Kap 2 ER i icke noterade svenska företag Flashcards

1
Q

Förklara vad som får inkluderas i en anläggningstillgångs anskaffningsvärde.

A

Anskaffningsvärdet är utgångsvärdet vid värderingar av anläggningstillgångar, vilket motsvarar tillgångensförvärv eller tillverkning.
* Om tillgången är förvärvad ska man i anskaffningsvärdet räkna med direkta utgifter som kan kopplas till förvärvet, ex. transport.

  • Om tillgången är tillverkad av företaget själva finns det preciserat i ÅRL vad som ska ingå. Man ska utgå från en produktkalkyl, direkta kostnader ska ingå i tillgångens anskaffningsvärde tillsammans med en skälig andel av indirekta tillverkningskostnader.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hur ska avskrivningar på anläggningstillgångar göras enligt ÅRL?

A

Avskrivningar är aktuella för materiella och immateriella anläggningstillgångar, finansiella skrivs inte av eftersom värdet per automatik inte minskar med tiden.

Huvudprincipen för anläggningstillgångar som ska skrivas av är att nyttjandeperioden ska
styra avskrivningstiden (avskrivningsperioden). För immateriella tillgångar ska dock avskrivningstiden uppgå till högst fem år om det inte går att fastställa en längre tid med en rimlig grad av säkerhet.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

När ska en anläggningstillgång skrivas ner?

A

Avskrivningen ska påbörjas när tillgången kan användas/ tas i bruk och det ska ske systematiskt i takt med att den förbrukas, alternativt linjärt om det inte går att uppskatta hur de förväntade fördelarna kan antas uppkomma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur ska en nedskrivningsprövning genomföras?

A

I K3 framgår det att om det finns indikationer på ett nedskrivningsbehov så ska det prövas, samt att ett företag endast ska skriva ner en tillgång om återvinningsvärdet är lägre än det bokförda värdet.

Bokfört värde = Anskaffningsvärdet minus samtliga avskrivningar enligt plan.

Återvinningsvärdet = Det högsta värdet av det verkliga värdet med avdrag för försäljningskostnader och nyttjandevärdet, vilket är nuvärdet av framtida kassaflöden som en tillgång väntas ge upphov till.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en återföring och hur påverkar det balans- respektive resultaträkningen?

A

Om ett företag gjort en nedskrivning kan man ibland i efterhand konstatera att nedskrivningen inte var nödvändig. I det fallet ska nedskrivningen återföras.
En återföring innebär att den gjorda nedskrivningen i en tidigare period nu redovisas som intäkt samt att värdet på tillgången ökar med motsvarande belopp i balansräkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

När kan en anläggningstillgång skrivas upp och hur redovisas en uppskrivning?

A

En uppskrivning kan ske om en tillgång ökar i värde i förhållande till det tidigare bokförda värdet, men då krävs det att värdet är tillförlitligt, bestående samt väsentligt överstiger det bokförda värdet.

Redovisningsmässigt innebär en uppskrivning att värdet på tillgången ökar. Uppskrivningen påverkar det egna kapitalet i balansräkningen, och inte resultaträkningen som vid återföring av en nedskrivning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär det att en immateriell tillgång är identifierbar?

A

Det innebär att de är avskiljbara, att tillgången t.ex. kan säljas, eller har uppkommit till följd av avtalsenliga eller andra juridiska rättigheter, att företaget har tillgången p.g.a. lagregler eller ett avtal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ge exempel på internt upparbetade immateriella tillgångar som inte får redovisas som en tillgång på balansräkningen. Förklara också varför det är så.

A

Förklaringen till att det finns begräsningar i vad som får redovisas som internt upparbetade tillgångar är att det i praktiken är svårt att visa att de uppfyller definitionen och kritikerna för en tillgång som får redovisas på balansräkningen.

Exempel på sådana uppgår av K3 P.18.5 och är internt upparbetade varumärken,
utbildning och reklam.

Dessa utgifter ska istället redovisas som en kostnad i den perioden de uppkommern.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vilka redovisningsprinciper ska tillämpas för internt upparbetade immateriella tillgångar?

A

För internt upparbetade immateriella tillgångar som inte berörs av K3 P.18.5kan företag välja två redovisningsprinciper, där den valda ska tillämpas konsekvent på samtliga internt upparbetade immateriella tillgångar:

Kostnadsföringsmodellen: Innebär att värdet de internt upparbetade immateriella tillgångarna ska redovisas som en kostnad i den period där de uppkommer.

Aktiveringsmodellen: Utgår ifrån att utgifter som uppkommer under en forskningsfas ska kostnadsföras när de uppkommer, medan utgifter som uppkommer under en utvecklingsfas ska aktiveras, vilket betyder att de tas upp som en tillgång på balansräkningen. Kostnadsföringen sker genom att tillgången sedan skrivas av.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hur ska immateriella tillgångar skrivas av enligt ÅRL och K3

A

För immateriella tillgångar ska nyttjandeperioden omfatta fem år om inte en längre avskrivningstid motiveras, om den går att motivera är den bortre gränsen tio år. Dock finns det undantag för juridiska rättigheter där det kan vara motiverat med en längre
nyttjandeperiod än tio år.

Avskrivningen ska vara systematisk, alternativt linjär om det inte går att uppskatta hur de förväntade ekonomiska fördelarna kan antas uppkomma.
Nyttjandeperioden ska dessutom omprövas om det finns indikationer på att nyttjandeperioden förändrats jämfört med den uppslaktning som gjordes vid föregående balansdag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

På vilket sätt finns det skarpare regler kring nedskrivning och uppskrivning av immateriella tillgångar i K3 vid en jämförelse med de mer generella reglerna i ÅRL?

A

Det kan vara svårare att påvisa immateriella tillgångars framtida ekonomiska fördelar på ett tillförlitligt sätt jämfört med övriga anläggningstillgångar och därför innehåller K3 skarpare krav för nedskrivning och uppskrivning för immateriella anläggningstillgångar.
Internt upparbetade immateriella tillgångar ska alltid nedskrivningsprövas, oavsett om det finns det finns några indikationer eller inte på en bestående värdenedgång.

Uppskrivningar får bara göras i undantagsfall för immateriella tillgångar. En uppskrivning kan dock vara möjlig när det gäller juridiska eller avtalsenliga rättigheter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad innebär komponentavskrivning och när ska metoden tillämpas?

A

Om en materiell anläggningstillgång består av betydande komponenter där det är västenliga skillnader i förbrukning ska tillgången delas upp i komponenter. Detta har att göra med att om tillgången skrivas av som en helhet avspeglar det förbrukningen sämre än om komponenterna skrivas av för sig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

När ska avskrivningen på en materiell tillgång påbörjas?

A

Avskrivningen av en materiell tillgång ska påbörjas när de tas i bruk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur ska ett restvärde på en materiell tillgång behandlas?

A

Restvärde är det belopp som företaget förväntas erhålla efter nyttjandeperiodens slut när tillgången sälja och försäljningskostnader har dragits av. Om restvärdet är obetydligt behöver det dock inte beaktas.

Om företaget planerar att avyttra (kasta) en materiell tillgång vid nyttjandeperiodens slut ska det uppskattade restvärdet exkluderas från anskaffningsvärdet när det avskrivningsbara beloppet fastställas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur får man fram ett realisationsresultat för en materiell tillgång och hur ska den redovisas på resultaträkningen?

A

Vid försäljning av en materiell tillgång ska nettobeloppet efter försäljningen redovisas som antingen en realisationsvinst eller en realisationsförlust.

Försäljningsbeloppet och det redovisade värdet på den materiella tillgången ska inte påverka resultaträkningen var för sig. Endast nettovärdet, vinsten eller förlusten som framkommer vid en jämförelse mellan försäljningsbeloppet och det bokförda värdet, ska redovisas i resultaträkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vilka paragrafer i ÅRL är relevanta vid värdering av långfristiga fordringar?

A

I ÅRL kap. 4 paragraf 3 framgår det att anskaffningsvärdet är utgångsvärdet vi värderingar vid en värdering av anläggningstillgångar.

I paragraf 4 står det att avskrivningar ska göras på vissa typer av anläggningstillgångar men inte på långfristiga fordringar. En fordran kan minska i värde men i så fall är det frågan om en nedskrivning.

I paragraf 6 står det att det inte är aktuellt att göra uppskrivningar på långfristiga fordringar. Däremot kan det bli aktuellt att återföra tidigare gjorda nedskrivningar om det visar sig att det inte längre finns skäl för nedskrivning.

I paragraf 13 står det att fordringar och skulder i utländska valuta får omräknas till redovisningsvalutan enligt växelkursen på balansdagen, vilket skapar möjligheten att det blir en valutakursdifferens som man hittar mer om i K3.

17
Q

Vad är ett upplupet anskaffningsvärde?

A

Av K3 framgår det att en långfristig fordran ska värderas till det upplupna anskaffningsvärdet vid första redovisningstillfället.

Upplupna anskaffningsvärdet innebär att alla kassaflöden som berör den långfristiga fordran ska diskonteras till ett nuvärde. Kassaflöden som berör långfristiga fordringar är den framtida återbetalningen samt räntor som betalas under utlåningstiden.

18
Q

Hur ska långfristiga fordringar i utländsk valuta redovisas i samband med bokslutet?

A

Enligt K3 ska fordringar och skulder i utländska valuta omräknas till redovisningsvalutan enligt växelkursen på balansdagen.

Valutakursdifferenser ska antingen redovisas som rörelsepost eller som en finansiell post utifrån den liggande affärshändelsen. För långfristiga fordringar ska valutakursdifferenser redovisas som en finansiellpost.

19
Q

Hur ska aktieinnehav för stadigvarande bruk värderas enligt ÅRL?

A

Enligt principerna i ÅRL- utgångsvärdet är anskaffningsvärdet.