Kvartärgeologi Flashcards

1
Q

Ange två kvartärgeologiska företeelser-bildningar som kan användas för att bestämma isrörelseriktningen, beskriv även hur de är orienterade i förhållande till isriktningen

A

En rundhäll som skapas då isen rör sig över en berghåll och bryter loss stenblock från hällen under färden. Dessa moränblock följer sedan med isen och berghällen har fått en karaktäristisk form då den är rundad på stötsidan och stupar brant och ojämnt på läsidan.

En annan bildning som man kan använda för att bestämma isrörelseriktningen är isräfflor. Dessa skapas genom att grus som satt fast i berget drogs med isen i dess rörelseriktning och skapade repor.

Drumlin är en landform av morän som skapats då en glaciär rört sig över en berghäll. Drumlinen bildas under isen (subglacialt) och ligger parallellt med isens rörelseriktning. Drumliner förekommer ofta i grupper.

Ändmorän (De Geer morän) är moränryggar som bildas under vatten vid isfronten och ligger parallellt med isfronten. Avståndet mellan två De Geer moräner kan ibland visa hur mycket isen smälte av under ett år (ca 100-300m).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv en dalglaciär (tillväxt-avsmältning, rörelsemönster, påverkan på landskapet

A

En dalglaciär är en glaciär som är begränsad till en dalgång. Glaciärens rörelseriktning kommer styras av dalens riktning. Genom gravitationens inverkan på ismassan rör sig denna långsamt nedåt i dalen med en hastighet som kan variera från någon centimeter till några meter per dygn. Det kan uppkomma isräfflor samt rundhällar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur bestäms kornstorleksfördelningen (metod) i en jordart (från block till lera)

A

Det finns två skalor för kornstorleksfördelning, Atterberg och SGFs korngruppskalor. Halten av grövre kornstorlekar kan bedömas genom jämförelse med typsamlingar av de olika fraktionerna. För noggrannare bestämning används siktning och sedimentationsanalys. Vid siktanalys passerar jordprovet olika siktar av nät. De material som stannar på varje sikt vägs. Kornstorleken svarar mot den fria maskvidden på nätmaskorna. Viktprocenten för varje fraktion beräknas och jordartens kornstorleksfördelning kan redovisas.
Sedimentationsanalys används vid bestämning av kornstorlek för de minsta partikelstorlekarna i en jordart, vanligtvis partiklar mindre än 0,06 mm.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ange vilken jordart som har högst (mest sorterad) respektive lägst sorteringsgrad av följande: morän, åskärnan i rullstensås, svallsand.

A

svallsand, åskärnan i rullstensås, morän.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Rullstensåsar bildar ofta markerade och långsträckta terrängformer. På vilket sätt har människan praktiskt dragit nytta av denna typ av kvartärgeologisk bildning?

A

Rullstensåsar har sorterade fraktioner där man bland annat kan hitta grus och
sand fraktioner.
Man kan även använda rullstensåsar för att efterliknad naturens egna reningsprocesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv jordartsfördelningen från toppen till foten av ett berg som nått strax över HK (högsta kustlinjen). Vad kallas ett sådant berg?

A

Karlottberg- Landområden under HK är påverkad av vågerosion (svalning).
Vågerosionen resulterade i kalspolning av berg. Under kalspolningen av berg har jordarter avlagrats med de grovkornigaste längst in.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv vad som avsätts vid och utanför mynningen till en isälv som strömmar ut i havet (produkter, fördelning och eventuella årsvisa variationer)

A

Större mängder av block sten grus och sand förs fram av isälvar till iskanten. Grovkornig sammansättning i den proximala delen (närmast mynningen). I distala delar ansamlas silt och lera. Variation av årstid leder till olika starka vattenflöden. Starkare vattenflöden leder till att grövre material kan ta sig längre ut. Speciellt i de distala delarna kan detta fenomen ses tydligt och man kan se ”årsringar” av varierande finkornigt och grovkornigare material. Ett år motsvarar ett varv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv uppkomsten av bottenmorän respektive ytmorän och vilka eventuella skillnader som finns mellan dessa två moräntyper

A

Bottenmorän bildas under glaciären och ytmorän bildas i samt ovanpå glaciären. Bottenmoränen ytform är ofta flacka eller mycket svagt kuperade. Bottenmoränen är hårt packad. Materialet är ordentligt nedkrossat och utgör en relativ homogen blandning av i princip alla kornstorlekar.

Ytmorän har inte samma höga packningsgrad som bottenmorän. Ytmoränen är relativt inhomogen och kan ha stor variation i sin kornstorleksfördelning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly