Az örökbefogadás Flashcards

1
Q

Az örökbefogadás célja

A

(1) Az örökbefogadás az örökbefogadó, annak rokonai és az örökbe fogadott gyermek között rokoni kapcsolatot létesít az örökbefogadott gyermek családban történő nevelkedése érdekében.

(2) Örökbe fogadni kiskorú gyermeket lehet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Az örökbefogadás általános feltételei

A

(1) Az örökbefogadáshoz az örökbe fogadni szándékozó személynek, a gyermek törvényes képviselőjének EGYEZŐ KÉRELME és a gyermek szüleinek, valamint a házasságban élő örökbefogadó házastársának a HOZZÁJÁRULÁSA szükséges.

(2) A 14 életévét betöltött, korlátozottan cselekvőképes kiskorú a beleegyezésével fogadható örökbe. A 14 életévét be NEM töltött, de ítélőképessége birtokában lévő kiskorú véleményét örökbefogadására vonatkozóan megfelelő súllyal figyelembe kell venni.

(3) Az örökbefogadás során törekedni kell a gyermek nevelésében kívánatos folyamatosságra, különös tekintettel a gyermek családi kapcsolataira, nemzetiségére, vallására, anyanyelvére és kulturális gyökereire.

(4) Az örökbefogadást a GYÁMHATÓSÁG engedélyezi.

(5) A gyámhatóság az örökbefogadást az e törvényben meghatározott feltételek megléte esetén is akkor engedélyezi, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll. A kiskorú gyermek érdekében a gyámhatóság elsősorban a házasságban élő örökbefogadók általi örökbefogadást engedélyezi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Az örökbefogadó személye

A

(1) * Gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás, valamint a (4) bekezdésben foglalt eset kivételével – CSAK házastársak fogadhatnak örökbe. ÖRÖKBEFOGADÓ az a 25 életévét betöltött, cselekvőképes személy lehet, aki a gyermeknél legalább 16 évvel, legfeljebb 45 évvel idősebb, és személyisége, körülményei alapján alkalmas a gyermek örökbefogadására. 3 év feletti gyermek örökbefogadása iránti kérelem benyújtása esetén az örökbefogadás a gyermek érdekében abban az esetben is engedélyezhető, ha az örökbe fogadó szülő és a gyermek között legfeljebb 50 év a korkülönbség. Rokoni vagy házastársi örökbefogadás esetén a korkülönbségtől el kell tekinteni.

(2) Közös gyermekként történő örökbefogadás esetén az (1) bekezdésben meghatározott életkornak és korkülönbségnek az egyik örökbefogadó tekintetében kell fennállnia. Ha testvéreket fogadnak örökbe, az idősebb gyermek életkorát kell alapul venni.

(3) * NEM fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyelet megszüntetését vagy a közügyektől való eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, és az, akinek gyermekét nevelésbe vették.

(4) * Kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával –, az ott szabályozott egyedül örökbe fogadni szándékozó személy örökbefogadásra való alkalmassága is megállapítható.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Az örökbefogadásra való alkalmaasság megállapítása

A

(1) Az örökbefogadásra való alkalmasságot – jogszabályban meghatározott előzetes eljárás és felkészítés lefolytatását követően – a GYÁMHATÓSÁG állapítja meg.

(2) A rokonok, a szülő házastársa, a gyermeket a szülő hozzájárulásával legalább egy éve folyamatosan a saját háztartásában nevelő örökbe fogadni szándékozó személy és nemzetközi örökbefogadás esetén az örökbe fogadni szándékozó személy alkalmasságát a gyámhatóság az ÖRÖKBEFOGADÁS ENGEDÉLYEZÉSE IRÁNTI ELJÁRÁS során állapítja meg. Ezt a szabályt kell alkalmazni azon személy alkalmasságának megállapítására is, aki a gyámhatóság határozata alapján nála elhelyezett gyermeket ellenszolgáltatás ellenében saját háztartásában neveli (a továbbiakban: GYERMEKVÉDELMI NEVELŐSZÜLŐ).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Az örökbefogadható gyermek

A

(1) Örökbe fogadni – a házastárs kiskorú gyermekének örökbefogadása kivételével – olyan gyermeket lehet, akinek a szülei nem élnek, vagy akit a szülei megfelelően nevelni nem képesek.

(2) Az örökbefogadott gyermeket az örökbefogadás fennállása alatt az örökbefogadó házastársa fogadhatja örökbe, az örökbefogadó halála után más személy is. Ha az örökbefogadott gyermeket az örökbefogadó halála után fogadják örökbe, a korábbi örökbefogadás megszűnik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Az örökbefogadhatónak nyilvánítás

A

(1) * A gyámhatóság a NEVELÉSBE VETT GYERMEKET legfeljebb 4 évre örökbefogadhatónak nyilvánítja, ha a szülőjének szülői felügyeleti joga nem szűnt meg és a szülő önhibájából

a) gyermekével 8 hónapja nem tart RENDSZERES kapcsolatot vagy 3 hónapon át SEMMILYEN formában nem tart kapcsolatot, illetve életvitelén, körülményein nem változtat, és emiatt a nevelésbe vétel nem szüntethető meg; vagy

b) lakó- és tartózkodási helyét az új lakó- és tartózkodási helyének hátrahagyása nélkül megváltoztatja, és az annak felderítésére irányuló intézkedések 3 hónapon belül nem vezetnek eredményre.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott határidő indokolt esetben legfeljebb 2 évvel meghosszabbítható.

(3) * Az (1) bekezdés a) pontja esetén az örökbefogadhatóvá nyilvánítás jogkövetkezményére a szülőt az ideiglenes hatályú elhelyezést és a nevelésbe vételt elrendelő határozatban figyelmeztetni kell.

(4) A gyámhatóság a gyermek örökbefogadása érdekében az örökbefogadhatónak nyilvánítással egyidejűleg a SZÜLŐ KAPCSOLATTARTÁSI JOGÁT szünetelteti.

(5) * Ha a kiskorú örökbefogadására nem került sor, és utóbb a gyámhatóság a nevelésbe vételt megszünteti, az örökbefogadhatónak nyilvánító határozat hatályát veszti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Szülői hozzájárulás nyílt örökbefogadáshoz

A

(1) NYÍLT AZ ÖRÖKBEFOGADÁS, ha a vér szerinti szülő meghatározott, általa ismert örökbefogadó tekintetében járul hozzá az örökbefogadáshoz.

(2) A szülő a hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek születésétől számított 6 HÉTEN BELÜL– a gyermeknek a szülő vagy a gyermek más hozzátartozója által történő nevelése érdekében – VISSZAVONHATJA. A visszavonás lehetőségére a szülőt figyelmeztetni kell.

(3) Az örökbefogadáshoz történt hozzájárulás esetén a SZÜLŐ FELÜGYELETI JOGA a gyermek 6 hetes életkorának betöltésével megszűnik. A szülői felügyelet megszűnését a gyámhatóság állapítja meg.

(4) Nyílt örökbefogadás – a rokonok és a szülő házastársa által történő örökbefogadás kivételével – szülői hozzájárulás esetén is a területi gyermekvédelmi szakszolgálat vagy örökbefogadást elősegítő szervezet közreműködésével jöhet létre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Szülői hozzájárulás a titkos örökbefogadáshoz

A

(1) TITKOS AZ ÖRÖKBEFOGADÁS, ha a vér szerinti szülő olyan módon járul hozzá gyermeke örökbefogadásához, hogy az örökbefogadó személyét és személyi adatait nem ismeri, vagy ha a szülő hozzájárulására e törvény szerint nincs szükség. A hozzájáruló nyilatkozatot a gyermek születése előtt is meg lehet tenni.

(2) A szülő a hozzájáruló nyilatkozatát a gyermek születésétől számított 6 héten belül – a gyermeknek a szülő vagy a gyermek más hozzátartozója által történő nevelése érdekében – VISSZAVONHATJA. A visszavonás lehetőségére a szülőt figyelmeztetni kell.

(3) Ha a gyermek a hatodik életévét betöltötte vagy egészségileg károsodott, a hozzájáruló nyilatkozat érvényességéhez a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.

(4) A (2) bekezdésben meghatározott esetben a SZÜLŐ FELÜGYELETI JOGA a gyermek hathetes életkorának betöltésével szűnik meg. A szülői felügyeleti jog megszűnését a gyámhatóság állapítja meg.

(5) Titkos örökbefogadás esetén a szülő az örökbefogadásról NEM kap értesítést és az örökbefogadásról hozott határozat ellen jogorvoslattal NEM élhet.

(6) Titkos örökbefogadás esetén a vér szerinti szülő és az örökbefogadó szülő egymás természetes személyazonosító adatairól NEM kap tájékoztatást.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Örökbefogadás szülői hozzájárulás nélkül

A

(1) NINCS SZÜKSÉG az örökbefogadáshoz annak a SZÜLŐNEK a HOZZÁJÁRULÁSÁRA,

a) aki a szülői felügyeletet megszüntető jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll;

b) * akinek nevelésbe vett gyermekét a gyámhatóság örökbefogadhatónak nyilvánította;

c) aki nem kiskorúság miatt cselekvőképtelen;

d) akinek személye ismeretlen, vagy aki ismeretlen helyen tartózkodik, és a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre; vagy

e) aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel – személyazonosságának feltárása nélkül – egészségügyi intézmény által arra kijelölt helyen hagyja és hat héten belül a gyermekért nem jelentkezik.

(2) NINCS SZÜKSÉG az örökbefogadáshoz az örökbefogadó HÁZASTÁRSÁNAK HOZZÁJÁRULÁSÁRA, ha

a) a házastárs cselekvőképtelen vagy ismeretlen helyen tartózkodik; vagy

b) a házastársak között az életközösség megszűnt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Örökbefogadás előtti gondozás

A

(1) Az örökbefogadás iránti kérelem előterjesztését és az érdekeltek hozzájárulását követően az örökbe fogadni szándékozó személynek a gyermeket legalább egy hónapig a SAJÁT HÁZTARTÁSÁBAN KELL GONDOZNIA. Az örökbefogadás a gondozási idő eredményes eltelte után engedélyezhető.

(2) Az örökbefogadás az (1) bekezdés szerinti GONGOZÁSI IDŐ MELLŐZÉSÉVEL ENGEDÉLYEZHETŐ, ha

a) az örökbefogadó és a vér szerinti szülő házastársak;

b) az örökbefogadó a vér szerinti szülő hozzájárulásával a gyermeket már legalább egy éve saját háztartásában gondozza; vagy

c) a nevelésbe vett gyermeket a gyermekvédelmi nevelőszülője fogadja örökbe, aki a gyermek gondozásáról és neveléséről legalább egy éve gondoskodik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nemzetközi örökbefogadás

A

(1) NEMZETKÖZI ÖRÖKBEFOGADÁSnak minősül, ha az örökbefogadás következtében a gyermek végleges jelleggel más országba kerül, függetlenül az örökbefogadó állampolgárságától és attól, hogy a gyermek állampolgársága megváltozik-e.

(2) * A gyermek külföldre történő örökbeadása – a rokonok és a szülő házastársa által történő örökbefogadás kivételével – ÖRÖKBEFOGADHATÓVÁ NYILVÁNÍTOTT, NEVELÉSBE VETT GYERMEK esetén engedélyezhető, FELTÉVE, hogy a nevelésbe vett, örökbefogadható gyermeket belföldön azért nem fogadták örökbe, mert az örökbefogadása érdekében tett intézkedések nem vezettek eredményre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

A haszonszerzés tilalma

A

Az örökbefogadást NEM LEHET ENGEDÉLYEZNI, ha az örökbefogadás a felek vagy az örökbefogadásban közreműködő személyek vagy szervezetek részére indokolt költségeiket meghaladó vagyoni előnnyel jár.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Az örökbefogadás létrejötte és utókövetése

A

(1) * Az örökbefogadás az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásával LÉP HATÁLYBA. Ha az ÖRÖKBEFOGADÓ az eljárás folyamán MEGHAL, az örökbefogadás engedélyezése esetén annak joghatásai az örökbefogadó halálával beállnak.

(2) * Az örökbefogadást követően a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását jogszabályban meghatározott szervezet vagy a területi gyermekvédelmi szakszolgálat az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válásától számított LEGFELJEBB 5 évig figyelemmel kíséri és segíti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Gyermeki jogállás az örökbefogadó családjában, közös gyermekké fogadás

A

(1) Az örökbefogadott az örökbefogadó és annak rokonai tekintetében az örökbefogadó GYERMEKÉNEK JOGÁLLÁSÁBA.

(2) A házastársak KÖZÖS GYERMEKÉNEK KELL TEKINTENI azt, akit mindkét házastárs együttesen vagy külön örökbefogadott. Közös gyermekké fogadás az is, ha az egyik házastárs a másik házastárs gyermekét fogadja örökbe.

(3) Az örökbefogadás kihat az örökbefogadott leszármazóira.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly