Kapitel 12 - Pengar, prisnivå och växelkurs på lång sikt Flashcards

1
Q

Definiera klingande mynt.

A

Mynt vars värde bestäms av deras innehåll av ädel metall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är skillanden mellan mettallmyntfot (specie standard) och pappersmyntfot (fiat standard)?

A

Metalmyntfot är ett system i vilket pengar består av metall elelr är inlösliga mot metall. I ett system av pappersmyntfot är istället pengar inte inlösliga mot någon metall. Vid metallmyntfot fungerar centralbanken som bankernas reservmedel och kundenkan lösa in insättningsbevis mot centralbankspengar och på så sätt lösa in dessa mot guld/metall. Detta vilar såklart på centralbankens förmåga att tillförse dessa metaller. Pappersmyntfot uppstår alltså när detta löfte upphör. Detta sker ofta i i samband med krig, när staten lånar till t.ex. krig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definiera centralbankspengar.

A

Centralbankspengar - Centralbankens sedlar och mynt samt bankernas tillgodohavanden hos centralbanken. Benämns också monetär bas under pappersmyntfot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Definiera monetär bas under metallmyntfot och pappersmyntfot.

A

Under metallmyntfot utgörs den monetära basen av den mängd metall som används i penningväsendet. Under pappersmyntfot är denna monetära metall utbytt mot centralbankspengar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

På vilka två (2) sätt kan ändringar i den monetära basen ske?

A
  1. Centralbanken kan på eget initiativ öka eller minska den monetära basen genom att antingen köpa eller sälja tillgångar till banken eller allmänheten. Köper centralbanken tillågångar, t.ex. utländsk valuta eller stadspapper så ökar den monetära basen på kreditsidan samtidigt som centralbankens tillgångar ökar. Säljer istället centralbanken tillgångar så minskar dessa samtidigt den monetära basen minskar med lika mycket.
  2. Centralbanken fungerar också som bankernas bank vilket betyder att de lånar ut och låter sätta in hos centralbanken beroende på hur stort bankernas kontantbehov är för tillfället. Detta är den vanligaste formen av penningpolitik, där centralbanken styr den monetära basen genom att ändra reporäntan (räntan bankerna tillåts låna och sätta in till). En högre reporänta minskar den monetära basen då det blir dyrare för bankerna att låna pengar från centralbanken.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är skillnaden mellan intervention på valutamarknaden och en öppen marknadsoperation?

A

Intervention på valutamarknaden - Centralbankens köp och försäljning av utländsk valuta.

Öppen marknadsoperation - Centrralbankens köp och försäljningar av statspapper.

För dessa så innebär ett köp av en viss storlek en expansion av den monetära basen av samma storlek. Det motsatta gäller vid försäljning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hur bestäms penningmängden i ett samhälle?

A

Peningmängden bestäms i en trestegsprocess:

  1. Bestämmning av den monotära basens storlek - Centralbanken bestämmer den monetära basens storlek genom antingen egna köp och sälj av tillgångar av samhället, alternativt genom ändring av reporäntan som påverkar bankernas belåning mot centralbanken.
  2. Bestämning av den monetära basens uppdelning mellan allmänhet och banker - Den monetära basens uppdelning beror på allmänhetens behov av kontanter vilket speglar dess betalningsvanor.
  3. Bestämning av mängden bankpengar genom kreditmultiplikation - Bestämning av mängden bankpengar sker genom bankernas lagstadgade likviditetskrav, eller reservkvot. Genom kreditmultiplikatorn kan vi få fram kvoten mellan penningmängd och monetär bas.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Definiera processen kreditmultiplikation.

A

Den process som leder till skapande av nya bankpengar genom ett inflöde av ny monetär bas till bankerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Definiera kreditmultiplikatorn.

A

Kvoten mellan penningmängd och monetär bas. Ett tal större än ett när reservkvoten är mindre än ett. Ju mindre reservkvot, desto större kreditmultiplikator, då en viss mängd reserver kan underhålla en större mängd bankpengar. Omvänt ser vi att kreditmultiplikatorn blir 1 om reservkvoten blir 1 då inga nya pengar skapas i detta fall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Förklara de två sidorna av Bytesekvationen MX=PT i ord.

A

Vänsterledet, MV (PenningmängdenOmloppshastigheten) mäter de totala utgifterna udner en viss period gemom att multiplicera penningmängden med det genomsnittliga antalet gånger varje krona utnyttjas för en transaktion. Högerledet, P*T, mäter istället utgifterna genom att multiplicera antalet transaktioner under perioden med dess genomsnittliga pris.

Dessa är alltså båda sätt att kunna räkna ut totala utgifter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Definiera Bytesekvationen.

A

Totala utgifter är lika med penningmängden, M, gånger omloppshastigheten, V, I sin tur lika med prisnivån, P, gånger mängden transaktioner,T, d.v.s. MV=PT.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Rationalisera hur MV=PT översätts till MV=PY när vi räknar på totala utgifter.

A

PT är lika med det (genomsnittliga priset per transaktion)(totala antalet transaktioner) och när vi I praktiken räknar totala utgifter så kan vi inte mäta totala transaktioner, vilket gör att vi istället använder istället den reala bruttonationalprodukten, Y, gånger BNP-deflatorn, P.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Definiera inkomstomloppshastighet.

A

Inkomstomloppshastighet - BNP dividerat med penningmängden. V=(P*Y)/M.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad bestämmer omloppshastigheten och hur relaterar monetarisering och ekonomins utvecklingsgrad till detta?

A

De två grundläggande bestämmningsfaktorerna av omloppshastigheten är graden av monetarisering och finanssektorns utvecklingsgrad. Monetarisering av ekonomin är ett mått på hur stor andel av del ekonomiska aktiviteterna som utförs med pengar. Ökar andelen användning av pengar på bekostnad av byteshandel så sjunker omloppshastigheten, detta för att behovet av pengar ökar och penningmängden (M) ökar snabbare än utgifterna mätt med nominellt BNP (PY). På samma sätt ökar omloppshastigheten med en mer utvecklad finanssektor då allmänheten håller mindre pengar i förhållande till nominell BNP, alltså behovet av pengar minskar och penningmängden (M) ökar långsammare än utgifterna mätt med nominell BNP (PY).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Förklara den klassiska kvantitetsteorin.

A

Prisnivån är direkt proportionell mot penningmängden. För att förstå denna ekvation måste vi först förstå att omloppshastigheten, V, bestäms av monetarisering och finansiell utveckling, vilka I sin tur inte påverkas av penningmängden. Stiger penningmängden, M, med 10% så stiger även prisnivån, P, med 10%. Alltså, när penningmängden stiger, stiger också utgifterna vid en given omloppshastighet. När utgifterna, och därmed efterfrågan på varor och tjänster stiger så stiger även prisnivån, då kvantiteten av varor och tjänster är given vid full sysselsättning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Definiera inflation matematiskt och förklara med ord vad som orsakar inflation.

A

Matematiskt är inflation P ̂=M ̂-Y ̂. I ord betyder detta att inflationen är lika med skillnaden mellan penningmängdstillväxten och real BNP-tillväxt. Inflation uppstår alltså när penningmängden växer snabbare än real BNP.

17
Q

Definiera arbitrage.

A

Riskfri vinst som uppstår genom att någonting köps billigt och säljs dyrt.

18
Q

Definiera lagen om ett pris.

A

Samma vara ska uttryckt I gemensam valuta, ha samma pris på olika platser, transport- och tullkostnader borträknade.

19
Q

Definiera absolut köpkraftsparitetsteori för växelkursen.

A

Nivån på växelkursen är på lång sikt lika med kvoten mellan priserna I lokal valuta för varukorgar med samma innehåll.

20
Q

Definiera depreciering.

A

En försvagning av valutan till följd av att priset på utländsk valuta stiger.

21
Q

Definiera appriciering.

A

En förstärkning av valutan till följd av att priset på utländsk valuta sjunker.

22
Q

Definiera relativ köpkraftsparitetsteori för växelkursen.

A

Depricieringstakten I växelkursen är på lång sikt lika med skillnaden mellan inhemsk inflation och utlandets inflation.

23
Q

Definiera den klassiska modellen.

A

En beskrivning av en full sysselsättningsekonomi som idag används som beskrivning av hur ekonomin fungerar på medelfristig sikt när alla marknader, inklusive arbetsmarknaden, är I jämvikt.

24
Q

Definiera den klassiska dikotomin.

A

En tudelning mellan den reala och nominella ekonomin, d.v.s. uppfattningen att bestämningsfaktorerna för reala variabler skiljer sig från bestämningsfaktorerna för de nominella variablerna.

25
Q

Definiera kvotregeln för relativa förändringar:

A

Den relativa förändringen av en kvot är lika med den relativa förändringen i täljaren minus den relativa förändringen i nämnaren.

26
Q

Ponera att ett krig bryter ut och staten behöver pengar för att finansiera krigsutrustning. Förklara hur detta scenariot kan påverka ekonomin och vilka samband som kan dras till kapitlets olika koncept och teorier.

A

Att staten behöver pengar resulterar I att de lånar av riksbanken. Ökar riksbankens belåning så ökar samtidigt sedelmängden/penningmängden. Följden blir därför en kraftig inflation och en depricierad växelkurs. I kapitlet förklaras sambandet mellan dessa koncept som:

  1. Kvantitetsteorin - sambandet mellan penningmängd och prisnivå.
  2. Köpkraftsparitetsteorin - sambandet mellan priser och växelkurser.

Alltså, växer penningmängden mer än real BNP resulterar detta i inflation och inflationen i sig resulterar i en depricierad växelkurs, att utländsk valuta blev dyrare mot den svenska, alltså att den svenska kronan tappar i värde.

27
Q

Avsluta meningen av generella slutsatser om kapitlet enligt:
Hög inflation beror på __?

A

Hög inflation beror på hög tillväxt I penningmängden. Den klassiska kvantitetsteorin stämmer på lång och kort sikt när penningmängdsförändringar är dominerande.

28
Q

Avsluta meningen av generella slutsatser om kapitlet enligt:
Depricierad växelkurs beror på__?

A

Depricierad växelkurs beror på att inflationen I landet är högre än I omvärlden. Köpkraftsparitetsteorin stämmer på lång och på kort sikt när inflationsskillnader är dominerande.

29
Q

Avsluta meningen av generella slutsatser om kapitlet enligt:
Ursprunget till hög tillväxttakt I penningmängden är nästan alltid__?

A

Ursprunget till hög tillväxttakt I penningmängden är nästan alltid statens lån till banken.

30
Q

Avsluta meningen av generella slutsatser om kapitlet enligt:
Stora statliga lån I centralbanken beror oftast på__?

A

Stora statliga lån I centralbanken beror oftast på en krissituation, såsom krig, då utgifterna är höga samtidigt som det är svårt att finansiera utgifterna med skatter eller lån utanför cantralbanken.

31
Q

Betyder statens tryck av nya pengar alltid inflation? Förklara varför/varför inte.

A

Nej, inflation sker bara när penningmängden ökar snabbare än real BNP. Kom ihåg ekvationen P^=M^-Y^ där P är Priset/inflationen, M är penningmängden och Y är real BNP. Ökar M(penningmängden) lika mycket som Y(real BNP) så slår de ut varandra.

32
Q

Vad menas med inflationsskatt?

A

I samband med inflation så urholkas sedlarnas köpkraft I samma mån som priset stiger kan detta tolkas som en proportionell skattesats på den sedelmängd som utgör skattebasen.