nyrer og urinveier Flashcards

1
Q

• Nevn hvilke hovedfunksjoner nyrene har?

A
driver homeostase ved å kontrollere: 
Elektrolyttinnhold og væskeinnhold
Blodtrykk
Syre-base balanse
Urinproduksjon

stimulere produksjon av røde blodlegemer og enzymer kroppen trenger.
filtrere blodet og renser bort avfallsstoffer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

• Nevn nyrenes tre arbeidsformer

A

filtrasjon, reabsorpsjon og sekresjon

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

• Nevn hvilken funksjon ADH har (antidiuretisk hormon)?

A

ADH er et hormon som nedsetter urinutskillelsen ved å fremme gjenoppsugingen av vann i nyrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

gjør rede for glomerulus filtrasjon

A

Glomerulus filtrasjon:
Gjennom nyrenes cirka tre millioner glomeruli går det store mengder blod, og blodtrykket er derfor en viktig faktor for filtreringen, som finner sted i glomeruluskapillarenes porer.
Ultrafiltrasjonen skjer passivt, det vil si kun på basis av selve trykkforskjellen. Vann og småmolekylære stoffer presses gjennom porene i kapillarslyngene, mens blodlegemene og de store proteinmolekylene blir holdt tilbake i kapillarlumen (kapillarhulrommet). Forekomst av blod i urinen (hematuri) og/eller protein i urinen (proteinuri) er derfor tegn på en unormal (patologisk) tilstand.
Nyrenes filtrasjonsevne er avgjørende for at kroppen skal kunne kvitte seg med avfallsstoffer. Konsentrasjonen av kreatinin kan måles i blodet og være en indikator på denne evnen. Dette er et nedbrytningsprodukt av den energirike stoffskiftebestanddelen kreatin i muskelcellene, og som bare utskilles gjennom nyrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

gjør rede for tubulær reabsorpsjon

A

Det dannes primærurin fra avfallet i blodet. 99 prosent av dette blir reabsorbert i tubulusapparatet, dels aktivt, dels passivt. Det blir altså bare om lag 1,5 liter urin tilbake – alt etter hvor mye man drikker – som tømmes gjennom urinblæren.
Reabsorpsjonen av vann styres dels (indirekte) av det vegetative nervesystemet, dels (direkte) av hormonet adiuretin. Foruten vann reabsorberer nyrene også aminosyrer, klorid (se klor) og hydrogenkarbonat. Ved resorpsjonen av glukose dreier det seg om aktivt cellearbeid, og når denne mekanismen svikter ved et høyt blodsukkernivå, kan det bli sukker i urinen (såkalt glukosuri).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

gjør rede for tubulær sekresjon

A

Skilles ut vannløselige stoffer som kroppen ikke trenger lengre, har for mye av eller er ikke kommer seg inn som råurin grunnet at det er for stort. Urin går fra tubulus, flitreres og reabsorberes i blod og tilbake til tubulus og blir skilt ut som ferdigurin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

• Hva er cystitt (blærekatarr)?

A

Blærekatarr er en betennelse i urinblæren. Man skjelner mellom akutt og kronisk blærekatarr. Ved akutt blærekatarr foreligger det en bakteriell infeksjon av urinblæren. Pasienten har symptomer i form av hyppig og smertefull vannlating (dysuri).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva er årsaker til cystitt?

A

Vanlige tarmbakterier er den hyppigste årsaken. Dårlig underlivshygiene. Hvis det foreligger infeksjon, kommer det en fargeforandring. Ved mikroskopi av sentrifugert urin vil man påvise pussceller (leukocytter).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke symptomer er typisk ved cystitt?

A

Hos kvinner: Enkelte kvinner får også oppblussing av blærekatarr i forbindelse med samleie, blærekreft
Hos menn: vil blærekatarr nesten bestandig være uttrykk for vanskeliggjort blæretømming, prostataforstørrelse

hyppig og økt vannlating, svie, evt blodig, gromsete og illeluktende, vondt over urinblæra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hvordan behandles cystitt?

A

behandling med antibiotikakur av én til tre dagers varighet korte ned sykdomsforløpet. surgjøring av urin med metenamin, være aktuelt til forebyggende bruk hos pasienter med tilbakevendende infeksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

• Hva er glomerulonefritt?

A

Glomerulonefritt er betennelse i nyrens karnøster (glomeruli). Betennelsen utløses ikke av bakterier eller virus, men av unormale immunologiske reaksjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva kan være årsak til akutt glomerulonefritt?

A

Årsakene varierer. Sykdomsutviklingen er sammensatt og er fortsatt bare delvis forstått. Mange ulike forhold kan utløse glomerulonefritt. Det er individuell variasjon i mottakeligheten for å få glomerulonefritt. Når sykdommen er etablert, vil den ofte være tiltakende (progressiv). Kan komme på grunn av andre sykdommer evt av noen kreftsykdommer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvilke symptomer er typisk ved akutt glomerulonefritt?

A

Symptomene er svært varierende.tretthet, hodepine, kvalme, rød urin, hevelser i bena eller rundt øynene. Etter hvert kan det komme høyt blodtrykk og svært redusert urinproduksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan behandles akutt glomerulonefritt?

A

Behandlingen avhenger av hvilken type glomerulonefritt du har.- fordeler må veies mot ulemper. Andre typer glomerulonefritt kan behøve dialysebehandling for kortere eller lengre tid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

• Hva er urolithiasis (steindannelse i nyre og urinveier)?

A

Stein i urinveiene er faste, harde strukturer som er dannet ved utfelling av uorganiske eller organiske salter i urinen. Nyrestein kan variere i størrelse fra å være som sandkorn («nyregrus») til masser som fyller hele nyrebekkenet og dets forgreninger, calyces. Det kan foreligge én enkelt stein eller flere (multiple).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hva kan være årsak til steindannelse i nyre og urinveier?

A

Steindannelse forutsetter at urinen er overmettet med ett eller flere salter. I en overmettet løsning kan selv de svakeste kjemiske og fysiske påvirkninger føre til at de oppløste stoffene felles ut som mikroskopiske krystaller, som så legger seg lagvis på hverandre og etter hvert danner en stein. Arv som medfødte stoffskiftesykdommer, økt inntak av kalsium og vitamin D

17
Q

Hvilke symptomer er typisk ved steindannelse i nyre og urinveier?

A

Det vanligste symptomet er smerte. En stein i urinlederen gir et akutt, kraftig smerteanfall som kalles nyresteinskolikk (ureterkolikk). Pasienten får kraftige, meget sterke takvise smerter i siden med utstråling av smertene mot skrittet. Kvalme, eventuelt med brekninger, er karakteristisk. Huden er kald og blek og pulsen rask.

Urinveisinfeksjon er både et symptom på og en komplikasjon til nyrestein. Et annet symptom er blod i urinen (hematuri).

18
Q

Hvordan behandles steindannelse i nyre og urinveier?

A

Et akutt anfall behandles med smertestillende medikamenter som gis enten i sprøyte eller i form av stikkpiller. Behandlingen av selve steinsykdommen vil avhenge av steinenes størrelse, antall og lokalisering. Liten stein behandles med nyresteinknuser. PCN-operasjon for flere eller større steiner. Hvis denne behandlingen ikke er vellykket, eller steinen er kommet lenger ned i urinlederen, er standardbehandlingen i dag URS (ureterorenoskopi). Ved URS fører man et instrument inn gjennom urinrøret til blæren og videre opp i urinlederen. Slike instrumenter kan være stive eller bøyelige (fleksible).

19
Q

hva er stressinkontinens?

A

• Stressinkontinens: ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse. Vanligst hos kvinner. Oppstår når du hoster eller ler, eller ved at du gjør spesielle kroppsbevegelser som presser på blæremuskulaturen, som for eksempel hopp eller tunge løft.

20
Q

hva er overaktiv blære?

A

• Overaktiv blære: Kalles også Urgeinkontinens og er ufrivillig tap av urin assosiert med plutselig, sterk vannlatingstrang.

21
Q

hva er overløpsinkontinens?

A

• Overløpsinkontinens: Vanligst hos menn. Hvis du går med en konstant full blære som renner over, har du overløpsinkontinens. Du vil ha en følelse av at blæren ikke blir skikkelig tømt. Overløpsinkontinens kan skyldes svakheter i musklene i blæreveggen eller at passasjen av urin fra blæren er blokkert.

22
Q

hva er refleksinkontinens?

A

• Refleksinkontinens: rammer kun menn. Problemet er at det kommer et par dråper urin noen sekunder etter at du har latt vannet. Dette er urin som har blitt liggende igjen i urinrøret fordi musklene i og rundt urinrøret etter hvert ikke klarer å “skvise” ut all urinen i urinrøret. Denne urinen kommer ut ved at bekkenbunnen beveger seg når du går.

23
Q

Hva er årsak til stressinkontinens?

A

Overgangsalderen, fremfall av skjeden, overvekt, demens, fersk mor, østrogenmangel, svekket lukkemekanisme, UVI