41-47 Flashcards

1
Q

41) A kényszer és a fenyegetés fogalma

A

Kényszer: gyűjtőfogalom, melynek tipikus formái az erőszak és a fenyegetés, de alatta értjük az erőszak és fenyegetés nélküli olyan ráhatást is, amely a kényszerített személy akaratát korlátozza vagy kizárja.
Fenyegetés: eltérő rendelkezések hiányában súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy megfenyegetettben komoly félelmet keltsen. 19.§ (1) Nem büntethető, aki büntetendő cselekményt
olyan kényszer vagy fenyegetés hatása alatt követi el, amely miatt képtelen akaratának megfelelő magatartásra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

42) A tévedés Btk.-beli szabályai

A
  1. § (1) Nem büntethető az elkövető olyan tény miatt, amelyről azelkövetéskor nem tudott.
    (2) Nem büntethető, aki a büntetendő
    cselekményt abban a téves feltevésben követi el, hogy az a társadalomra nem veszélyes, és erre a feltevésre alapos oka van.
    (3) Nem zárja ki a büntethetőséget a tévedés, ha azt gondatlanság okozza, és e törvény a gondatlan elkövetést is büntetni rendeli.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

43) Mi a magánindítvány?

A

A feljogosított személy olyan nyilatkozata, amelyben kifejezésre juttatja az elkövető felelősségre vonására és megbüntetésére vonatkozó akaratát.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

45) Melyek az el nem évülő bűncselekmények?

A
  1.  § (3) Nem évül el a büntethetősége
    a) a XIII. és XIV. Fejezetben meghatározott bűncselekményeknek,
    b) az életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményeknek, és
    c) a XIX. Fejezetben meghatározott, ötévi szabadságvesztésnél súlyosabban büntetendő bűncselekményeknek, ha a bűncselekmény sértettje a bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévét nem töltötte be.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

46) Mikor nyugszik, és mikor szakad félbe az elévülési idő?

A

Nyugszik: sértett speciális életkora, büntető eljárás felfüggesztése, mentelmi jog nem felfüggesztése, vádemelés elhalasztása, próbára bocsátás, jóvátételi munka. Félbeszakad: az elkövető ellen bűncselekmény miatt foganasított büntető eljárási cselekmény

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

47) Mikor nem büntethető a tevékeny megbánás esetén az elkövető?

A

29. § (1) Nem büntethető, aki az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni, illetve a szellemi tulajdonjog elleni vétség vagy háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében – vagy azt megelőzően, de a közvetítői eljárás keretében született megállapodásban jóváhagyva – a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette. E rendelkezés akkor is irányadó, ha a bűnhalmazatban lévő bűncselekmények közül az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni vagy a szellemi tulajdonjog elleni bűncselekmény a meghatározó.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

44) Mennyi idő alatt évül el a bűncselekmények büntethetősége?

A
  1.  § (1) A büntethetőség – a (2)–(3) bekezdésben meghatározottak kivételével, illetve az egyes bűncselekmények elévülésének kizárásáról szóló törvény eltérő rendelkezése hiányában – elévül a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább öt év elteltével.
    (2) A XXVII. Fejezetben meghatározott bűncselekmények büntethetősége tizenkét év elteltével évül el.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly