Διάλεξη 4 Κινητική ανάπτυξη Flashcards
(22 cards)
Τι μπορεί να εμφανιστεί σε δυσλειτουργία του ΚΝΣ;
Σύνθετα προβλήματα τα οποία οφείλονται είτε στην βλάβη που προκλήθηκε (πρωτεύουσες δυσλειτουργίες) ή σε αλλαγές που δημιουργήθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε τμήματα που δεν είχαν προσβληθεί αρχικά (δευτερεύουσες δυσλειτουργίες)
Πώς αντιδρά του ΚΝΣ στις πληροφορίες που δέχεται;
Είτε τις απορρίπτει, είτε δημιουργεί απάντηση-εντολή στους μύες στην καρδία και τα αδενικά όργανα και τις αποθηκεύει στην μνήμη.
Τι παρατηρείται κλινικά σε παθολογία ΚΝΣ;
Απώλεια λειτουργικότητας–>σημεία και συμπτώματα όπως αδυναμία,μείωση των τενόντιων αντανακλαστικών, μείωση της αισθητικότητας, ακούσιες κινήσεις,αύξηση του τόνου,υπερδραστηριοποίηση των αντανακλαστικών,ελαττωμένο επίπεδο αντίληψης.
Ποιες είναι οι κατηγορίες σύνθετων δυσλειτουργιών;
Κινητικά ελλείματα:Ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει φυσιολογικά κινητικά πρότυπα
Άτυπες κινήσεις:Παρεκκλίνοντα κινητικά πρότυπα από το φυσιολογικό
Αντισταθμίσεις: εναλλακτικές στρατηγικές κίνησης
Ποια είναι τα επίπεδα του ελέγχου του κινητικού συστήματος
1)Νωτιαίο επίπεδο: Εκτελεί κινητικά πρότυπα βασισμένα σε νωτιαία αντανακλαστικά και στην δραστηριότητα που δέχονται από υψηλότερα επίπεδα του νευρικού συστήματος. Οι μυϊκές άτρακτοι παίζουν ρόλο στο νωτιαίο έλεγχο των μυών κατά την κίνηση προσαρμόζοντας τη δραστηριότητα στους κάτω κινητικούς νευρώνες.
2)Το εγκεφαλικό στέλεχος περιλαμβάνει τους πυρήνες με κύτταρα έναρξης πολλών από τα κατιόντα εξωπυραμιδικά δεμάτια, τα οποία τροποποιούν τη δραστηριότητα σε νωτιαίο επίπεδο για να διατηρήσουν τη στάση και ισορροπία του σώματος.
3)Υψηλότερα κέντρα (κινητικός φλοιός, βασικοί πυρήνες της παρεγκεφαλίδας) προγραμματίζουν κινητικές εντολές, οι οποίες περνούν προς τα κάτω στο εγκεφαλικό στέλεχος και τους νωτιαίος νευρώνες.
Κινήσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται μπορούν να αποθηκευτούν σαν κεντρικές εντολές και μπορούν να εκτελεστούν χωρίς συνεχή αναφορά στη συνείδηση.
Τι είναι η κινητική Μάθηση
Είναι η σχετικά μόνιμη αλλαγή που εμφανίζει στην ικανότητα για επιδέξια κινητική συμπεριφορά ένα άτομο μέσω της εμπειρίας και της εξάσκησης. Βελτίωση της ομαλότητας της κίνησης και της ακρίβειας της.
Διαφορά κινητικού ελέγχου με κινητική μάθηση
Ο κινητικός έλεγχος εστιάζει στην κατανόηση του ελέγχου της κίνησης που έχει ήδη αποκτηθεί ενώ η κινητική μάθηση εστιάζεται στην απόκτηση και τροποποίηση της κίνησης
ΤΙ περιλαμβάνει η μάθηση;
1)Είναι η διαδικασία απόκτησης της ικανότητας για επιδέξια δραστηριότητα
2)Σχετίζεται με την πρακτική εξάσκηση και εμπειρία
3)Δεν μπορεί να μετρηθεί άμεσα ωστόσο συμπεραίνεται μέσω της αλλαγής της κινητικής συμπεριφοράς
4)Δημιουργεί σχετικά μόνιμες αλλαγές στην κινητική συμπεριφορά
Ποια είναι η διαδικασία της κινητικής μάθησης;
1)Επιλογή πληροφορίας που πρόκειται να αποτυπωθεί
2)Αποθήκευση
3)Επαναφορά
Επιλογή πληροφορίας
Η αισθητική εμπειρία που προκαλεί αίσθημα ανταμοιβής και επαναλαμβάνεται ενισχύει την μάθηση μέσω της έντονης διέγερσης του εγκεφαλικού φλοιού
Αποθήκευση
Γίνεται σύγκριση της νέας πληροφορίας με τις ήδη υπάρχουσες μνήμες και τα καινούργια δεδομένα αποθηκεύονται με παρόμοιου τύπου καταγραφές. Σημαντική διαδικασία για την διαδικασία της επαναφοράς καθώς ο εγκέφαλος γνωρίζει που βρίσκεται το μνημονικό αποτύπωμα. Για διατήρηση της μνήμης χρειάζεται συνεχής επανάληψη. Από την βραχυχρόνια μνήμη στην μακροχρόνια πηγαίνουμε μέσω της επανάληψης και τον ανατομικών φυσικών ή χημικών μεταβολών των συνάψεων.
Μάθηση και κινητική επιδεξιότητα
Αν μια κινητική δραστηριότητα εκτελεστεί με επιτυχία και αναγνωριστεί τότε η μυϊκή και νευρική δραστηριότητα που συνοδεύει την κίνηση αυτή μεταφέρετε σαν κινητική μνήμη. Σχηματίζονται νέα προγράμματα κατά την μάθηση πχ κάνουμε κίνηση στα άκρα αλλά πρέπει να υπάρχει σωστή σταθεροποίηση.
Προϋποθέσεις για επιτυχημένη δεξιότητα
Η σωστή στάση του σώματος: Σταθερότητα κορμού και σωστή ευθυγράμμιση των άκρων
Η κατάλληλη μετακίνηση του κέντρου βάρους του σώματος: Εφαρμογή δύναμης. κατάλληλος συγχρονισμός ταχύτητα και ρυθμός.
Μοντέλο τριών σταδίων Fitts και Posner
Αποτελείτε από το στάδιο το γνωστικό στάδιο όπου ο ασκούμενος προσπαθεί να καταλάβει την φύση της κινητικής δεξιότητας από την παρατήρηση και την ανατροφοδότηση.
Την κινητική φάση όπου ο ασκούμενος έχει συνδέσει τις ιδέες της κίνησης μεταξύ τους και τροποποιεί και προσαρμόζει το κινητικό πρότυπο όταν χρειάζεται.
Τέλος επέρχεται το αυτόνομο στάδιο όπου η κίνηση είναι αυτόματη και η προσοχή κατευθύνεται σε άλλα στοιχεία εκτέλεσης.
Μοντέλο τριών σταδίων Fitts και Posner
Αποτελείτε από το στάδιο το γνωστικό στάδιο όπου ο ασκούμενος προσπαθεί να καταλάβει την φύση της κινητικής δεξιότητας από την παρατήρηση και την ανατροφοδότηση.
Την κινητική φάση όπου ο ασκούμενος έχει συνδέσει τις ιδέες της κίνησης μεταξύ τους και τροποποιεί και προσαρμόζει το κινητικό πρότυπο όταν χρειάζεται.
Τέλος επέρχεται το αυτόνομο στάδιο όπου η κίνηση είναι αυτόματη και η προσοχή κατευθύνεται σε άλλα στοιχεία εκτέλεσης.
Το μοντέλο 2 σταδίων της Gentile
Πρώτος στόχος είναι η απόκτηση της ιδέας της κίνησης μέσω της κατανόησης του συντονισμού που απαιτείται για την κίνηση, της προσοχής και της επιλεκτικότητας σχετικών ερεθισμάτων και την αγνόηση μη σχετικών.
Δεύτερος στόχος η σταθεροποίηση και η προσαρμογή. Αυτό επιτυγχάνεται με την ένταξη της δεξιότητας σε διαφορετικές συνθήκες.
Πρώτο στάδιο: Ανάπτυξη κατάλληλου κινητικού προτύπου μέσω επίδειξης σταθερής και ομαδοποιημένης εξάσκησης και ανατροφοδότησης.
Δεύτερο Στάδιο: Σταθεροποίηση απόδοσης στο περιβάλλον.
Η προοπτική Bernstein
Στο αρχικό στάδιο ο θεραπευτής απλοποιεί τις δεξιότητες και επικεντρώνει την προσοχή σε σημεία κλειδιά
Στο προχωρημένο στάδιο το άτομο χαρακτηρίζεται από σωστή εκτέλεση που μπορεί να προσαρμοστεί σε αλλαγές του περιβάλλοντος. Ενθαρρύνεται η εκτέλεση περισσότερων κινήσεων με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Στο στάδιο εξειδίκευσης το άτομο απελευθερώνει βαθμούς ελευθερίας ώστε να εκτελεστεί τέλεια η κίνηση και αποκλείει άλλους.
Το μοντέλο του Newell
Εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στάσης, κίνησης και του χειρισμού που επιτρέπουν τους ασθενείς να μαθαίνουν και να βελτιώνουν τις κινητικές τους δεξιότητες αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια που θέτονται.
Αρχικά συντονίζεται το σώμα και αποκτιέται κινητικός έλεγχος και σε δεύτερη φάση γίνεται ο έλεγχος της κίνησης δηλαδή η προσαρμογή του κινητικού μοτίβου στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά της Μάθησης των δεξιοτήτων
Βελτίωση της απόδοσης, σταθερότητα, τη μονιμότητα της στον χρόνο, την προσαρμοστικότητα, μειωμένη δαπάνη ενέργειας και απαίτηση προσοχής.
Κινητική ανάπτυξη
Προοδευτική αλλαγή στην κινητική συμπεριφορά του ατόμου και η συνεχής προσαρμογή του σε αλλαγές κινητικών ικανοτήτων και η διατήρηση τους. Βελτίωση της κινητικής ικανότητας και απόδοσης.
Χαρακτηριστικά κινητικής ανάπτυξης
Κεφαλοουριαία κατεύθυνση, Ατομικές διαφορές και προσωπικός ρυθμός απόκτησης δεξιοτήτων (εξαρτάται από βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, Από αδρή σε λεπτή κινητικότητα, συντονισμός μυϊκού συστήματος και αντιληπτικού (από αδέξιες σε ώριμες κινήσεις.)
Αδρή κινητικότητα
Απόκτηση εξειδικευμένων κινητικών προτύπων.
4 εβδομάδες κάμψη κεφαλής
16 στήριξη κεφαλή και διατήρηση συμμετρικών στάσεων
28 στηρίζει το σώμα του με τους αγκώνες σε πρηνή θέση. Βάζει δύναμη στα χέρια του
40 κάθετε μόνο του και μπουσουλάει
52 εβδομάδες περπατάει και στριφογυρίζει.
18 μήνες βάδιση μόνο
24 μήνες πιάνει μπάλα
36 μήνες στέκεται μονοποδική και πηδάει από το τελευταίο σκαλί
48 μήνεςκουτσό με ένα πόδι και άλμα
60 μήνες κουτσό με εναλλαγή ποδιών.