3 tema. Baudžiamoji atsakomybė ir jos pagrindai. Flashcards

1
Q

BAUDŽIAMOSIOS ATSAKOMYBĖS SĄVOKA

A

BA - tai baudžiamųjų teisinių priemonių visuma (tiek įspėjamosios, tiek kardomosios, tiek ir sudarančios bausmės turinį). LAT baudžiamąją atsakomybę supranta kur kas plačiau. Baudžiamoji atsakomybė visų pirma yra teisinė kategorija. Ji gali būti vertinama ne tik filosofiniu, teisiniu, bet ir sociologiniu aspektu. Taikydama BA valstybė reaguoja į anomaliją visuomenėje griežtomis poveikio priemonėmis.
Baudžiamoji atsakomybė - tai teisinės pasekmės, baudžiamosios teisės normų taikymo rezultatas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

BAUDŽIAMOSIOS ATSAKOMYBĖS SAMPRATA

A

BA sampratą galime suprasti kaip perspektyvią (pozityvią) atsakomybę arba kaip retrospektyvią (negatyvią) atsakomybę. Perspektyvos aspektu atsakomybė už veiksmus ateityje. Toks atsakomybės aspektas formuoja žmogaus elgesio stereotipus (atsakomybė už vaikų auklėjimą, valstybės ateitį ir t. t.). Gali būti apibūdinama kaip elgesio kultūra, kaip įprotis elgtis doroviškai ir teisingai. Tuo pačiu kalbame ir apie prevencinį pobūdį tokioje sampratoje. Retrospektyviai BA iškyla už veiksmus, kai NV jau padaryta. Kai motyvai, tikslai jau yra optimizuoti.
Baudžiamoji atsakomybė pagal skirtingą požiūrį prasideda tada, kai
(1) asmeniui pareiškiami įtarimai;
(2) kai asmuo paskelbiamas kaltu;
(3) kai priimamas įsiteisėjęs kaltinamasis nuosprendis;
(4) kai pradedama realizuoti teismo paskirta bausmė.
Galime tvirtinti, kad baudžiamoji atsakomybė prasideda kai padaroma nusikalstama veika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

BAUDŽIAMOSIOS ATSAKOMYBĖS ESMĖ

A

Baudžiamoji atsakomybės esmė - asmens ir jo padaryto nusikaltimo pasmerkimas valstybės vardu, kurį vykdo įgaliotos institucijos (teismas) ir kuris pasireiškia baudžiamaisiais įstatymais apibrėžtų asmeninio ar turtinio pobūdžio suvaržymų kaltininkui nustatymu.
Šis pasmerkimas ir suvaržymai veikia kaltininką sukeldami jam neigiamus pergyvenimus. (valstybės prievartos taikymas, atsako valstybei, normatyviškumas, gali taikyti tik įgaliotos institucijos (teismai ir kita baudžiamosios justicijos sistema)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

BAUDŽIAMOSIOS ATSAKOMYBĖS SKIRTUMAS NUO KITŲ TEISINĖS ATSAKOMYBĖS RŪŠIŲ

A

Baudžiamoji atsakomybė nuo kitos teisinės atsakomybės skiria pagrindai. Kitos atsakomybės formos iškyla už skirtingą pavojingumą laipsnį, todėl BA pagrindas tik nusikaltimas ar baudžiamasis nusižengimas.
Skiriasi reagavo į teisės pažeidimą forma. Reaguojama labai griežtai, taikant imperatyvų metodą.
Skiriasi pagal subjektus, kurie taiko baudžiamąją atsakomybę. BA skiriant vienokius ar kitokius procesinius suvaržymus ikiteisminio tyrimo institucijos, penitencinė sistema (laikymo tardymo izoliatoriuje aspektu). Galimybė taikyti BA suteikta teismams. Administracinę atsakomybę gali pritaikyti
kelios dešimtys subjektų. BA realizuoja tik valstybinės institucijos.
Ieškant ir kitų esminių skirtumų baudžiamoji atsakomybė nuo kitų atsakomybės rūšių skiriasi ir pagal pasekmes. Tai ne vien tik bausmė ir baudžiamosios atsakomybės pasekmės.
Skiriasi pagal subjektus, kuriems taikoma baudžiamoji atsakomybė. Ji pirma apibūdinama kaip asmeninė atsakomybė tų, kurie pažeidė baudžiamąjį įstatymą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

ATSAKOMYBĖ IR SANKCIJA.

A

Atsakomybė ir sankcija – šios sąvokos savo turiniu nesutampa. BK sankcija- tai įstatymo numatytos bausmės ribos. Šios ribos pasireiškia ne tik nustatant bausmių rūšis ir dydžius BK Specialiosios dalies normoje, bet ir koreguojant jas Bendrosios dalies normomis- skiriant švelnesnę , negu įstatyme numatyta bausmę ir kt.
Tuo tarpu baudžiamoji atsakomybė negali būti mažesnė arba didesnė - ji yra arba jos nėra. O ją realizuojant jau gali būti pritaikytos aplinkybės, įtakojančios griežtesnį ar švelnesnį bausmės paskyrimą.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

BA IR BAUSMĖS SKIRTUMAI

A
  1. nesutampa jų atsiradimo ir pabaigos laikas;
  2. skirtinga teisinė padėtis asmens , kuris traukiamas baudžiamojon atsakomybės, ir asmens , nubausto kriminaline bausme;
  3. specifinės pasekmės – teistumas, kuris atsiranda asmenį nubaudus kriminaline bausme.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly