Ämnesomsättning och Arv I & II Flashcards

1
Q

Vad är en cell? Vad är prokaryota och eukaryota celler?

A

Prokaryota celler: baktier och archaea som båda har cellvägg, membran innuti, cytoplasman hålls in och är en vätska där övriga organeller hålls inne samt genetiskt material.

Eukaryota celler:
- Djur- och svampceller: cellkärnan med genetiska material (DNA), mitokondrie som är cellens energihus, cellmembran som håller organellerna inne.
- Växtcellen: cellkärnan med genetiska material (DNA), mitokondrie som är cellens energihus, cellmembran som håller organellerna inne, kloroplaster där fotosyntes sker och innehåller också en cellvägg som ger stadga och en vakuol som innehåller vätska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Varför har den eukaryota cellen flera genom?

A

Endosymbiontteroin: en aerob bakterie tar sig in i den eukaryota cellen och undgår att bryta ned- Börjar leva med symbios vilket gav upphov till mitokondrien. En cyanobakterier tar sig in i den eukaryota cellen och undgår också att bryta ned och ger upphov till kloroplasten hos växter.

Stöd för teorin är att mitokondrier och kloroplaster har egna genom som liknar deras föregångare. Samma storlek samt faktumet att dessa organeller likt bakterier har dubbla memdran. Biokemiska processer är snarlika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är den molekylärbiologiska dogmen? Hur genomförs den centrala dogmen?

A

Den molekylärbiolgoiska dogmen: myntades av CRick och beskriver hur flöden av information sker i biologiska celler. Ses som ett universellt dogma och gäller för alla organismer vi känner till vilket betyder att vi alla är besläktade.

DNA replikation→transkription m(RNA) → translation Protein

Transkription - informationen som finns i DNA kopieras till RNA (mRNA).
mRNA lämnar kärnan och förlyttar sig till ribosomer.
Translation vid ribosomerna översätts informationen till en aminosyrasekvens som sedan blir ett protein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur fungerar gener? Vad är ett kodon? Vad består proteiner av?

A

Den genetiska koden: tre baser utgör tillsammans ett kodon. Koden är degenererad, dvs fler triplett rkan koda för samma aminosyra. Ett kodon kodar för en specifik aminosyra.

Gener och genreflering: en gen startar med ett startkodon och avslutas med ett stopp-kodon, endast regionen emellean dem transkriberas. Olika faktorer reglerar om genen ska transkriberas eller ej (bestämmer om genen är på eller av och hur mycket av motsvarande protein som bildas).

Proteiner består av ett antal aminosyror. Aminosyror är byggstenar för proteiner. Det finns ett tjugotal olika sorters aminosyran som skiljer sig från varandra i en sidokedja. Aminosyrorna binds samman till en polypeptid. Cellens “arbetshästar” som utför en rad olika uppgifter i och utanför celler, t.ex. Katalysera kemiska reaktioner, DNA replikering, transport av molekyler, struktur. Alla proteiner tillsammans ger organet/vävnaden/organismen dess egenskaper. RuBisCo är den vanligaste proteinet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är en genotyp? Vad är en fenotyp? Hur fungerar allele och locus? Bad finns det för ytterligare nedärvning?

A

En genotp menas en organisms genetiska sammansättning i form av DNA.

En fenotyp är den observerbara egenskaperna hos en organism.

Gener är en fysisk enhet för information om ärftliga egenskaper som ärvs mellan generationer. En gen är en sekvens av DNA som i allmänhet kodar för ett visst protein.
Allele - special variant av en gen, påverkar ofta fenotypen
Locus - plats för gen på kromosom.

Co-dominat, partiell dominans och köns-kromosons bunden nedärvning finns.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur sker mutationen? Vad finns det för mutationer på en gennivå för något? Hur ser större mutationer, alltså på kromosonnivån, ut?

A

Mutationer - förändringar i cellens genetiska material. Kan ha flera olika bakomliggande orsaker, till exempel slumpmässiga kopieringsfel under celldelningen, strålning eller inverkan av vissa kemiska ämnen och virus. Beroende på vilken typ av mutation det är kan den ge proteiner den kodar för sämre, bättre eller oförändrad funktion (tysta mutationer - vanligast).

Punktmutation: en sak i DNA-strängen ändras men det är fortfarande förståeligt.
Frameshift/deletion mutation: en del av DNA försvinner vilket påverkar alla aminosyror efter mutation.
Frameshift/insertion mutation: en del läggs till DNAt vilket leder till att alla aminosyror påverkas och flyttas fram

Kromoson-nivå:
Duplicering
Vridning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är primär och sekundär metaboliter? Vad finns det för anabola och katabola processer?

A

Primär Metaboliter som är inblandade i tillväxt, utveckling eller reproduktion- Är mer eller mindre essentiell för en organism Samma primär metaboliter återfinns i ett stort antal organismer.

Sekundärmetaboliter tycks inte ha någon betydelse för den vanliga ämnesomsättningen. Ofta specifika inom vissa grupper av organismer.

De metabola processernas hastighet styrs av proteiner (enzymer) som katalyserar, ökar farten på, de biokemsika processerna. Många metabola processer är gemensamma mellan vitt skilda organismer vilket återspeglar ett evolutionärt gemensamt ursprung.

Anabola och katabola processer: uppbyggande och nedbrytande processer. Det bör finnas en balans mellan de två. Exempel på en anabol reaktion är att ett antal mindre molekyler som tillsammans med energi kan bli en större molekyl (proteiner till aminosyror, stärkelse till glukos)l. En katabol reaktion är motsatsen av den anabola reaktionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad finns det för typer av växter (C3, C4 och CAM) och vad är den stora skillnanden mellan dessa?

A

Klyvöppningar (stomata) utbytet av syre och koldioxid (samt vatten förlusterna) i ett blad sker genom porer = klyvöppningarna. Växter kan kontrollera hur mycket av dessa porerna som öppnas/stängs. Detta görs genom att kontrollera via turgortrycker (vakuolens vätsketryck mot cellväggen). Desto mer CO2, desto mer stängsporerna. Kontrolleras också av temperatur, luftfuktighet, vattenstatus och ljus

C3 växter vars stomata är öppet dagtid och stängda nattetid. De flesta av dessa växterna är i vårt klimat. Cirka 95% av alla växter är C3. Klarar CO2-ökning bättre.

C4 växter är lite mer ovanliga och har en särskil mekanism för att fånga upp CO2 som aldrig skulle kunna fångas upp. De kan stänga stomata lite grann vilket gör att man kan behålla vatten bättre. Exempelvis) majs, sockerör, hirs m.fl. Klarar temperatur ökning bättre.

CAM (variant av C4) har stomata öppna unde natten och lagrar då koldioxiden i en C4 förening som sedan kan omvandlas tillbaka till CO2 under dagen. Exempelvis) aloe vera. Denna processen är energi förlorande men växterna klarar mycket varmare klimat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly