6 Flashcards

1
Q

Vad gör nyhetsbyråer?

A

Nyhetsbyråer- Mediebolag som säljer nyheter, både text, foto och rörlig bild, till andra nyhetsföretag.
Oftast så köper nyhetsbolag nyheter från andra källor, Nyhetsbyråer, eftersom att ha egna journalister Är dyrt och ibland farligt.
I Sverige finns, TT tidningarnas telegrambyrå men de internationellt största nyhetsbyråerna är Associated Press, AP (USA) Reuters (Storbritannien), United Press UP (USA).
Problem 1= de största nyhetsbyråerna kommer från USA eller Europa vilket påverkar urvalet av nyheter. Därför är det kulturella avståndet viktig faktor till urvalet av nyheter.
Problem 2= är att nyhetsbyråernas nyheter blir en andrahandskälla. Då kan inte nyhetsredaktionen på samma sätt kontrollera att källan bakom nyheten är riktig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad gör och PR- byråer?

A

En aktör som kan styra nyheter. PR står för public relations, omvärldsrelationer. Man använder den för att skapa ett gott rykte kring en verksamhet eller organisation. Det kan hjälpa ett företag myndighet organisation eller politiskt parti att skaffa eller behålla en bra relation med sina kunder, medborgare eller väljare.
Oftast används PRI reklam och företag men idag är det en större omfattning som bland annat övertyga en speciell grupp i samhället är allmänheten i st om en fråga Genom PR-byrån kan massmedier också bli uppmärksamma på frågan som lyfts fram och på så sätt kan nyheter skapas. PR byrå viktig uppgift är att locka massmedier att rapportera om frågan som då får större genomslagskraft.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Varför tar företag myndigheter organisationer och politiska partier hjälp av PR byråer

A

Sov gott som alla stora företag organisationer myndigheter eller politiska partier har egna medier
Rådgivare som just hanterar massmedier och så meddelar ni ätit i massmedia på så sätt kan också nyheter timmars med genomsyras risken med detta nyhetsflödet kan bli vinklad och att enbart viss typ av nyhet når oss mottagare

En pr-byr àr ett företag som àr bra med att syssla med reklam, exempelvis reklam at Coop eller andra varorbutiker. Om ex hm ska släppa en kollektion och inte vet hur de ska göra kan de vända sig till pr-byra för rädgivning till exempel att man lägger upp en plan för marknadsföringen, detta àr för företag. Myndigheter sasom
SIDA à andra sidan kan vända sig till pr-byraer för att förbättra sin ställning exempelvis att man försöker reparera sitt rykte. Partier kan dessutom vända sig till pr-byrier för att fa vägledning till att kunna kommunicera med sina väliare.
PR-byraer har blivit oerhört viktiga för vägledning hos olika aktörer sasom företag och myndigheter speciellt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly