Kap 1 ER i icke noterade svenska företag Flashcards

1
Q
  1. Vad fokuserar BFL respektive ÅRL i redovisningsprocessen?
A

BFL fokuserar främst på frågor kring den löpande redovisningen samt vilket typ av bokslut, d.v.s. sammanställning av den löpande bokföringen, som olika kategoriserar av företag ska göra.

ÅRL reglerar formella frågor och värderingsfrågor när en årsredovisning alternativt ett årsbokslut ska upprättas. Med formella frågor menas vad som ska ingå i en årsredovisning/ ett årsbokslut, hur den ska redovisas och vilka krav på tilläggsupplysningar som finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

På vilka tre sätt kan den löpande bokföringen avslutas?

A

Den löpande bokföring kan avslutas antingen med:

  1. En årsredovisning vilket gäller för alla aktiebolag, ekonomiska föreningar, handelsbolag samt större företag.
  2. Ett årsbokslut vilket gäller för andra företag än de som ska upprätta en årsredovisning.
  3. Ett förenklat årsbokslut för enskilda firmor som har en nettoomsättnings som uppgår till högst 3 miljoner kronor.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilken är skillnaden mellan ett intresseföretag respektive ett dotterföretag enligt ÅRL?

A

* Dotterbolag: Företag som innehar mer än hälften av alla rösterna i en annan juridisk person kallas för moderföretag till det andra företaget vars benämning är dotterföretag.

* Intresseföretag: Om ett företag äger andelar i en juridisk person som inte är ett dotterföretag, men utövar ett bytande inflytande (20 procent av rösterna) över den juridiska personen, 20 procent av rösterna, benämns det som ett intresseföretag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad ska en årsredovisning innehålla enligt ÅRL?

A
  1. Balansräkning
  2. Resultaträkning
  3. Noter, som också benämns tilläggsupplysningar.
  4. Förvaltningsberättelse
    (+ Kassaflödesanalys gäller enbart för större företag.)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vad innebär kravet på överskådlighet respektive god redovisningssed?
A

* Överskådlighet: Innebär att informationen i årsredovisningen ska presenteras på ett systematiskt sätt så att den blir lättillgänglig för en redovisningsmottagare.

* God redovisningssed: En rättslig standard som bygger på lag, praxis och kompletterande normgivning. Innebär att företaget är skyldigt att följa lag och kompletterande normgivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär helhetskravet respektive rättvisande bild?

A

* Helhetskravet: Innebär att om t.ex. informationen som lämnas i balans- och resultaträkningen inte är tillräcklig för att dess innehåll ska kunna förstås, så måste kompletterande information lämnas i en tilläggsupplysning (not).

* Rättvisande bild: Innebär i normalfallet att om företaget följer en god redovisningssed så uppnår man en rättvisande bild. Företag får aldrig avvika från regler som finns i lagar för att uppnå en rättvisande bild. Däremot får man avvika från råd och rekommendationer från kompletterande normgivare. Dock måste detta i så fall nämnas i en tilläggsupplysning samt orsaken till avvikelsen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Vilket är förhållandet mellan ÅRL och FAR RedR1?
A

Far RedR1, d.v.s. årsredovisning i aktiebolag, finns som hjälp för att förstå och tillämpa både de formella regler som ÅRL och K3 tar upp.

ÅRL är överordnat Far Red1.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilket är förhållandet mellan ÅRL och K3?

A

ÅRL är en ramlag och därmed är innehållet väldigt övergripande till sin karaktär. De allmänna råden och kommenterarna i K3 tar upp och utvecklar betydligt fler frågor. I både ÅRL och K3 finns teoretiska principer och överordnande principer samt konkreta principer och regler. De kan ses som mer jämlika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hur definieras begreppen tillgång respektive skuld i K3?

A

* Tillgång: en resurs över vilken företaget har det bestämmande inflytandet till följd av inträffade händelser som förväntas ge upphov till inflöde av resurser och som innefattar framtida ekonomiska fördelar.

* Skuld: En befintlig förpliktelse för företaget till följd av inträffade händelser och som förväntas ge upphov till ett utflöde av resurser som innefattar ekonomiska fördelar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilken är den begreppsmässiga skillnaden mellan avsättning och skuld?

A

En avsättning är en skuld som är säker eller sannolik beträffande förekomst, men oviss i fråga om belopp eller tidpunkt då den ska infrias.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hur definieras begreppen intäkt respektive kostnad i K3, och vad är förklaringen till att definitionerna kan uppfattas som omständliga?

A

* Intäkt en ökning av ekonomiska fördelar under ett räkenskapsår till följd av inbetalningar eller ökning av tillgångars värde eller minskning av skulders värde, som medför ökning av eget kapital.

* Kostnad en minskning av de ekonomiska fördelarna under ett räkenskapsår till följd av utbetalningar, minskning av tillgångarnas värde eller en ökning av skulders värde som medför en minskning av det egna kapitalet. Man utgår nu mera från ett balansräkningsperspektiv numera när man definierar intäkt och kostnad vilket gör att orealiserade (upplupna & förutbetalda) intäkter och kostnader uppfyller definitionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vilka är definitionerna på kriterierna sannolik och tillförlitlig värdering?

A

I K3 anges två kriterier för att redovisa en tillgång eller en skuld i balansräkningen, samt en intäkt eller kostnad i resultaträkningen.
* Sannolik: innebär att något är mer troligt än inte troligt och berör osäkerheten i inflöde av respektive utflöde av framtida ekonomiska fördelar som är förknippade med posten.

* Tillförlitlig värdering: är att postens anskaffningsvärde ska kunna mätas på ett tillförlitligt sätt. Om en rimlig uppskattning inte kan göras ska posten inte redovisas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

I K3 presenteras fyra kvalitativa egenskaper som informationen i en årsredovisning ska ha. Namnge var och en och ange vilka krav som ställs för att egenskapen ska anses vara uppfylld.

A

* Begriplig: Den finansiella informationen ska vara begriplig för en användare som har rimlig kunskap om affärsverksamhet, ekonomi och redovisning och som är beredd att studera informationen med en rimlig grad av noggrannhet.

* Tillförlitlig: Om informationen i redovisningen är neutral och inte håller några väsentliga fel uppfylls kravet på att informationen ska vara tillförlitlig. De handlar om att man ska kunna lita på den information som finns i årsredovisningen. * Relevant information: Innebär att den information som lämnas i årsredovisningen ska vara till nytta för läsaren.

* Väsentlig information: Innebär att utelämnande av en viss information, eller en felaktig information, kan påverka de beslut som en redovisningsmottagare fattar utifrån den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Ge exempel på principer som uttrycker grundläggande antaganden och förklara vad de innebär?

A

* Förlevnadsprincipen: Innebär att ett företag antas ha ett ”evigt liv”, genom att t.ex. materiella tillgångar ska skriva av över nyttjandeperioden. * Redovisningsperiod/ periodavgränsning: Är normalt sett tolv månader. Redovisningsperioderna hänger ihop efter varandra eftersom poster som visade UB för ett år blir IB för påföljande år.

* Bokföringsmässiga grunder/ periodisering: Innebär att periodens inkomst och utgifter i vissa fall måste justeras för att få fram intäkter och kostnader, förutsätter periodavgränsning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär. Försiktighetsprincipen (1/5)

A

Innebär att tillgångarna värderas låg och skulderna värderas högt i balansräkningen, samt att kostnaderna tas så tidigt som möjligt och intäkterna så sent som möjligt i resultaträkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär. Realisationsprincipen (2/5)

A

Bestämmer när i tiden intäkterna ska tas upp. Endas konstaterade intäkter får tas med i bokslutet, vanligtvis vid leverans eller utförd tjänst.

17
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär. Matchningsprincipen (3/5)

A

Innebär att ställa periodens intäkter mot periodens kostnader.

18
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär. Post för post-värdering (4/5)

A

Innebär att man inte får slå ihop olika typer av tillgångar eller skulder och göra en helhetsvärdering, utan varje tillgångs- eller skuldpost måste värderas var för sig.

19
Q

Ge exempel på principer för mätning och förklara vad de innebär. Bruttoredovisning (5/5)

A

Innebär att tillgångar och skulder respektive intäkter och kostnader inte får kvittas mot varandra om det inte uttryckligen finns stöd för det i lag eller kompletterande normgivning.