Kapitel 4 - Finansräkenskaperna och betalningsbalansen Flashcards

1
Q

Vilka två sätt att spara finns det? Förklara betydelsen av dessa begrepp.

A

“Realt sparande och finansiellt sparande.

Realt sparande - Nettot av utgifter för köp och försäljning av reala tillgångar plus reparationer och underhåll minus kapitalförslitning. Detta innebär orsakslogiskt att negativt sparande = försäljningen av realt kapital.

Finansiellt sparande - Skillnaden mellan disponibel inkomst och totala utgifter för konsumtionsvaror och reala tillgångar. Detta innebär orsakslogiskt att negativt finansiellt sparande = belåning

Totalt sparande är därmed skillnaden mellan disponibel inkomst och konsumtionsutgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Definiera realkapital.

A

Realkapital - Maskiner, infrastruktur och lager.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definiera disponibel inkomst.

A

Individens bruttoinkomst med avdrag för skatter och ränteutgifter och tillägg för transfereringar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är den matematiska ansatsen till Totalt sparande?

A

Totalt sparande = finansiellt sparande + realt sparande = disponibel inkomst - konsumtionsutgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är den matematiska ansatsen till Finansiellt sparande?

A

Finansiellt sparande = disponibel inkomst - konsumtionsutgifter - realt sparande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Definiera statens finansiella sparande matematiskt.

A

Statens finansiella sparande = statens totala budgetsaldo = statens intäkter - statens primära utgifter - statens ränteutgifter = statens primära budgetsaldo - statens ränteutgifter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definiera nettoförmögenhet.

A

Nettoförmögenhet - Summan av real förmögenhet och finansiell nettoförmögenhet. Individens nettoförmögenhet benämns också eget kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Definiera balansräkning.

A

En balansräkning är en översikt över tillgångar, skulder och eget kapital vid en viss tidpunkt där tillgångar är lika med summan av skulder och eget kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad händer i balansräkningen vid köp av aktier med egna bankmedel?

A

Då detta minskar egna bankmedel och ökar aktier så är det bara tillgångssidan som påverkas. Detta betyder att det bara är en omorganisering av en persons tillgångar, vilket inte påverkar balansomslutningen. Inte heller soliditeten ändras då endast tillgångar omorganiseras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad händer i balansräkningen vid uppgång i värdet på aktier?

A

Då aktier ökar i värde så gör såklart posten i balansräkningen detta också. På skuldsidan syns detta genom att eget kapital ökar. Man kan se det som att personen nu är skyldig sig själv mer, i proportion till ökningen i aktierna. Då båda sidorna i balansräkningen påverkas lika mycket är balansomslutningen opåverkad. Då eget kapital ökar i proportion till skulder, ökar soliditeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad händer i balansräkningen vid köp av aktier med inkomster/sparande?

A

Så fort vi erhåller tillgångar med sparande handlar detta om att eget kapital ökar med samma belopp som tillgångarna. I detta fall ökar eget kapital och aktier med samma belopp, vilket i sin tur har ökat balansomslutningen med motsvarande.Då eget kapital ökar i proportion till skulderna som är densamma, så ökar soliditeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad händer i balansräkningen vid amortering av lån med inkomster/sparande?

A

Här betalar vi av skulder med sparande, eller eget kapital, vilket därmed betyder en omorganisering av balansräkningens skuldsida. Eget kapital ökar medan skulder minskar och att balansomslutningen är oberörd. Då eget kapital ökar i proportion till skulder vilket sjunker så ökar soliditeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad händer i balansräkningen vid ett företags nyemission av aktier?

A

Vid ett företags nyemission så ökar företagets eget kapital samtidigt som bankmedel/likvida medel ökar med samma belopp. Då båda sidor ökat så ökar balansomlutningen med motsvarande. Då eget kapital ökar i förhållande till skulder så ökar också soliditeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad händer i balansräkningen vid köp av fastigheter med lånade medel?

A

Vid köp av fastigheter så ökar värdet av fastigheter i tillgångssidan. Betalas dessa av lånade medel ökar också lån på skuldsidan, vilket därmed har ökat balansomslutningen med motsvarande. Då skulderna ökar i förhållande till eget kapital så sjunker soliditeten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara hävstångseffekten.

A

Hävstångseffekten betyder rent krasst att ju mer vi lånar för att köpa tillgångar, desto större blir vinsten eller förlusten vid en prisförändring på tillgången. Efter beräkning av hävstång får vi ut hävstångens storlek, eller leverage. Är hävstången/leverage stor så betyder detta att soliditeten är låg och företaget har en stor riskaptit, där den relativa förändringen i tillgångens pris är proportionellt större när hävstången är högre.

Har vi ett eget kapital på 400k och och balansräkning på 2 000k så har vi en soliditet på 400/2000 = 0,2 = 20%. Detta betyder också att hävstången är 2000/400 = 5. Ökar våra tillgångar(låt säga aktier) med 10% så betyder detta att vårt eget kapital med 10% gånger hävstången på 5x, alltså 50% vilket ger 400x*1,5 = 600.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Förklara sambandet mellan ränta och pris på en tillgång när vi pratar nuvärde(NPV).

A

Räntan har ett negativt samband till priset på en tillgång. Där diskonteringsräntan ökar, så sjunker priset på den tillgång vi värderar. Detta för att den högre räntan minskar nuvärdet av de framtida intäkter som tillgångar kommer ge.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Definiera nationens reala sparande.

A

Nationens reala sparande är lika med summan av nationens nettoinvesteringar (I). Detta för att när vi summerar invånares reala sparande under en tid, kommer dessa köp och försäljningar av existerande realkapital slå ut varandra. Köper en individ ett hus sker det också en försäljning av samma hus vilket tillför noll (0) i realkapital. Därför består nationens reala sparande av endast nytt realkapital, minus kapitalförslitning, alltså nationens nettoinvesteringar (I).

18
Q

Definiera nationens finansiella sparande.

A

Nationens finansiella sparande är summan av alla överskott av inkomster över totala utgifter inom nationen. Detta inkluderar inkomster och utgifter från hushåll, företag och offentlig sektor.

19
Q

Definiera bytesbalansen.

A

Bytesbalansen är nationens netto av löpande transaktioner med omvärlden vilka härrör från nettoexporten och primära och sekundära inkomster. Matematiskt defenieras detta NX+F.

20
Q

Vad är sambandet mellan bytesbalansen och nationens finansiella sparande?

A

Nationens finansiella sparande är överskottet gentemot utlandet uttryckt som nettot av nationens alla löpande transaktioner med omvärlden. Detta betyder att nationens finansiella sparande och bytesbalansen är en och samma sak.

21
Q

Vad betyder det att en nation har ett bytesbalansöverskott- respektive underskott?

A

Ett bytesbalansöverskott betyder att finansiellt sparande ökar, alltså att nationen samlar på sig tillgångar från utlandet likt en individ som sparar. Här ökar alltså nationens fordringar mot utlandet. Motsatsen är sann för ett bytesbalansunderskott där utlandets fordringar mot nationen ökar, alltså samlar utlandet på sig tillgångar från nationen i fråga. En annan tolkning är också attden privata och den offentliga sektorn tillsammans, d.v.s nationen, har ett finansiellt sparöverskott, alltså att inkomster är större än dess totala utgifter.

22
Q

Definiera producerade tillgångar.

A

Producerade tillgångar tar form i maskiner, lager, infrastruktur och virke på rot (skog).

23
Q

Definiera icke-producerade tillgångar.

A

Icke-producerade tillgångar är kommersiellt utnyttjade naturtillgångar i form av mark, malm och mineraler.

24
Q

Definiera nationalförmögenhet.

A

Nationalförmögenheten är summan av den reala förmögenheten och den finansiella förmögenheten. Alltså producerade och icke-producerade reala tillgångar tillsammans med utlandsställningen, alltså summan av nationens nettofordringar (tillgångar-lån).

25
Q

Nämn 4 (fyra) sätt nationalförmögenheten kan öka.

A

Nationalförmögenheten kan öka genom:

  1. Producerade tillgångar ökar, d.v.s. genom nettoinvesteringar (=realt sparande).
  2. Icke-producerbara tillgångar ökar genom nya mineralfyndigheter och markförbättring.
  3. Utlandsställningen ökar, d.v.s. bytebalansen är positiv (bytesbalansöverskott).
  4. Värdestegring på reala producerade och icke-producerade tillgångar eller utlandsställningen.
26
Q

Definiera betalningsbalans.

A

Betalningsbalansen är en uppställning av nationens valutaflöden. Den inkluderar uppställningen av transaktioner från bytesbalansen och den finansiella balansen.

27
Q

Vad är skillnaden mellan bytesbalansen och den finansiella balansen?

A

Medan bytesbalansen visar hur ett överskott uppstår som nettot av olika inkomster och utgifter som passerar nationsgränsen så visar istället den finansiella balansen hur samma belopp tar finansiell form genom köp och försäljning av finansiella tillgångar över gränsen. Den finansiella balansen är därmed den del av betalningsbalansen som visar köp och försäljningar av tillgångar till och från utlandet.

28
Q

Definiera kapitalexportör.

A

Kapitalexportör är en nation som nettoköper utländska tillgångar.

29
Q

Vad betyder en positiv finansiell balans?

A

En positiv finansiell balans betyder att nationen ställer medel till utlandets förfogande genom att köpa tillgångar i utlandet, betala tillbaka utlandslån eller låna till utlandet.

30
Q

Definiera handelsbalansen.

A

Nettot av export och import av varor.

31
Q

Definiera tjänstebalansen.

A

Nettot av export och import av tjänster. I tjänstebalansen ingår turistnettot.

32
Q

Definiera direktinvestering.

A

Köp av realtillgångar, d.v.s. företag, fastigheter och liknande, i utlandet.

33
Q

Definiera portföljinvestering.

A

Köp av finansiella tillgångar, d.v.s. aktier och obligationer, men även direkta lån, i utlandet.

34
Q

Definiera valutareservens transaktionsförändring.

A

Förändringen i centralbankens innehav av utländsk valuta(inklusive guld).

35
Q

Vad ingår i bytesbalansen, som den är uppställd i betalningsbalansen?

A

Det som ingår i bytesbalansen är handelsbalansen, tjänstebalansen, primärinkomster och sekundärinkomster. Alltså, handel i varor och tjänster, primär- och sekundärinkomster. Alla dessa netto, alltså ihopräknade + och -.

36
Q

Vad ingår i den finansiella balansen, som den är uppställd i betalningsbalansen?

A

Det som ingår i den finansiella balansen är direkta investeringar, portföljinvesteringar och valutareservens transaktionsförändring.

37
Q

Vad består betalningsbalansen av för poster? Hur är dessa relaterade till varandra?

A

I betalningsbalansen ingår:

  1. Bytesbalansen, netto
  2. Kapitalbalansen, netto
  3. Finansiella balansen, netto
  4. Restpost

Sambandet mellan dessa är att (Bytesbalansen+Kapitalbalansen)-(Finansiella balansen+Restpost)=0

38
Q

Vad ingår i restposten som den är uppställd i betalningsbalansen?

A

Restposten består av utgifter som inte nationen har kännedom om vilket leder till en restpost som tillsammans med den finansiella balansen är lika stor som bytesbalansen och kapitalbalansen tillsammans.

39
Q

På vilka 4 sätt kan vi definiera bytesbalansen?

A

Bytesbalansen är lika med:

  1. Medborgarnas totala inkomster minus deras totala utgifter
  2. Nationens finansiella sparande
  3. Förändringen i nationens utlandsställning
  4. Den finansiella balansen (bortsett från posten kapitaltransfereringar och restposten)
40
Q

Förklara sammanfattande vad kapitel 4 - Finansräkenskaperna och betalningsbalansen handlar om.

A

Kapitel 4 handlar rent krasst om hur en nations balansräkning / nationalförmögenhet skapas och hur den förhåller sig till det betalningsbalansen, vilket ska motsvara nationens resultaträkning. Detta samband gäller:

Genom att ställa upp nationens reala tillgångar (producerade och icke-producerade tillgångar) och finansiella tillgångar (utlandsställningen, vilket vi får från beräkning av den mer utvecklade BNP-identiteten(summan av nationens nettofordringar på utlandet)) motsvarar denna summan nationalförmögenheten på andra sidan. Detta i sin tur leder till att vi kan upprätta en resultaträkning för nationen, en så kallad betalningsbalans, där vi ställer upp bytesbalansen netto och kapitalbalansen netto vilket ska vara lika med finansiella balansen netto och en restpost.