Tentafrågor - Signalering Flashcards

1
Q

Essäfrågor
Fråga 1. Frågan gäller GTP-bindande proteiner. Dessa proteiner brukar delas in i två huvudgrupper: monomera och trimera GTP-bindande proteiner.
(A) Ge en detaljerad beskrivning av hur dessa två huvudgrupper av GTP-bindande proteiner aktiveras och inaktiveras. (5 p)

A

Monomera - Monomera G-protein består bara av en subenhet, alfa. Denna binder GDP i sin inaktiva form. Ej likt alfa-enheten hos det trimera G-proteinet. Finns över 100st monomera G-protein. Fyra viktiga familjer. Ras, Rho, Rab, Ran och Arf.

Ras - cellmembran
Rho - Cytoskelett
Rab - vesikeltransport
Arf - Vesikeltransport
Ran - nukleärtransport

Monomera G-proteiner regleras av två regulatoriska enzymer. GEF - Guanine Exchange factor och GAP - GTP:as Activation protein. GEF och GAP samverkar för att aktivera och inaktivera monomer genom att GEF minskar bindningen mellan monomerer och GDP så GDP släpper och GTP binder in istället. GAP aktiverar monomerens GTP:as aktivitet som hydrolyserar GTP från monomeren.

Ex. Ras monomerer är viktiga i RAS-MAPK vägen som aktiverar gentranskription.

Trimera
Trimera G-protein är endast aktiva vid cellmembranet, de deltar i cellsignalering. Trimera G-protein delas in i en alfa-, beta-, gammasubenhet. Alfa är den delen av proteinet som har GTP:as aktivitet då det är denna som binder GTP/GDP. Ha en specifik interaktion med receptorn GPCR. - Kallas också för 7-transmembranreceptor.

Recptorn GPCR har ingen enzymatisk, signalerande del utanför överför signalen till en effektor via det trimera G-proteinet.
Ligand binder in till receptorn och orsakar en konfirmationsändring, det “öppnas” en dockningsyta på receptron där G-proteinet dockar in. När detta sker släpper GDP (som suttit bundet till alfa-enheten) varvid GTP binds in spontant (hög affinitet + stor sannolikhet). Denna inbindning leder till en aktivering och en konfirmationsändring, vilket i de flesta fall leder till att alfa-enheten separerar från Beta-Gamma. Delarna släpper och Alfa delen färdas bort mot effektorn. Dessa två subenheter Gamma-Beta, kan då ev. påverka andra effektorer (ex AC, PLC, jonkanaler ). Oftast är det ändå alfa-enheten som påverkar. Sker sällan amplifiering här. G-proteinet binder till effektorn och påverkar den en viss tid, innan affiniteten minskar, vilket leder till att G-proteinet släpper. (Inaktivering)
“Släpper” - en Pi fosfatgrupp spjälkas bort från GTP-i alfa enheten, (sker i cellmembranet), detta leder till att Alfa återförenas med Beta och Gamma, vilket inaktiverar G-proteinet så att det kan återanvändas.

Olika effektorer kan också påverka G-proteinets aktivitet. S.k. RGS är ett antal olika protein som stimulerar alfa-enhetens GTPas aktivitet vilket kan leda till inaktivering.
Effektorer kan vara enzymer såsom Adenylat Cyklase, Fosfolipas C och cNMP-fosfodiesteras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Essäfråga: (B)
(Gs), i (Gi) och q (Gq) är tre grupper av trimera G-proteiner med olika signaleringsegenskaper. Beskriv de huvudsakliga signalvägar som dessa tre olika grupper deltar i, samt ange vilka så kallade effektorer som de interagerar med. (3 p)

A

Gs, Gi, Gq är olika varianter av Trimera-G-proteiner, i - s - q talar om att det är olika “varianter på alfa-enheten.

Gs - “den stimulerande subenheten”
reglerar bildande av cAMP från ATP mha effektorn Adenylcyklas.
deltar i cAMP vägen, dvs PKA m.f.

Gi - “den inhiberande subenheten”
reglerar bildande av cAMP från ATP mha effektorn Adenylcyklas.
deltar i cAMP vägen, PKA m.f.

Gq - “den lipidsignalerande subenheten”
En aktivering av PLC-beta och PI signalering. PIP2 –› IP3 + DAG vilket leder till att Ca2+ frisätts ur “internal storage”.
FosfolipasC vägen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Essäfråga.
(C) Mutationer i Ras är frekvent förekommande i cancer. Diskutera hur muterat Ras kan delta i uppkomsten av cancer. (2 p)

A

En mutation av Ras kan leda till att dess receptor är ständigt aktiverad, detta kan leda till ett stort överuttryck av Ras. Då Ras är en viktig initial del i Ras-Raf-MAPK signaleringsvägen skulle ett överuttryck leda till en överaktivering av proliferationssignalerna, vilket kan leda till ohämmad tillväxt –› cancer.
+ släng in något om Src?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Essäfråga:
Fråga 1. Frågan gäller signalering via GTP-bindande protein.
(a) GTP-bindande protein brukar delas in i två huvudgrupper. Vilka är dessa grupper? Beskriv den principiella uppbyggnaden av protein tillhörande dessa två grupper. (2 p)

A

GTP-bindande protein delas in i två grupper.

Trimera - som består av tre proteinsubenheter, Alfa, Gamma och Beta.
I inaktivt tillstånd är ett trimert G-protein bestående av alfa-beta-gamma subenheterna som är kopplade till varandra. På Alfaenheten finns det ett GDP inbundet. Vid aktivering sker en konfirmationsändring som tillåter alfa-enheten att “släppa” sitt GDP och tillåter GTP att binda in istället. Denna aktivering kommer göra att “alfa-enheten” släpper från Beta-Gamma som då försvinner iväg och interagerar med andra delar av cellen och för signalen vidare.

Både alfa och Gamma subenheterna i ett inaktivt trimert-G-protein har lipidmolekyler kovanlent bundna vilket hjälper dem att fästa i plasmamembranet. Alfa enheten har GDP inbundet.

Monomera - som består av en enhet, “alfa”
Utgörs av “en enda enhet” alfa som i inatkiverat tillstånd har en GDP bundet till sig. Vid aktivering som sker mha GEF och GAP så aktiveras monomeren. GEF minskar bindningen mellan monomer och GDP vilket leder till att GTP binder in istället.
Kan sitta med ett “lipidankare” i plasmamembranet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Essäfråga:

(b) Beskriv hur GTP-bindande protein deltar i cellsignalering; svaret skall innehålla en kortfattad redogörelse för signalöverföring vid cellmembranet, samt exempel på tre principiellt skilda signalvägar som aktiveras. (5 p)

A

GTP bindande protein kan delta i cellsignalering på ett flertal olika sätt. I korthet det som händer.
Det finns de s.k. GPCR = G-protein Coupled Receptors. Som sitter i cellmembranet. Dessa aktiveras av att en ligand binder in. Detta triggar igång en konfirmationsändring som tillåter receptorn att binda in det inaktiva G-proteinet. G-proteinet med dess tre subenheter, alfa (som har en GDP inbundet), beta gamma, binder in och AH domänen på alfa enheten öppnar sig och blottar en bindningssite, denna konfirmationsändring tillåter GTP att binda in vilket aktiverar G-proteinet.

Aktivationen leder till att alfa-subenheten kommer dissociera från Beta-Gamma och båda dessa kommer interagera med effektorer och ge upphov till att skilda signalvägar aktiveras. Ex kan alfa-enheten aktivera, ex.
produktionen av Cykliskt AMP genom att interagera med Adenylat cyklas, aktivering av Ras-Raf-MAPK vägen.
Alfa-enheten kan interagera med olika effektor och starta olika signalvägar beroende på vilken typ av Alfa-enhet det är. Ex. kan den aktivera “lipidsignalering” genom att aktivera plasmamembransenzymet PLC-B fofsfolipase C. Vilket kommer interagera med PIP2 som klyvs och bildar IP3 och DAG. IP3 ökar bl.a. kalciumnivån i cellen, IP3 är också “second messenger” för PKC - proteinkinas C.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kortfrågor

15. Vilken intracellulär budbärare aktiverar proteinkinas A?

A

PKA aktiveras av Cykliskt AMP. Som produceras från ATP när Adenylcyklas har aktiverats av en alfa-q-subenhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Kortfrågor.

16. Vad binder SH3 domäner till?

A

Prolinrika sekvenser

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Kortfrågor.

17. Vilken signalväg aktiverar cytokinreceptorerna?

A

Cytokinreceptorerna aktiverar JAK-STAT signalering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Kortfrågor.

18. Vad innebär parakrin signalering?

A

Parakrin signalering innebär signalering som sker från Cell A till Cell B. dvs att liganden som uttrycks av Cell A ger respons av receptorerna på Cell B.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Kortfrågor.

2. Beskriv en signalväg i generella termer. (1p)

A

Uttryck av ligand (signalmoleykyl). Ligand färdas till receptor på mottagarcell. Receptor reagerar (genom ev. konfirmationsförändring) och förändrar sin struktur vilket leder till att en signal förs vidare inåt intracellulärt. Denna signalväg som startats ger upphov till ett cellulärt svar av något slag.

Ligand –› Receptor –› Extracellulärt-intracellulärt –› överföring intracellulärt signalprotein –› “mål/target” för signalen –› Svar / reaktion.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Kortfrågor.

3. Vad gör en intracellulär sekundär budbärare? (0.5p)

A

En intra-cellulär sekundärbudbärare är en signalmolekyl som är en del av den intracellulära signaleringsprocessen i senare steg. Det är en signalmolekyl vars uppgift är att föra vidare signalen till olika delar av cellen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kortfrågor.

4. Vad gör ett G-protein aktivt, vilken proteinfamilj kan påskynda processen och hur gör den det? (1p)

A

Ett G-protein aktiveras av att alfa-enhetens inbundna GDP byts ut mot ett GTP. Denna process kan påskyndas av RGSs, ett antal protein som stimulerar alfa-enhetens GTP:as aktivitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Kortfrågor.

5. Vad innebär parakrin signalering? (0.5p)

A

Parakrin signalering innebär signalering som sker från cell A till cell B, dvs en cell uttrycker en ligand som en annan cells receptorer reagerar på. Sker i “nära omfång”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kortfrågor.

6. Vilken proteingrupp stänger av signalen hos proteiner som aktiverats genom kinaskaskader? (0.5p)

A

Arrestin?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Kortfrågor
2. Nämn två fördelar med en signaleringskaskad jämfört med enstegsaktivering. (1p) 3. Till vad binder SH3-domäner? (0.5p)

A

SH3-domäner binder till prolinrika sekvenser.
En signaleringskaskad har fördelen att aktivera flera stycken intracellulära processer samtidigt. En signalerinskaskad kan ge ett amplifierat svar, dvs mer uttryckt?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kortfrågor

4. Vad händer när en ligand binder till Notch? (1p)

A

När en ligand binder till Notch så kommer dess cytoplasmatiska - intracellulära del att “klippas av” ett proteas klyver av notchsvansen. Notch-aktivering är irreversibelt.

17
Q

Kortfrågor.

5. Vad är autokrin signalering? (0.5p)

A

Autokrin signalering är när en cell signalerar till sig själv. Den uttrycker själv den ligand vilken dess receptorer reagerar på.

18
Q

Essäfrågor
Fråga 1. a) Beskriv de olika delstegen vid receptoraktivering av receptorer tillhörande familjen tyrosinkinasreceptorer - från ligandbindning till biologiskt svar.

A

Tyrosinkinasfamiljen utgör en stor del av vår receptorssignalering. Tyrosinkinasreceptor består av två delar, en extra cellulär del - dit liganden binder in och en intracellulärdel där tyrosinet sitter.
Tyrosinkinasreceptorer är receptorer för TF-Tillväxtfaktorer såsom TGF-Beta, VEGF etc.
Receptorn aktiveras av att en ligand binder in, vilket triggar igång en s.k. “dimerisering” på så sätt aktiveras tyrosinkinasreceptorn. Denna dimerisering aktiverar tyrosinkinasreceptorn och denna kommer att “blotta sitt - activation lip” där tyrosinkinaset sitter. Receptorns intracellulära tyrosin del kommer nu att fosforyleras. Då tyrosinet fosforyleras skapas bindningsites för andra signalmolekyler, ex. SH2, SH3 etc som binder in. Dessa i sin tur kommer att interagera med fler signaleringsmolekyler, s.k. “second messenger” som startar igång en signaleringskaskad - dvs flera intracellulära signalprocesser. Denna signalprocess eller dessa signalprocesser kommer fortsätta inåt i cellen och nå det önskade mål/targets och trigga ett svar.

19
Q

Essäfrågor.

b) Signaleringsvägen via tyrosinkinasreceptorer är ofta förändrad vid cancer. Beskriv tre principiellt olika mekanismer (som involverar tyrosinkinasreceptorer) som kan leda till en ökad signalering i tumörcellerna och förklara hur detta kan kopplas till cancerutvecklingen.

A

Ex kan vara att tyrosinkinasreceptor är konstant aktiv, vilket kommer leda till ett ökat uttryck av en viss ligand och ligandsvar som ex kan orsaka ökad proliferation etc.
Tyrosinkinasreceptorerna reagerar ofta på Tillväxtfaktorer, ex. är följande kopplade till cancerutveckling: VEGF -viktigt, stor del i angiogenes (vilket ökar stort i cancertillväxt),

Ligand oberoende signalering - mutationer i receptorn leder till att receptorn är städnigt aktiv. Detta leder till överutrryck för signalering av ex proliferation, celldelning/celltillväxt.

Autokrin signalering - Tumörcellen uttrycker egna TF - tillväxtfaktorer som binder in till receptorn på cellytan. Detta ger också upphov till ökat uttryck för ex. Proliferation, delning, etc.

20
Q

Essäfrågor
Fråga 1. A) Beskriv hur GTP-bindande protein deltar i cellsignalering. Svaret skall innehålla en kortfattad redogörelse för signalöverföring vid plasmamembranet. Ge även exempel på tre principiellt skilda second messengers/signalvägar som kan föra signalen vidare.

A

GTP-proteiner deltar i cellsignalering genom interaktion med GPCR - G,protein coupled receptors. En ligand binder in till GPCR som aktiveras och binder ihop med Gproteinet. Ett trimert G-protein består av 3 subenheter (alla vilka fyller olika signaleringsfunktioner). Alfa-enheten har en GDP bunden till sig, Beta och Gamma utgör ett komplex. När GPCR binder till G-protein så triggas en konformationsförändring i G-proteinet, AH domänen i Alfa-subenheten öppnar sig och öppnar upp den bindningsite där GDP sitter, GDP dissassocierar och GTP binder in. Detta aktivera G-proteinet och leder till en dissociering av Alfa enheten från Beta-Gamma. Alla dessa aktiveras i sin tur second messengers / signalvägar.

Alfa enheten kan (beroende på typ) reagera med: Adenylatcyklas - och på så sätt bilda cAMP, den kan också aktivera PLC Beta - Fosfolipas vilket är startsteget i lipidsignalering, Fosfolipas verkar på PIP2 som klyvs i sin tur till DAG och IP3.

Beta-Gamma enheten signalerar:
Adenylatcyklas , AC.
Fosfolipas PLC-Beta.
Jonkanaler K+.

21
Q

Essäfrågor
B) Aktivering av GPCRs leder ofta till ett relativt kraftigt svar i förhållande till hur många receptorer som aktiveras. Vad kallas detta fenomen? Diskutera hur det kan ske.

A

Detta fenomen kallas för Amplifiering, dvs att signalen “förstärker” sig själv, i.e. den signalerar fler vägar som i sin tur triggar ett viktigare svar. Fenomenet går till genom att varje aktiverad receptor kan aktivera flera olika G-proteinenheter. Alla dessa kan i sin tur fortsätta signalvägarna genom att aktivera fler, ex. Adenyl Cyklas. Varje AC - Adenyl Cyklas skapar många cAMP, vilket i sin tur leder till aktivering av många PKA - A-kinas vilka kan aktivera olika kopior av särskilda ex enzymer, dessa enzymer skapar i sin tur produkt.

22
Q

Essäfrågor
C) Inaktivering/avstängning av signalen från GPCR är viktig. Redogör för olika mekanismer för hur en signal kan stängas av/minskas på receptor-, G-protein- och second messenger-nivå.

A

Receptors- avstängning/minskning.
Desensibilisering av receptorn
Homolog
Ex. aktivering av receptor A deaktiverar receptor A.
Heterolog
ex. aktivering av receptor A deaktiverar receptor B.
PKA och GRK kan fosforylera receptorn.
PKA
C-terminalen på receptorn fosforyleras av PKA. Detta gör att ligand fortfarande kan binda till receptorn - GPCR men denna kan inte agera med G-proteinet.
GRK
Fosforylerar specifikt på C-terminalen (homolog desensibilisering)
Ex. Beta-ARK Beta adrenerga receptor kinase, som fosforylerar C-terminalen på Beta-adrenerga receptorn. En fosforylerad receptor inaktiveras och binder in Arrestin. Som skapar en internalisering och aktivering av andra signalvägar.

G-protein nivå
Ex. GEF och GAP som aktiverar / inaktiverar monomera G-protein. GAP hydrolyserar, GTP från monomeren genom att aktivera dess GTP:as aktivitet.

Second messenger nivå

23
Q

Essäfrågor

Fråga 1. Redogör för de olika delstegen vid signalering via trimera G-protein och cAMP (som “second messenger”) - från extracellulär ligand till reglering av genuttryck i kärnan. Beskriv tre mekanismer för inaktivering/avstängning av signalvägen, samt beskriv vad som menas med desensibilisering. (10p)

A

GPCR aktiveras av en ligand som binder till receptorn, detta triggar en konformationsändring som kommer att rekrytera trimert G-protein till receptorn. Den trimera receptor består av tre subenheter i inaktiv form, alfa (med GDP inbundet till sig), beta-gamma. När GPCR och G-protein bundit så kommer G-protein att aktiveras, detta görs genom att AH-domänen i alfa enheten blottas och det inbunda GDP:t ersätts med ett GTP. Det nu aktiverade G-proteinet kommer att dissociera, dvs. Alfa enheten och beta-gamma går olika vägar. I detta fall med cAMP som mål så kommer de att gå till effektorn Adenylcyklas (som sitter membranbundet) både alfa-enheten smat gamma-beta kan aktivera Adenylcyklas, men alfa är vanligare. I fallet med Adenylcyklas så regleras det av alfta typerna Gi och Gs. Adenylatcyklas som aktiverats av Gi / Gs kommer initiera produktionen av cAMP från ATP. cAMP fungerar som en “second messenger” och kan ex. aktivera PKA för att trigga ett cellulärt svar.

Med desensibilering menas att känsligheten hos receptorn för liganden minskar eller att receptorns förmånga till signalering minskar.

Tre sätt för att stänga av denna signalväg.
PKA fosfylering av GPCR, PKA aktiveras av cAMP som kan fosforylera GPCR och därmed förhindra denna att interagera med G-proteinet.