3. Cím - A házasság megszűnése Flashcards

1
Q

A házasság megszűnésének esetei

A

(1) A HÁZASSÁG MEGSZŰNIK

a) az egyik házastárs HALÁLÁVAL;

b) bírósági FELBONTÁSSAL.

(2) A házasságot a másik házastárs újabb házasságkötése esetén akkor is MEGSZŰNTNEK KELL TEKINTENI, ha a házastárs halálára vonatkozó anyakönyvi bejegyzés, a halál tényét megállapító vagy a holtnak nyilvánító bírósági határozat hatálya az újabb házasságkötést követően megdől, feltéve, hogy az újabb házasságkötéskor egyik házasuló sem tudta, hogy a halál nem következett be.

(3) A házasság megszűnése időpontjának az (1) bekezdés a) pontja és a (2) bekezdés esetén azt a napot kell tekinteni, amelyet a halotti anyakönyvi bejegyzés vagy a bírósági határozat a halál napjaként feltüntet. A házasság az (1) bekezdés b) pontja esetén a házasságot felbontó ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

A házasság felbontása

A

(1) A bíróság a házasságot bármelyik házastárs kérelmére felbontja, ha az TELJESEN ÉS HELYREHOZHATATLANUL MEGROMLOTT. A házasság teljes és helyrehozhatatlan megromlása állapítható meg különösen abban az esetben, ha a házastársak között az életközösség megszűnt, és annak helyreállítására – az életközösség megszűnéséhez vezető folyamat, illetve a különélés időtartama alapján – nincs kilátás.

(2) A bíróság a házasságot az (1) bekezdésben foglalt körülmények vizsgálata nélkül bontja fel, ha azt a házastársak VÉGELEGES ELHATÁROZÁSON ALAPULÓ, BEFOLYÁSMENTES MEGEGYEZÉSÜK alapján KÖZÖSEN kérik.

(3) A házasságnak a (2) bekezdés szerinti felbontására akkor van lehetőség, ha a házastársak
1. a közös gyermek tekintetében a szülői felügyelet gyakorlása,
2. a különélő szülő és a gyermek közötti kapcsolattartás,
3. a gyermek tartása,
4. a házastársi közös lakás használata, valamint – ez iránti igény esetén –
5. a házastársi tartás kérdésében MEGEGYEZTEK, és perbeli egyezségüket a BÍRÓSÁG JÓVÁHAGYTA.

(4) Ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdésében nem kell megegyezniük, a gyermek lakóhelyét azonban meg kell határozniuk.

(5) A házasság felbontásánál a közös gyermek érdekét figyelembe kell venni.

(6) A szülői felügyelet gyakorlásának, a szülő és a gyermek közötti kapcsolattartásnak és a gyermek tartásának rendezése során a gyermek érdekének kell elsődlegesen érvényesülnie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Közvetítői eljárás

A

A házastársak a házassági bontóper megindítása előtt vagy a bontóper alatt – saját elhatározásukból vagy a bíróság kezdeményezésére – kapcsolatuk, illetve a házasság felbontásával összefüggő VITÁS KÉRDÉSEK MEGYEGYEZÉSEN ALAPULÓ RENDEZÉSE ÉRDEKÉBEN közvetítői eljárást vehetnek igénybe. A közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodásukat perbeli egyezségbe foglalhatják.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A házasság felbontása iránti per megindítása, a bontás hatálya

A

(1) A házasság felbontása iránt a pert a házastársnak a másik házastárs ellen, SZEMÉLYESEN kell megindítania.

(2) Törvényes képviselőjének hozzájárulása nélkül indíthat pert az a házastárs is, aki cselekvőképességében a perindítás tekintetében RÉSZLEGESEN KORLÁTOZOTT.

(3) Ha a házastárs CSELEKVŐKÉPTELEN, a pert nevében a gyámhatóság hozzájárulásával törvényes képviselője indíthatja meg.

(4) A házasságot felbontó ítélet mindenkivel szemben hatályos.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly