7 - Bioteknologi og genteknologi Flashcards

1
Q

Mikroorganismer?

A

Livsformer som man ikke kan se med det blotte øye.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Bioteknologi og mikroorganismer?

A

Mennesker har i tusener av år brukt mikroorganismer til å bake brød og lage ost, til gjøring av øl og vin og til å lage surmelksprodukter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bioteknologi?

A

Bioteknologi er all teknologi som bruker levende celler til å lage produkter. Når vi snakker om moderne bioteknologi så snakker vi om et samlebegrep på fagområder og metoder der genteknologi inngår i større eller mindre grad.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

GMO?

A

GMO står for genmodifiserte organismer, dette er organismer som har fått forandret på genene sine eller fått satt inn nye gener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Etikk?

A

Etikk er morallære og et hjelpemiddel til å tenke omkring vanskelige moralske spørsmål. Det handler i bunn og grunn om hva som er rett og galt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bioteknologirådet?

A

Bioteknologirådet er et rådgivende organ opprettet av regjeringen som vurderer faglige, etiske, miljømessige og sikkerhetsmessige spørsmål knyttet til moderne bioteknologi. Det er særlig to lover som viktige: Genteknologiloven og Bioteknologiloven. Bioteknologi blir også regulert av mange andre lover, som næringsmiddelloven og lov om dyrevern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Genteknologiloven?

A

Genteknologiloven regulerer framstilling og bruk av genmodifiserte organismer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Bioteknologiloven?

A

Bioteknologiloven handler om å sikre at medisinsk bruk av bioteknologi blir utnyttet til beste for alle mennesker.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Næringsmiddelloven?

A

Lov om matproduksjon og mattrygghet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Genspleising (kort)?

A

Genspleising er teknikken forskere bruker når de overfører gener til en organisme. Ved hjelp av spesielle enzymer kan man klippe ut gener i arvematerialet hos en art og sette deminn i DNA-et til en annen art.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Plasmider i genspleising?

A

Plasmider er små, ringformede DNA-molekyler som finnes i bakterieceller i tillegg til bakterienes eget kromosom. Plasmidene er ikke en del av selve bakteriekromosomet, men har noen få gener som bakteriene har nytte av. Det er plasmidene genforskerene bruker som verktøy i genspleising. Forskerne kan ta plasmidene ut av bakterier og deretter “spleise” en DNA-bit med et gen fra en annen organisme inn i dem. Bakterien tar så opp i seg de genspleisede plasmidene. Når bakterien da deler seg blir de nye genene kopiert sammen med bakteriens DNA. Spleiser vi for eksempel inn et menneskegen for hormonet insulin i plasmidet, har vi en bakteriekultur som nå produserer insulin. Tidligere måtte man isolere insulin fra svin eller storfe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Restriksjonsenzymer i rekombinant DNA-teknikk??

A

For å klippe og lime DNA-biter med gener bruker forskerne spesielle enzymer som kalles restriksjonsenzymer. Enzymene fungerer som “sakser” som klipper DNA-molekyler. De ulike enzymene kjenner igjen og klipper DNA ved helt bestemte basesekvenser. De blir klippet skjevt slik at de får klebrige ender, når et plasmid DNA og et menneske DNA er klippet med samme enzym, vil disse endene finne hverandre ved baseparing når bitene blir blandet. Da blir et lime-enzym tilsatt og binder DNA-bitene sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Måter å overføre et gen på?

A

Mikroinjeksjon, overføring til spesielle virus, genpistol og plasmider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Overføring av gener ved mikroinjeksjon?

A

Ved mikroinjeksjon sprøyter man gener direkte inn i kjernen i en celle for eksempel en befruktet eggecelle. Det er en lite effektiv metode ettersom sannsynligheten for at genene blir tatt opp i arvematerialet i kjernen er liten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Overføring av gener ved virus?

A

Ved bruk av spesielle virus blir først genene som gjør viruset farlig fjernet. Deretter blir nye gener satt inn i virusets eget DNA. Når viruset angriper celler, kan virus-DNA med de nye genene sette seg inn i cellens eget DNA. Cellen er nå blitt tilført nye gener.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Overføring av gener ved genpistol?

A

Genpistol er særlig brukt på planteceller som har en solid cellevegg ytterst. Genene blir festet til bitte små kuler av gull og skytes inn i cellene. Metoden er lite presis og lite effektiv. Det er tilfeldig hvor DNA-bitene havner, men etter mange forsøk kan man være heldige og få genene til å feste seg i cellenes eget DNA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Overføring av gener ved plasmider?

A

For å overføre gener til planter har forskerne også brukt plasmider som vanligvis gir planter kreft. DNA i bakteriene er endret på en måte som gjør at de ikke lenger vil gjøre plantene syke. Nye gener er satt inn, og når bakteriene angriper plantecellene, blir de nye genene overført fra bakterieplasmidene til plantecellene og gir dem nye egenskaper

18
Q

CRISPR?

A

En revolusjonerende metode å redigere DNA i celler som ble oppdaget i 2012. Også her bruker forskerne molekyler de fant i bakterier som verktøy.

19
Q

Hvor og hvorfor er genmodifisering nyttig?

A

Det er nyttig i forskning, da forskere har fått økt kunnskap om hva som skjer inne i celler og om hvordan gener fungerer. Genmodifiserte mikroorganismer har hatt stor betydning for produksjon av mange nyttige stoffer, som fargestoffet indigo, menneskeinsulin, veksthormon, vaksiner osv. En annen ting moderne bioteknologi har hjulpet oss med er planteforedling. Man kan gjøre planter med robuste og motstandsdyktige mot sykdommer, skadedyr, klima og vær. osv. Eller gjøre matvarekvaliteten høyere.

20
Q

Utfordringer med genmodifisering av planter?

A

Er det helsefarlig? Kan de nye genene i genmodifiserte planter produsere stoffer som er giftige eller kan gi allergi? Kan g.m planter som inneholder giftige stoffer som dreper skadeinsekter være giftige for andre insekter og dyr? Kan planter som er modifisert til å være motstandsdyktige mot ugrasmiddel bli overført til ugraset? Kan dyrking av g.m planter føre til økt bruk av sprøytemidler? Kan g.m planter spre antibiotikaresistens til feks bakterier?

21
Q

Fordeler med GMO

A

Kan bruk av GMO sikre verdens befolkning nok mat? Den globale befolkningen bare vokser og vokser, og det blir en stadig større utfordring med nok mat til alle. Noen undersøkelser i land som driver med GMO har vist positiv vekst, og mindre bruk av sprøytemidler. Så langt tyder det på at det ikke er helsefarlig heller. Men om dette er varig og en sikker måte å produsere mat på gjenstår å si helt sikkert. Skepsisen har ført til at bla Norge har latt føre-var-prinsippet bestemme.

22
Q

Genmodifiserte dyr?

A

Man ønsker dyr som er mer motstandsdyktige og som produserer mer mat. Men forsøk med genmodifiserte dyr har til nå vært mindre vellykkede enn tilsvarende forsøk med planter. Men noen genmodifiserte dyr har fått praktisk betydning, for eksempel i forbindelse med produksjon av medisiner. I sau har man satt inn gener som gjør at sauen lager melk med et spesielt protein. Mennesker med cystisk fibrose mangler dette proteine.t.

23
Q

Kunstig befruktning?

A

Kunstig befruktning også kalt assistert befruktning er ulike metoder for å hjelpe par som har problemer med å få barn. De vanligste metodene er
1. kunstig inseminasjon av sæd som har vært i bruk lenge.
Prøverørsmetodene In vitro-fertilisering (IVF): eggceller hentes fra eggestokken, hvor det blir tilsatt sædceller, og de befruktede eggene dyrkes. Til slutt settes embryoet som er en celleklump, altså fosteret i tidlige dager, inn i livmoren. Om problemet er at mannen danner for få sædceller eller for dårlige svømmere, kan det være vanskelig å få eggcellene befruktet i en skål. Da kan legene bruke en metode som kalles mikroinjeksjon (ICSI).

24
Q

Eggdonasjon og surrogati?

A

En kvinne som ikke kan produsere egne eggceller, kan benytte seg av eggdonasjon og IVF-teknikk. Kvinnen vil bli mor til barnet men ikke genetisk. Hvis en kvinne av en eller annen grunn ikke kan gjennomgå svangerskap selv vil det være mulig å implementere en befrukted eggcelle altså et embryo i en annen kvinnes livmor. Kvinnen som bærer barnet vil være en såkalt fostermor eller surrogatmor.

25
Q

Kloning?

A

Kloning betyr egentlig “å lage mange like”. Det foregår i naturen hele tiden. En jordbærplante former seg ukjønnet ved utløpere som slår rot og danner nye planter. Poteter fra samme potetplante gir opphav til nye potetplanter som alle har de samme genene som morpoteten. Et gen, en celle eller hele organismer kan bli klonet.

26
Q

Polymerasekjedereaksjon / PCR?

A

Er en maskin. Inni maskinen blir bitene av DNA som skal kopieres, blandet med byggesteiner til DNA, som inneholder basene (ATCG). DNA-prøven blir varmet opp, og de to trådene i DNA-molekylene skiller lag. Deretter blir prøven avkjølt, og byggesteinene binder seg på hver sin tråde slik at det blir dannet nye DNA-tråder som er identiske med de gamle. Behandlingen blir gjentatt mange ganger, til det blir nok DNA til å analysere.

27
Q

Reproduktiv kloning?

A

Reproduktiv kloning er å lage et helt nytt individ med de samme genene som et annet individ. Det første klonede pattedyret, sauen Dolly ble født i 1996. Dolly ble laget ved å fjerne kjernen i en eggcelle fra en sau og erstatte den med cellekjernen fra en celle fra en sau og erstatte den med cellekjernen fra en celle som kom fra juret i et voksent dyr. Deretter ble egget stimulert til å dele seg og satt inn i livmoren til en fostermor. Dolly ble derfor genetisk lik den sauen kjernen kom fra. Dolly døde 7 år gammel, med mange alvorlige sykdommer. Sykdommer og tidlig død har vært et generelt problem blant klonede dyr.

28
Q

Stameller?

A

Stamceller er spesielle celler som kan fornye seg selv, og som kan danne nye celler som erstatter de som er døde. Det er disse cellene som gjør at man lager nye celler. Det finnes flere typer stamceller: totipotente, pluripotente, multipotente og unipotente. Forskjellen mellom de forskjellige typene er hvilket spekter av celler de kan danne og fornye seg til.

29
Q

Totipotente?

A

Kan danne alle celletyper.

30
Q

Pluripotente?

A

Kan danne svært mange forskjellige celletyper, men ikke til et nytt individ.

31
Q

Multipotente?

A

Kan bare utvikle seg til noen få forskjellige celletyper.

32
Q

Unipotente?

A

Kan bare utvikle seg til en celletype.

33
Q

Terapautisk kloning forklaring?

A

T. kloning bygger på den samme metoden som reproduktiv kloning, men formålet er et helt annet. Ved terapeutisk kloning er man kun ute etter å klone celler fra pasienten for å skaffe bestemte celletyper som skal erstatte syke celler hos pasienten. Et problem ved transplantasjoner og bruk av stamceller i medisinsk behandling er at nye cellevev eller organer kan bli avstøtt av pasientens immunsystem. Med terapautisk kloning kan man løse dette problemet og lage stamceller med pasientens eget arvestoff.

34
Q

Terapautisk kloning kort definisjon?

A

Ved terapautisk kloning blir det laget stamceller med pasientenes eget arvestoff. Tanken er at de skal kunne brukes til å behandle ulike sykdommer.

35
Q

DNA-profil?

A

Ved DNA-analyser blir det laget DNA-profiler som kan gi sikker identifikasjon av en person eller en annen organisme. I det DNA-et vårt som ikke virker som gener, ligger det mange områder med repeterte DNA-sekvenser, og det er disse som er forskjellige fra individ til individ.

36
Q

Gentester?

A

Ved hjelp av gentester kan man f¨informasjon om arveegenskapene til et individ. I dag er det over tusen slike gentester tilgjengelige, og utviklingen på dette området går fort. Tester kan utføres på fødte personer, på fostre og på befruktede eggceller før de eventuelt settes inn i en livmor ved assisert befruktning.

37
Q

Hva kalles det når man tar gentest på befruktede eggceller før det settes inn i livmor?

A

preimplantasjonsdiagnostikk.

38
Q

Hvilke fire typer kan vi dele gentesting i?

A

Tester for å stille sikker sykdomsdiagnose. Tester for å påvise om en frisk person er bærer av et sykdomsgen. Tester på å påvise gener for arvelig sykdom hos friske personer. Tester for å påvise sykdomsgener der også miljøfaktorer er viktige for utvikling av sykdom.

39
Q

Fostervannsprøver og NIPT?

A

Celler fra et foster vil flyte omkring i fostervannet. Disse cellene kan legene ta ut ved en fostervannsprøve i 14. eller 15. uke av svangerskapet. Det går an å ta gentester på disse cellene -> fosterdiagnostikk. Selvbestemt abort er 12 uker, men ved alvorlig genfeil er det mulig å sende søknad. NIPT er en ny metode for å teste fosterets gener ved bare å ta en blodprøve av moren ca 10 uker i svangerskapet. -> utfordringer og muligheter.

40
Q

Genterapi?

A

Genterapi går ut på å forandre eller erstatte “syke” gener med normale gener som fungerer. Dette kan skje ved overføring av gener vha genmodifiserte virus eller ved direkte innsprøyting av gener i blodet, i et organ eller i cellekulturer (stamceller).