8.4 Evolusjon Flashcards

1
Q

Hva er den vitenskapelige forklaringen på hvordan evolusjon foregår?

A
  1. Genetisk variasjon.
    Blant individene i en populasjon er det stor genetisk variasjon, blant annet pga mutasjoner i DNA. Variasjonen gir individene litt ulike egenskaper.
  2. Arv
    Egenskaper som er arvelig overføres til avkommet
  3. Overskudd på avkom
    Organismene har svært stor formeringsevne, og kan teoretisk sett få så mye avkom at de vil overbefolke sitt område på kort tid. Men det skjer vanligvis ikke, for ressursene er begrenset, og det er hard konkurranse om det som finnes av mat, plass osv.
  4. Naturlig utvalg
    Hvilke egenskaper individer har som gir størst sjanse til å overleve, vil endre seg og formere seg når miljøet rundt endrer seg. Evolusjonen har ikke noe bestemt mål eller noen hensikt. Alt handler om å overleve og formere seg på et bestemt sted til en bestemt tid.
  5. Dannelse av nye arter
    En gruppe individer av samme art kan for eksempel bli geografisk isolert fra hverandre. I ulike miljøer vil de utvikle seg forskjellig, for hvilke egenskaper som gir størst sjanse til overlevelse, vil kunne være ulikt. Etter lang tid og svært mange generasjoner vil gruppene være så forskjellige at de har blitt ulike arter
    (og ikke lenger kan forplante seg med hverandre).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kom med et eksempel på naturlig utvalg

A

Utvikling ved naturlig utvalg i en bakteriepopulasjon:

Bakterier formerer seg fort, og i bakteriepopulasjoner er det lett å observere utvikling ved naturlig utvalg. Hvis det oppstår en mutasjon i en bakterie som gjør at bakterien er motstandsdyktig mot en type antibiotika, vil mutasjonen ha liten betydning for bakterien. Blant alle bakteriene i populasjonen vil det være få bakterier med denne mutasjonen. Hvis det skjer en dramatisk endring i miljøet rundt bakteriene, og de blir utsatt for denne antibiotikaen. Da vil det lille antallet bakterier som har denne mutasjonen overleve, mens store deler av de andre bakteriene dø. Da vil det vokse en bakteriepopulasjon der alle har genet for antibiotikaressistens.

I dag er dette et stort problem for helsevesenet, og det må stadig bli laget nye antibiotika etter hvert som flere bakterier blir antibiotikaressistente.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Kom med et eksempel på genetisk variasjon og naturlig utvalg:

A

Bjørklurvemålere:

  • tidlig i 1950 årene.
    På grunn av sot fra luftforurensning ble de lyse bjørkestammene stadig mørkere. De lyse bjørklurvemålerne ble nå mye mer synlige mot de mørke trestammene, og derfor mer utsatt for å bli utsatt for å bli spist av fugler.
    Bjørkelurvemålernes farge er arvelig. Noen få av de lyse fikk en mutasjon som ga dem en mørkere farge, og fikk derfor en fordel framfor de lyse, fordi de syntes ikke like godt på de mørke trestammene. Det ble færre lyse og flere mørke, og etterhvert endret de seg fra å være lyse til mørke. Genene ga fargene og fuglene sørget for utvalget.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er et eksempel på kunstig utvalg?

A

Kålplanter:

I landbruket har mennesker benyttet kunstig utvalg i flere tusen år. Den genetiske variasjonen som oppstår ved kjønnet formering og mutasjoner, gir individene litt ulike egenskaper. Dyr eller planter med ønskede egenskaper er blitt plukket ut og avlet videre på.

Hunder:

Hunder er resultatet på at mennesker begynte å temme ulver for omtrent 30000 år siden. Når det gjelder hunder, velger vi mennesker de rasene vi synes er finest og gjør slik at de får avkom. Slik har det oppstått mange forskjellige raser, nemlig fordi vi plukker og velger de hundene vi ønsker og får dem til å få avkom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly