Interpassiviteit Flashcards

1
Q

interpassiviteit volgens de visie van gijs van Oenen

A

Delegatie van het engagement. Bijvoorbeeld: Curatoren zijn een delegatie van onze interpretatie van een werk. Het engagement van de hedendaagse burger bestaat vooral uit ‘erbij zijn’. Dit is dan ook wat wel de kern van ‘het nieuwe engagement’ wordt genoemd. De hedendaagse burger is sterk geengageerd, maar niet meer met iets concreets. De homo participans is zo de homo presens aan het worden; een loutere bijstaander die alleen nog aanwezig hoeft te zijn. Geen standpunt van voor of tegen, maar van ‘erbij zijn’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Gijs van oenen over interactieve mediakunst

A

Vaak is de ruimte waar interactieve kunst getoond wordt op zichzelf al aan het werk. De verspreide apparaten lijken wel zachtjes met elkaar te convenseren. De toeschouwer is slechts passant. De bezoeker krijgt het gevoel van overbodigheid; de apparaten werken en projecteren doelloos verder ook eens hij vertrokken is.
Hedendaagse mediakunst genereert vaak geen engagement, maar juist onthechting, verstrooiing en desinteresse. Sommige kunstwerken lijken in te staan voor hun eigen waarneming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

visie van pfaller

A

We delegeren ons genot; hoe is het mogelijk door de ander te genieten? Soms kunnen we niet anders dan ons genieten te delegeren (bijvoorbeeld Franz Kafka die geniet van iemand anders die zijn biertje drinkt omdat hij dat niet kan), of we krijgen er een groter genot voor in ruil (bijvoorbeeld door de lachband), of de problematische houding tussen subject en genot wordt opgelost door het zelf niet meer te hoeven ervaren, maar het te delegeren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly