappelijk onderzoek te beschermen.
Wat is de clinical trails directive?
Wanneer is het opgezet?
De CTD is een richtlijn van de Europese Unie (EU) die is geïntroduceerd om enerzijds het op de markt (Europese Unie!) brengen van geneesmiddelen te faciliteren en anderzijds bescherming te bieden aan de volksgezondheid. De CTD is gericht op klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dergelijke regelgeving wordt geïmplementeerd in de nationale wetgeving.
2001
In 2006 werd de WMO herzien. Wat is er toen gebeurd?
In 2006 is de CTD geïmplementeerd in de WMO. In deze wet is verankerd dat “wetenschappelijk onderzoek met geneesmiddelen […] in overeenstemming moet zijn met de beginselen van goede klinische praktijken”. Op deze manier zijn GCP, de Verklaring van Helsinki en de WMO onderling met elkaar verbonden. De WMO is qua reikwijdte breder opgezet, daar ze ook geldt voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen dat geen geneesmiddelenonderzoek betreft, maar waarin proefpersonen wel worden onderworpen aan een handeling of een gedragswijze krijgen opgelegd.
Waar heeft het PRPATRIA-onderzoek toe geleid (meer mensen gingen dood bij toediening probiotica bij alvleesklierontsteking)?
- Richtlijn Kwaliteitsborging Mensgebonden onderzoek van de NFU ingevoerd
- Monitoring WMO-plichtig-onderzoek werd belangrijk.
Wat is het doel van de Clinical trials regulation en wat vervangt het?
er 31 januari 2022 is de CTR, de Clinical Trials Regulation, in de Europese lidstaten van toepassing. De CTR vervangt de CTD. Het doel van de CTR is harmonisatie van klinische studies binnen Europa. De procedures van de CTR voor de toelating van klinische proeven moeten de betrokkenheid van zo veel mogelijk lidstaten bevorderen. Zodra de CTR van toepassing is geldt een overgangsperiode van drie jaar. Het eerste jaar kan de opdrachtgever ervoor kiezen om het geneesmiddelenonderzoek nog volgens de CTD in te dienen en te laten beoordelen, of volgens de CTR. Vanaf 31 januari 2025 dienen alle klinische onderzoeken volgens de CTR te worden uitgevoerd, ook onderzoeken die eerder waren ingediend en goedgekeurd onder de CTD.
Wat zijn 5 belangrijke wijzigingen bij de overgang van CTD naar CTR?
- De meervoudige indiening van grotendeels identieke informatie moet worden vervangen door de indiening van één aanvraagdossier bij alle betrokken lidstaten via een centraal portaal (trial information system), om de procedure voor indiening te vereenvoudigen.
- Gestroomlijnd indienings- en goedkeuringsproces via het centrale trial information system (CTIS), met één goedkeuring per lidstaat voor zowel de bevoegde instantie/de rapporterende lidstaat (rMS) als de ethische commissie.
- Strengere regels voor het beschermen van proefpersonen en informed consent.
- Klinische proeven die slechts in één lidstaat worden uitgevoerd zijn even belangrijk voor het Europees klinisch onderzoek. Daarom dient het aanvraagdossier voor dergelijke klinische proeven ook via CTIS te worden ingediend.
- Om administratieve vertragingen voor het starten te voorkomen, zijn de procedures flexibel en efficiënt, zonder dat de veiligheid van de proefpersonen en/of de volksgezond in gevaar wordt gebracht.
ICH GCP E6(R2) Richtsnoer is onderdeel van de wet en geldt voor al het medisch-wetenschappelijk onderzoek dat in Nederland met mensen wordt uitgevoerd.
Waar of niet waar?
Deze stelling is niet waar. Het ICH GCP E6(R2) Richtsnoer, ofwel Good Clinical Practice (GCP), is op zich geen wet, maar een internationaal richtsnoer gericht op klinisch geneesmiddelenonderzoek. In Nederland is het ICH GCP E6(R2) Richtsnoer verankerd in de WMO en daardoor is het wettelijk verplicht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Tevens biedt het ICH GCP E6(R2) Richtsnoer goede kaders en procedures voor het overige WMO-plichtige onderzoek.
Observationeel onderzoek waarin alleen een vragenlijst wordt gebruikt, is nooit WMO-plichtig en behoeft geen goedkeuring van een medisch-ethische toetsingscommissie, omdat hierbij geen interventie komt kijken.
Waar of niet waar?
Deze stelling is niet waar. Observationeel onderzoek valt normaliter niet onder de WMO, maar ook onderzoek waarin alleen een vragenlijst wordt gebruikt, kan voldoen aan de definitie die de WMO stelt aan zogenoemd ‘WMO-plichtig onderzoek’. Wanneer de inhoud of de frequentie van een vragenlijst als belastend wordt ervaren, kan het onderzoek gelden als WMO-plichtig. Bijvoorbeeld wanneer hierin vragen zijn opgenomen ten aanzien van seksualiteit. Of als meerdere keren per dag voor meerdere dagen aaneen een dagboek moet worden ingevuld. Daarom is het voor elk medisch-wetenschappelijk onderzoek belangrijk om bij twijfel een medisch-ethische toetsingscommissie te laten bekijken of het WMO-plichtig is en of het daarmee moet voldoen aan de WMO. Meer over WMO-plichtig onderzoek lees je in de module Toetsing.
Vanaf 31 Januari 2022 is de Clinical Trials Regulation (Regulation (EU) No 536/2014) van kracht en geldig voor alle lidstaten van de Europese Unie (EU) voor het doen van geneesmiddelenonderzoek. Voor de beoordeling van geneesmiddelenonderzoek dient de opdrachtgever het dossier bij elk van de deelnemende lidstaten in en elk van de lidstaten beoordeelt los van elkaar het gehele onderzoeksdossier.
Waar of niet waar?
Deze stelling is niet waar. De Clinical Trials Regulation (CTR) is een verordening die voor alle lidstaten van de EU geldt en vervangt de Clinical Trials Directive (CTD). In tegenstelling tot de CTD (en EU richtlijn) is een EU verordening direct van toepassing op alle lidstaten. Alleen binnen de ruimte die de CTR biedt kunnen de lidstaten eigen invulling geven. In de CTR is ook bepaald dat het dossier, bestaande uit twee delen, via een centrale Europese portal wordt ingediend. De beoordeling van deel I van dat dossier wordt door de rapporterende lidstaat namens alle betrokken lidstaten gezamenlijk uitgevoerd.
Welke wet- en regelgeving is er op internationaal niveau vastgelegd? 6x
- FDA Code of federal regulations
- Verklaring van Helsinki
- ISO 14155
- Clinical trials regulations
- Medical device regulations
- ICH GCP E6 (R2) Richtsnoer
Wat is de FDA code of federal regulations?
De FDA Code of Federal Regulations is het geheel aan wet- en regelgeving waaraan elke staat in de Verenigde Staten zich moet houden. De code bestaat uit 50 titels, waarvan titel 21 gaat over ‘Food and Drugs’ (zie link). De Food and Drug Administration (FDA) houdt toezicht op de kwaliteit en ontwikkeling van voedsel en medicijnen.
Wat is de verklaring van Helsinki?
Wat is hierbij een belangrijk principe?
De Verklaring van Helsinki is in 1964 door de World Medical Association (WMA) opgesteld en biedt richtlijnen voor het uitvoeren van klinisch onderzoek met mensen.
Belangrijke principes in de verklaring betreffen de bescherming van de proefpersoon. Het belang van de proefpersoon staat altijd voorop en weegt zwaarder dan het belang van het onderzoek. Deelname moet strikt vrijwillig zijn, en de arts moet steeds het belang van de proefpersoon vooropstellen en zo nodig de proefpersoon tegen zichzelf beschermen. Ook dient een medisch-ethische toetsingscommissie het onderzoek te toetsen. De verklaring is al meerdere keren aangepast sinds de eerste versie.
Wat is de ISO 14155?
Is de internationale norm voor klinisch onderzoek met medische hulpmiddelen voor gebruik bij mensen. In de nieuwe Medical device regulation (2017/745), wordt deze ISO genoemd als voorbeeld van een kwaliteitsstandaard.
Wat is de Clinical trials regulation (CTR)?
Per 31 januari 2022 is de Clinical Trials Regulation (EU) No 536/2014 van kracht. Deze verordening is Europese wetgeving die de nationale wetgeving overstijgt en vervangt de European Clinical Trials Directive en de nationale regelgeving met betrekking tot geneesmiddelenonderzoek. De verordening heeft als doel het indienings- en goedkeuringsproces van geneesmiddelenonderzoek te versnellen, zodat nieuwe geneesmiddelen sneller op de markt kunnen komen. Patiënten hebben dan eerder baat bij nieuw ontwikkelde geneesmiddelen.
Let op, er geldt een overgangsperiode van maximaal 3 jaar voordat het verplicht is alle geneesmiddelenonderzoeken uit te voeren conform de CTR
Wat is de medical device regulation?
Sinds 26 mei 2021 is de Medical Device Regulation (MDR) van toepassing op medische hulpmiddelen. Deze Europese verordening beoogt de harmonisatie van de regelgeving omtrent het op de markt komen en de ingebruikname van medische hulpmiddelen en diens accessoires in de Europese Unie.
Onder de MDR valt al het onderzoek dat tot doel heeft om het betreffende medisch hulpmiddel te beoordelen op aspecten zoals veiligheid of prestaties.
Per 26 mei 2022 gelden er aanvullend specifieke regels voor de indiening, beoordeling en uitvoering van prestatiestudies naar medische hulpmiddelen voor in-vitro diagnostica (IVD’s). Deze zijn vastgelegd in EU-verordening 2017/746, ook bekend als de In-Vitro Diagnostics Regulation (IVDR). Meer informatie over de IVDR vind je hier.
Wat is de ICP GCP E6 (R2) richtsnoer?
ICH GCP E6(R2) Richtsnoer, ook wel Good Clinical Practice of GCP genoemd, is een internationale ethische en wetenschappelijke kwaliteitsstandaard voor het opzetten, uitvoeren, vastleggen en rapporteren van klinisch geneesmiddelenonderzoek waarbij sprake is van deelname door proefpersonen. In Nederland is het ICH GCP E6(R2) Richtsnoer verankerd in de WMO en daardoor is het wettelijk verplicht voor klinisch geneesmiddelenonderzoek. Dit geldt niet voor de andere typen onderzoek. Het ICH GCP E6(R2) Richtsnoer biedt wel goede kaders voor het overige onderzoek en wij adviseren dit rechtsnoer na te leven.
Door aan deze standaard te voldoen, wordt voor de deelnemers gewaarborgd dat de rechten, de veiligheid en het welzijn van de proefpersonen zijn beschermd en dat de gegevens verkregen uit het klinisch onderzoek betrouwbaar zijn. De bescherming van proefpersonen is in overeenstemming met de beginselen die hun oorsprong vinden in de Verklaring van Helsinki.