Strukturgeologi - tektonik Flashcards

1
Q

Vad innebär begreppen stress och strain?

A

Riktade krafter i en bergmassa kallas stress och den deformation i form av form- eller volymändringar som den skapar i bergmassan kallas strain. Vid en pålagd kraft sker först en elastisk strain. Om kraften ökar blir deformationen plastisk och går då inte tillbaka till ursprungsläget då kraften avlägsnas. Deformationen kan även avslutas med ett sprött brott.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilka strukturgeologiska bildningar kan uppkomma vid horisontell kompression (tryck), respektive horisontell tension (dragkraft) av jordskorpan

A

Om en förkastning är orsakad av dragkrafter uppkommer en normalförkastning. Då sjunker hängväggen ner i förhållande till liggväggen vilket orsakar en förlängning av skorpan. Det ser ut som trappsteg. Höjden på trappsteget utgör språnghöjden. Ofta orsakar gravsänkan ett antal mer eller mindre parallella normalförkastningar. Detta uppkommer ofta i begynnande uppsprickning av jordskorpan i kontinentala riftzoner. Detta är kallat gravsänka. Ibland uppkommer ett system av gravsänkor. Då kallas topparna för horst.

Om en förkastning är orsakad av tryckkrafter kommer hängväggen att skjutas upp i förhållande till liggväggen, revers förkastning. Detta sker vid kontinent kontinent kollision och särskilt i samband med skållbildning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är det som avgör om deformationen av en bergart har en spröd eller plastisk karaktär?

A

Det beror på bergartens mekaniska egenskaper samt bergmassans temperatur

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad skiljer en spricka från en förkastning? Varför uppträder sprickor ofta som spricksystem?

A

Om det inte sker någon direkt rörelse efter en brottyta uppkommen vid spröd deformation benämns den spricka. Om de sker en rörelse längs med brottplanet kallas det för en förkastning.
Sprickor är oftast mera småskaliga bildningar jämfört med förkastningar men de uppträder nästan alltid i svärmar då krafterna som skapar brotten vanligtvis verkar över stora områden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Rita en principskiss på ett veck och namnge dom olika delarna. Markera även en axialplansförskiffring. Hur uppkommer axialplansförskiffringen?

A

Axialplansförskiffring är foliation som är orienterad vinkelrät mot den maximala tryckriktningen och kommer att ligga parallellt med veckaxeln och axialplanet och skär därmed veckbenen med halva veckbensvinkeln

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly