2014 juli Flashcards
(78 cards)
Een 32 jarige zwangere bezoekt de huis arts met klachten van tintelingen en pijn in beide handen, rechts
meer dan links. De pijn trekt door in de onderarmen. Zij wordt ‘s nachts wakker van deze klachten. Bij neurologisch onderzoek vindt u geen afwijkingen.
Carpaaltunnel syndroom 1
Een 32 jarige zwangere bezoekt de huisarts met klachten van tintelingen en een vreemd gevoel in de linker pink wat doorloopt op de hand. Daarbij heeft ze af en toe pijn rond de elleboog en in de onderarm. Ze klaagt ook dat de kracht in de hand verminderd is. Bij neurologisch onderzoek vindt u zwakte van de m. interossei links en de m. abductor digiti quinti links. Het gevoel in de pink en de helft van de 4e vinger is verminderd. Het overige neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.
ulnaris drukneuropathie 2
Een 42-jarige man wordt comateus binnengebracht, hij is niet aanspreekbaar maar lokaliseert en opent zijn ogen op een pijnprikkel. Hij is icterisch. In de arteriele bloedgasanalyse blijkt een milde metabole acidose met een licht verhoogde anion-gap. Het glucose is normaal. De pupillen zijn normaal van grootte en reageren traag op licht. Beide armen en benen worden bewogen.
Hepatische encephalopathie
Een 42-jarige man wordt comateus binnengebracht, hij is niet aanspreekbaar maar lokaliseert en opent zijn ogen op een pijnprikkel. Beide armen en benen worden bewogen. In de arteriele bloedgasanalyse blijkt een ernstige metabole acidose met een zeer sterk verhoogde anion-gap. De pH bedraagt 6,98, er is een Kussmaulse ademhaling. De pupillen zijn normaal van grootte en reageren normaal op licht. Toediening van Naloxone (Narcan) heeft geen effect. Bij lab- onderzoek is het ammoniak normaal. Er zijn diverse injectie markeringen op zijn lijf.
Keto-acidose
U bent huisarts. Een 34 jarige vrouw komt bij u op het huisartsenspreekuur. Zij heeft sinds enkele weken last van vies ruikende afscheiding. Zij heeft dit nooit eerder gehad en heeft sinds een half jaar een nieuwe partner. In speculo ziet u geelgroene schuimende fluor en het vaginaslijmvlies ziet rood. Haar partner heeft geen klachten.
Trichomonas
U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet een meisje van twee jaar met sinds 1 dag forse hematomen op het gehele lijf. Zij heeft twee weken geleden een paar dagen bij haar grootmoeder gelogeerd, daar werd ze op een gegeven moment in de badkamer aangetroffen tussen allerlei spullen. De PTT is sterk verlengd, maar er is geen anemie of trombopenie.
Ernstige vitamine K deficiëntie
U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet een meisje van twee jaar met sinds 1 dag forse hematomen op het gehele lijf. Zij heeft twee weken geleden een paar dagen bij haar grootmoeder gelogeerd, daar werd ze op een gegeven moment in de badkamer aangetroffen tussen allerlei spullen. De PTT is normaal, maar er wel een anemie, trombopenie, maar tevens een leukocytose.
Hemofilie A
p uw poli Interne komt een vrouw van 23 jaar. Ze komt met de klacht moeheid. Haar Hb is 6.7 mmol/l. Ze vertelt dat ze elke maand 6 dagen flink menstrueert. Ook heeft ze bij het tanden poetsen vaak tandvleesbloedingen. Bij lichamelijk onderzoek vind u geen bijzonderheden behoudens multipele hematomen.
Ziekte von Willebrand
Op uw poli interne komt een vrouw van 23 jaar. In haar voorgeschiedenis staat een aangeboren supravalvulaire aortaklepstenose. Ze is de afgelopen 2 weken erg moe, ziet bleek en is duizelig. Ze heeft de laatste 2 weken ook last van diarree. Haar Hb is 6.7 mmol/l.
Angiodysplasie
U ziet een 82-jarige man met Alzheimer vanwege hoge koorts. Hij is delirant. Er is geen evidente pijn bij het plassen gemeld voorafgaand aan presentatie. Patiënt gebruikt ascal 1 dd 30 mg, een statine en een protonpompremmer. Lichamelijk onderzoek: geen afwijkingen. RR: 139/84 mmHG. Temp 39, 2. Rectaal toucher: forse, symmetrische prostaat. Het toucher lijkt pijnlijk. Laboratoriumonderzoek: BSE: 71 mm in 1e uur. Hb: 8.9 mmol/l. Thrombo’s: 257; PTT: 12 sec. APTT: 32 sec. Echo nieren: geen afwijkingen
Prostatitis
U ziet een 82-jarige man met Alzheimer vanwege een delier. Er is geen evidente pijn bij het plassen gemeld voorafgaand aan presentatie. Patiënt gebruikt ascal 1 dd 30 mg, een statine en een protonpompremmer. Lichamelijk onderzoek: geen afwijkingen. RR: 139/84 mmHG. Temp 38,1. Rectaal toucher: forse, symmetrische prostaat. Laboratoriumonderzoek: BSE: 21 mm in 1e uur. Hb: 8.9 mmol/l. Thrombo’s: 257; PTT: 12 sec. De stick is positief voor nitriet en voor erytrocyten. Echo nieren: geen afwijkingen
Urineweginfectie
U bent arts-assistent psychiatrie. U wordt in consult gevraagd bij een 55-jarige man die is opgenomen op de afdeling neurologie in verband met geheugenstoornissen en verwardheid. De geheugenstoornissen bestaan sinds ongeveer twee jaar en zijn snel progressief. Daarnaast ijkt hij ook in gedrag en qua persoon veranderd te zijn. Als u patiënt onderzoekt valt op dat er stoornissen zijn in de inprenting en het ophalen van opgeslagen informatie. Halverwege het onderzoek wordt patient boos.
Frontotemporale dementie
U bent arts-assistent psychiatrie. U wordt in consult gevraagd bij een 55-jarige man die is opgenomen op de afdeling neurologie in verband met geheugenstoornissen en verwardheid. Hij heeft voorheen gevaren op een internationaal vrachtschip. Daar vertelt hij mooie verhalen over, maar al snel heeft u het idee dat hij confabuleert.
Ziekte van Korsakov.
U bent huisarts. Op uw spreekuur verschijnt een 77-jarige man. U kent hem als een vitale man, met een goed gereguleerde hypertensie en gonartrose. Hiervoor gebruikt hij hydrochloorthiazide 12,5 mg en paracetamol zo nodig 1000 mg, zo’n 5 maal per week. Hij ervaart sinds ongeveer twee maanden klachten van hoofdpijn. De zeurende pijn is niet zo goed te lokaliseren, het zit zowel links als rechtszijdig. Hij ervaart daarbij toenemend ook malaiseklachten. Hij heeft geen koorts, er is geen hoofdtrauma geweest. Bij onderzoek valt u op dat hij een weinig vitale indruk maakt, verder vindt u geen afwijkingen.
Arteriitis temporalis
U bent huisarts. Op uw spreekuur verschijnt een 77-jarige man, die zelden uw spreekuur bezoekt. U kent hem als een wat teruggetrokken, alleenwonende man. Hij ervaart sinds ongeveer twee maanden toenemend klachten van hoofdpijn. De drukkende pijn zit in het gehele hoofd, en is de hele dag aanwezig. Hij heeft bij de opticiën zijn visus laten nakijken, omdat hij niet scherp meer zag. Deze zag echter geen reden om de bril aan te passen, en heeft patiënt geadviseerd contact met u op te nemen voor een verwijzing naar de oogarts. Bij neurologisch onderzoek vindt u een discreet krachtsverschil in armen en benen, ten nadele van links. De voetzoolreflex is indifferent.
Intracraniële tumor
U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet op de polikliniek een jongentje van 2 maanden oud met algehele hypotonie. Bij het lichamelijk onderzoek valt u op dat er contracturen zijn, die volgens de ouders waarschijnlijk ook al bij de geboorte aanwezig war
Sarcoglycanopathie (limb-girdle myopathie)
U bent kinderarts in een algemeen ziekenhuis. U ziet op de polikliniek een jongen van 17,5 jaar oud op verzoek van de volwassen neuroloog voor uitsluiting spierziekte. De jongen heeft sinds 2 jaar een lichte achteruitgang in de spierkracht opgemerkt (bij volleyballen), maar heeft nu vooral last dat hij minder goed de oogleden kan openen en sluiten of knipperen. De neuroloog sloot een myasthenie al uit.
Facio-scapulo-humeraal syndroom
Op de polikliniek neurologie ziet u op verzoek van de oogarts een 72 jarige vrouw met visusverlies in het rechteroog. Daarbij heeft ze ook hoofdpijn sinds enkele weken die voornamelijk rechts temporaal gelokaliseerd is. Bij onderzoek vindt u een verminderde visus rechts. Het lukt u niet om haar te spiegelen in verband met cataract. Het overig neurologisch onderzoek is zonder afwijkingen.
arteritis temporalis
Op de afdeling interne geneeskunde ziet u als coassistent neurologie in consult een 63 jarige man met apathie en een wisselend licht gedaald bewustzijn. Hij drinkt al jaren forse hoeveelheden alcohol en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Bij onderzoek ziet u een matig verzorgde icterische man die uw bewegingen volgt met zijn ogen. Hij zegt aanvankelijk niets maar na enig aandringen geeft hij zachtjes antwoord. Hierbij vallen u geen taalstoornissen op. Hij voert opdrachten uitermate langzaam op. Aan de handen heeft hij asterixis. Aan de voeten heeft hij een sokvormige sensibiliteitsstoornis en afwezige achillespeesreflexen.
hepatische encefalopathie
door asterixis
Een 28-jarige man is benieuwd of hij hemofilie A heeft. U meent van niet (want anders had dat natuurlijk tot klinische symptomen moeten leiden), maar u vraagt zich af u hem met een eenvoudig en goedkoop stollingsonderzoek (APTT) niet gerust kunt stellen.
Wel, want daarmee kan hemofilie zelfs worden uitgesloten
Een 28-jarige vrouw wil in verband met een toekomstige zwangerschap weten of hij drager is van hemofilie A. U vraagt zich af u haar met een eenvoudig en goedkoop stollingsonderzoek (APTT) niet gerust kunt stellen.
Niet, dit heeft een lage sensitiviteit bij deze casus
Een 24-jarige vrouw heeft een hoge bloeddruk. Omdat een nierartestenose wordt vermoed wordt een angiogram gemaakt van de nierarterien. Hierin wordt een parelsnoerketting gezien: de nierarterie is op plaatsen verwijd en elders dun. .
Fibromusculaire dysplasie
kralensnoer bij aangetaste arterie
Een 24-jarige stewardess heeft een hoge bloeddruk (160/110 mmHg). Bij aanvullende analyse is het plasma renine en het plasma aldosteron onmeetbaar laag.
Drop geinduceerde hypertensie
Hoewel hij onder de hoede is van een andere arts-assistent (zaalarts) kijkt u toch even naar een aantal uitslagen. U ziet dan ook zijn HIV status.
Nee, u heeft niets op te zoeken van een patiënt waar u niet bij betrokken bent qua zorg